Pijemy pale ale z H.O.P.S. Kraków

hops kraków

2014 rokiem piwa w Krakowie? Dzięki inicjatywie H.O.P.S. wszystko możliwe!

Niedawno poinformowałem was o tym, że w maju odbędzie się pierwszy Krakowski Festiwal Piwa. O jego szczegółach napiszę później, bowiem dziś chciałbym przypomnieć wam (lub oświecić tych, którzy jeszcze nie słyszeli) o wydarzeniu Chmielem po nosie, które będzie miało miejsce od środy 26 lutego do soboty 1 marca, w trzech znanych krakowskich knajpach: House Of Beer, OmertaStrefa Piwa. To właśnie one, wraz z pochodzącym z Modlniczki browarem Pracownia Piwa, powołały do życia piwną kooperację H.O.P.S. Skądinąd należy im pogratulować pomysłu na markę, nawiązującego zarówno do pierwszych liter nazw założycieli, jak i do chmielu (ang. hop).

Inicjatywa była pomysłem Pracowni Piwa, a dokładniej Tomka Rogaczewskiego i chodziło o promowanie kultury piwa w Krakowie. Nie pamiętam dokładnie kiedy się ona pojawiła, a to był jakoś początek stycznia – mówi mi Piotrek, jeden z twórców H.O.P.S.

Pierwszy event przygotowany przez członków akcji to wspomniane „Chmielem po nosie” i wystartuje on 26 lutego. O co chodzi? Otóż dla każdej z miejscówek Pracownia Piwa przygotowała specjalny browar, który będzie można, począwszy od wspomnianej daty, skosztować tylko u niej – przynajmniej póki co. Tematem przewodnim: pale ale!

House Of Beer (ul. św. Tomasza 35) otrzyma american pale ale Big Chmielowski. Zgodnie z opisem będziemy mieli do czynienia z lekkim cytursowym piwem o zawartości 4,5% alkoholu, 12 stopniach Plato i goryczką na poziomie 29 IBU.

Omerta Pub & More (ul. Kupa 3) będzie raczyła nas new zealand pale ale o nazwie Vendetta. To również dość lekkie piwo (4,4% alkoholu, 12 stopni Platon, IBU 30), wyróżniające się chmielami pochodzącymi z Antypodów.

Z kolei Strefa Piwa Pub (ul. Józefa 6) zaoferuje czeskie pale ale Pepik, wyróżniające się charakterystycznymi dla klubu chmielami czeskimi. Parametry: alkohol 4,7%, 12 stopni Plato, IBU 32.

Dodatkowo w sobotę 1 marca we wszystkich pubach odbędzie się premiera ostatniego z serii american pale ale, Crack Off (4,7% alkoholu, 12 stopni Plato, IBU 33). Oprócz tego w poszczególne dni na piwoszy będą czekały atrakcje, wśród nich pokaz warzenia browaru, quiz piwny oraz prezentację dotyczącą chmielu. Szczegóły znajdziecie TUTAJ.

Czy piwa trafią do sprzedaży? – Będą one dostępne w pubach, ale już wiadomo, że nie tylko krakowskich. Nie będzie go dużo, więc trzeba próbować, póki jest – opowiada Piotrek. – Obecnie nie ma planów na butelkowanie tych piw.

Jak zapewnia mnie współorganizator wydarzenia to nie ostatnia akcja H.O.P.S., jednak szczegółów zdradzać nie chce. Trzymajcie więc rękę na pulsie i szykujcie się na środę. Ja będę na pewno!

0 komentarzy na temat “Pijemy pale ale z H.O.P.S. Kraków

  1. Pingback: Chmielem po nosie – wrażenia na gorąco | Jerry Brewery

  2. Pingback: Krakowski Festiwal Piwa: co nas czeka? | Jerry Brewery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *