NEPOMUCEN DRY STOUT: półwytrawne

Nepomucen Dry Stout

Znajomy spec od wina twierdzi, że „półwytrawne” oznacza „nieudane wytrawne”. Na szczęście w piwie ta zasada nie obowiązuje.

Podczas Beerweekend Festival odbyłem ciekawą rozmowę z Mateuszem Górskim na temat oceniania piwa w czasie konkursów piw domowych. Zauważyłem, że w najnowszym przewodniku po stylach BJCP niemal na każdym miejscu stara się podkreślić, iż zamieszczone w nim opisy są tylko ogólnymi wyznacznikami oceny danego stylu. Jeśli dane piwo odbiega od wskazań, ale w taki sposób, że sędziowie zbierają koparę z podłogi, wtedy nie ma problemu – należy je wyróżnić.

Mateusz, który jest sędzią PSPD, uważa, że tak być nie powinno. Owszem, gdy oceniasz piwo w domu, kierujesz się tylko jednym wyznacznikiem: smakuje/nie smakuje mi. Jednak same konkursy mają służyć doskonaleniu się piwowarów pod względem technologicznym. Ergo: jeśli takowy ma za zadanie uwarzyć Dry Stout, to dodatek laktozy czy kakao, które automatycznie podkręcą jego słodycz, jest zupełnie nie na miejscu.

Dry Stout z browaru Nepomucen nie miałby więc żadnych szans w konkursie piw domowych, bowiem nie jest piwem wytrawnym. Co najwyżej „półwytrawnym”, a i to niekoniecznie. Wszystko za sprawą dość niskiego odfermentowania, które przekłada się na sporą słodycz trunku.

Na szczęście ja nie jestem sędzią, a ten blog to nie konkurs pod egidą PSPD, więc mogę śmiało kierować się własnym widzi mi się.

ZAPACH: zrzucam kapsel i pierwsze, co czuję to delikatne chmielowe muśnięcie ziołami i lasem. W naczyniu  jest już po „stoutowemu” – mnóstwo czekolady i kawy oraz odrobina paloności.

PIANA: jasnobrązowa, złożona z drobnych pęcherzy. Nie jest zbyt trwała, za to lacing ma rewelacyjny!

KOLOR: czerń z rubinowymi przebłyskami.

SMAK: jako się rzekło – Dry Stout od Nepomucena jest relatywnie słodki i pełny w smaku, co mnie absolutnie odpowiada, tym bardziej, że pijalność podtrzymuje spore, drobne wysycenie. Pierwszy akord to miks kawy i czekolady, w drugim pojawia się umiarkowana kwaskowość od jęczmienia palonego, zaś finisz stanowi przyjemna ziołowo-leśna goryczka, przegryziona ziarnem kawy. Ja bym trochę podkręcił poziom paloności.

Mimo że propozycja Nepomucena nie wstrzela się w deklarowany styl, to jednak mnie jego smak i zapach bardzo odpowiadają. Propsuję.

DRY STOUT
Nepomucen

Dry Stout
Warka: 10-08-2015
Skład: woda; słody pale ale, monachijski, black, jęczmień palony; chmiel Cascade; drożdże London Ale
Cyferki: alkohol 4,6% obj., ekstrakt 13,5 Blg, 27 IBU
Cena: 7,39 zł (Rewia Piwa, Kraków)

piwo7

Soundtrack: kolejny dzień odświeżania staroci. Wiecie, co lubię w Edycie Bartosiewicz? Tę jej lekkość w „przełamywaniu” piosenek: nagle smutny, molowy song wchodzi na radosne obroty i zyskuje dodatkowego blasku:

(Visited 210 times, 1 visits today)

2 komentarze na temat “NEPOMUCEN DRY STOUT: półwytrawne

Skomentuj ekonomicznystudent Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *