DONAR: bananowy król

DONAR

Wielka Sobota, chillujemy, przyda się więc piwo zarówno mocne, jak i nieźle pijalne. Koźlak Dubeltowy z browaru Jan Olbracht nada się na tę okazję znakomicie.

To piwo warzone w Toruniu, które miało swoją premierę pod koniec 2012 roku. Donar zdążył już więc wejść do świadomości piwoszy, przejeść się i zostać nieco zapomnianym – pora więc wygrzebać go z czeluści piwnej rewolucji, gdyż jest to browar dość oryginalny.

Doppelbock, czyli koźlak dubeltowy to ciemniejsza i mocniejsza wersja zwykłego koźlaka. Ma więcej woltów i charakteryzuje się bogatszym smakiem. Dodatkowo dzieło browaru Jan Olbracht i piwowara domowego Marcina Ostajewskiego wyróżnia się na tle pozostałych reprezentantów gatunku zasypem – dominuje tu pszenica (nawiązanie do Weizenbocka, a do jego uwarzenia wykorzystano drożdże WB-06, używane do fermentacji weizenów (a więc piw górnej fermentacji).

Wszystko fajnie, ale na co się to przekłada? Po pierwsze na obfitą pianę, charakterystyczną właśnie dla piw z dominującą rolą słodu pszenicznego. Ma lekko kremowy kolor (od słodu palonego Carafa), ładnie znaczy szkło, choć dość szybko opada. Ciemnobrązowa barwa jest właściwie najciemniejszą, jaki przewiduje klasyfikacja BJCP.

Wiele obiecuję sobie po Donarze, gdy zaciągam się aromatem: dominuje słodowość i karmel (klasyka) oraz estry bananowe (pszenica + odpowiednie drożdże). Zapach uzupełnia lekka nutka goździkowa. Zaskakująco mało tu melanoidów, w smaku takoż. Widocznie słodów odpowiedzialny za owe w zasypie użyto wybitnie mało.

smaku już takiej rewelacji nie ma. Do gardła wlewam nisko nasycony płyn o dość oleistej fakturze, w którym dominują banany. To mi się akurat podoba, szkoda że oprócz nich właściwie nic tu się nie dzieje. Pojawia się niby osadzająca zbożowość, wychwycimy ździebełko karmelu, ale całość jest nad wyraz – biorąc uwagę skład i zachęcający aromat – płaska. Szkoda

Niemniej Donar, jak na koźlaka, jest bardzo pijalny, a przy tym mocny. W ramach świętowania przyjemnie da nam w czapę, wchodząc w gardło jak w masło.

DONAR
Jan Olbracht

Koźlak Dubeltowy Pszeniczny
Skład: słody ciemny, pszeniczny, monachijski, Carapils, wiedeński, Caragold, Carafa; suche ekstraktry słodowe Muntonos, Muntonos Wheat; chmiel Perle; drożdże WB-06; woda
Cyferki: 8,0% obj. alkoholu, 18% ekstraktu
Cena: 6,60 (Doran Alkohole Regionalne, Kraków)

piwo7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *