Co w piwie piszczy? 30.10.15

Co w piwie piszczy II

Po tygodniowej przerwie urlopowej wracam z piwnymi nowościami. W naszym światku dzieje się jak zwykle sporo.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Browar W Grodzisku przygotowuje drugą odsłonę linii Bernardyńskie. Oczywiście będzie to Grodziskie, ale z udziałem ciemnych słodów w zasypie.
  • Dziś premierę będzie miało drugie piwo Browaru Setka, uwarzone w kooperacji z Browarem JanaEnigma to American Amber Ale z dodatkiem chmieli: Enigma i Jaryllo. Wspomniana na wstępie premiera startuje o 20 w Chmielarnii Marszałkowskiej w Warszawie.
  • W ubiegłą sobotę zadebiutowało z kolei inne kooperacyjne piwo Browaru Jana, stworzone razem z Wojtkiem SolipiwkoOperacja Wit to White IPA o mocy 5,9% alkoholu i goryczce na poziomie 69 IBU.
  • Artezan wraca do projektu No Worries!, lecz tym razem czyni go Pale Alem na nowozelandzkich chmielach. Piwo o ekstrakcie 11,3% będzie miało 40 IBU.
  • Pracownia Piwa ma za sobą warkę numer 400. A skoro tak, to pora na kolejne piwo z numerkowej serii. 400! to Imperial IPA (18 Blg, 8,2% alkoholu, 100 IBU) na chmielach Equinox i Mosaic oraz z dodatkiem płatków owsianych.
  • Kingpin szykuje dla nas odmienioną werję dyniowego Ale – Muerto. W garze wylądowała inna odmiana dyni (słodka Hokkaido), rokitnik, kandyzowany cukier, a wszystko przeżarły belgijskie drożdże. Ale nie to jest najważniejsze. Otóż część warki trafiła do beczek po rumie i za kilka miesięcy trafi do nas w wersji Barrel Aged!
  • Tenczynek po ostrożnym początku kariery coraz odważniej stawia na nową falę. Właśnie zapowiedziano nowe piwo – Aborygen. To IPA na m.in. australijskich odmianach chmielu: Topaz, Galaxy oraz Magnum. Moc 5,9% alkoholu.
  • AntyBrowar, czyli łódzki browar rzemieślniczy, który swoje powstanie anonsował rok temu, wreszcie wjeżdża z premierowymi piwami. I to aż trzema! Antybiotyk to Saison, Probiotyk – Cascadian Dark Ale, z kolei Prostak to IPA.
  • W czasie Poznański Tagrów Piwnych swojego RISa zaprezentuje browar BednarySaint Stanislav to piwo o ekstrakcie 22 Blg. Co ciekawe, etykietę piwa przygotował Rafał Wechterowicz, człowiek, który projektuje grafiki dla takich gwiazd muzyki, jak Slayer czy Lady Gaga.

Bednary RIS

  • Kolejny browar regionalny sięga po Milk Stout – tym razem pora na Amber. W serii Po Godzinach ukaże się Cherry Milk Stout o mocy 4,7% alkoholu, z dodatkiem – jak sama nazwa wskazuje – wiśni oraz laktozy. Wreszcie mogę powiedzieć, że brzmi to ciekawie. 😉

NOWE BROWARY:

  • Do rodziny Fortuny dołączy za trzy lata kolejny browar – w Trzemesznie. Fortuna nabyła budynek dawnego browaru w tym mieście i właśnie rusza z remontem. Planowane otwarcie – koniec 2018 roku. Więcej szczegółów w tym tekście.
  • Kolejną piwną inicjatywą z Poznania będzie browar Golem. Ekipa na pierwszy ogień uwarzyła żytni porter Dybuk z dodatkiem ziaren kakaowca, soli oraz płatków z beczki po sherry. Szczegóły związane z jego powstaniem będą podawane na tej stronie.
  • Swojego browaru dorobi się Uniejów, miasteczko położone w woj. łódzkim. Jego nazwa to Wiatr Uniejów. Montaż sprzętu dostarczanego przez Kaspar Schulz rozpocznie się w styczniu 2016 roku.

CIEKAWOSTKA:

  • Piwny świat będzie miał swojego człowieka w sejmie. Marek Jakubiak, szef BRJ, który do wyborów startował z listy Kukiz ’15 uzyskał mandat poselski z okręgu płockiego. Pełną listę posłów znajdziecie choćby tutaj.

WYDARZENIA:

  • Kolejne miasto będzie miało swoje bitwy piwne! Beer Cup to inicjatywa Śląskiego PSPD i pubu Absurdalna, dzięki którym w szranki staną piwowarzy z Katowic i okolic. Zgłoszenia należy przesyłać do 4 grudnia. Więcej szczegółów znajdziecie na tej stronie.
  • Poznaliśmy datę czwartej edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa. Impreza odbędzie się w dniach 8-9 kwietnia (piątek-sobota), już tradycyjnie na stadionie Legii.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *