Co w piwie piszczy? 26.02.16

Co w piwie piszczy II

Czy Lubelski robi robotę? Jak smakuje Polska po fińsku? I jaki dym uniesie się nad Strzegomiem? Odpowiedzi na te pytania poznamy niebawem.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Po weekendzie do sprzedaży trafi najnowszy produkt browaru RadugaDementia to Imperial American Wheat o mocy 8,5% alkoholu (20% ekstraktu) i goryczce 65 IBU. Piwo nachmielono odmianami Cascade, Citra, Mosaic, Centennial i Zeus.
  • Poznaliśmy szczegóły dotyczące Weizena od Baby Jagi. Trunek przefermentowany przez coraz popularniejsze drożdże FM 41 otrzymał nazwę Mulk. Jego parametry to: 5,6% alkoholu, 12,5 Blg, 13 IBU.
  • Hefeweizena w serii WRCLW przygotował także Browar Stu Mostów. Szczegóły dotyczące zasypu i parametrów piwa nie zostały jeszcze ujawnione, natomiast wiadomo, że jego oficjalna premiera odbędzie się 3 marca w siedzibie browaru.
  • Browar Setka jedzie na Zachodnie Wybrzeże USA, by zaprezentować nam tamtejsze wcielenie AIPA – Sekwoję. Cyferek jeszcze nie ujawniono, za to wiemy, że do nachmielenia użyto odmian z ostatnich zbiorów.
  • Sztuczna Mgła to nowy kwasiżur od Bazyliszka, tym razem przyporządkowany stylowi… Warschauer Weisse. Piwo zakwaszono… jogurtem naturalnym! Dodatkowo doprawiono je skórką cytryny, chmielami Citra i Saaz oraz solą kamienną. Moc: 4,6% alkoholu. Goryczka: 12 IBU.
  • Podczas wizyty w Polsce fiński Humalove uwarzył piwo nie tylko z Kraftwerkiem, ale i z Wąsoszem. Trunek o nazwie Puola | Polska to FES (19 Plato, 8,5% alko) z dodatkiem borówki brusznicy, płatków z beczki po sherry oraz kawy Arabiki.
  • Seria Dziedzictwo browaru Perun zbogaci się niedługo o kolejnego przedstawiciela – Lubelski. Signle Hop Pale Ale ma 5,4% alkoholu, 13% ekstraktu i 50 IBU. Jestem bardzo ciekaw efektów, ponieważ – nie ukrywam – rzeczony chmiel kojarzy mi się jedynie z aromatem siana.
  • I jeszcze jedna nowość od Peruna. Współpraca z Behemothem trwa w najlepsze i w jej ramach wypuszczone zostanie czwarte piwo – i to jakie! RIS Bafomet ma 25 Blg ekstraktu i 11,6% alkoholu. Premiera 4 marca w bydgoskim Prolog9.
  • Stary Browar Rzeszowski przyszykował nowość – APA z dodatkiem herbaty Earl Grey. Ale Tea wjeżdża na krany dziś wieczorem. Oprócz dodatku herbaty, uświadczymy w nim chmiele Zeus, Citra, Amarillo i Mosaic.
  • Spirifer na swoje drugie urodziny przygotował nowość: Imperial IPA o nazwie Oil Digger. Piwo ma 8% alkoholu i 19 Plato.

Oil Digger Spirifer

  • Hopkins nie próżnuje. Kolejnym piwem z browaru będzie American Wheat o nazwie Mississippi, nachmielone Citrą i Columbusem. Moc: 4,9%, goryczka 28 IBU.
  • Trzeci chmielowy tydzień z Artezanem i trzecie piwo to Bocian. Bocian nie lubi gotować się z chmielem, więc łyknął granulat pod koniec warzenia, stąd jego przynależność do stylu Late Hop IPA. Użyte odmiany: Simcoe, Mosaic, Citra.
  • Reden po kilku tygodniach przystopowania z premierami wraca do gry z trunkiem INDIAnaPOLISZ. To IPA chmielone wyłącznie wyhodowanym w Polsce Cascade. Cyferki: 14 Plato, 50 IBU.
  • Browary Nyskie kontynuują serię Single Hop Aroma – tym razem użytym chmielem będzie Enigma. Parametry: 5,6% alkoholu, 12,5 Plato i 45 IBU.
  • Pracownia Piwa szykuje kolejne nowości i powroty. Z nowalijek warto wymienić Imperial Grodziskie – Imperial Smoked Trouble. Jego moc to 8%! Powstały także specjalne wersje 6 Joseph’s Street z dodatkiem kaw: Etiopia i Peru.
  • Kormoran rozwija bezglutenowe protfolio o piwo ciemne. Jego bazą jest – jak pewnie się domyślacie – Kormoran Ciemne.
  • Brett IPA to nowe piwo szykowane przez Minibrowar Reden Chorzów. Trunek o mocy 6,5% alkoholu, ekstrakcie 14 Blg oraz 45 IBU przeżarły też bakterie kwasu mlekowego.
  • Ekipa Hopium prawdopodobnie nie zna pojęcia „sen”. Niedługo na krany trafią kolejne dwa trunki sygnowane marką z Nowego Drzewicza: Winston Cherrychill to Belgian Speciality Fruit Beer (6,6% alko.,16 Blg, 30 IBU) z wiśniami i cynamonem, natomiast Sydeny Pollak to Pale Ale (5,8% alko., 14,5 Blg, 60 IBU) na australijskich chmielach.

CIEKAWOSTKI:

  • Dobra informacja dla wszystkich miłośników Samca Alfa od Artezana. Piwo zostanie powtórzone i – ponownie – wlane do beczek po whisky. Drewno już dotarło do Błonia.
  • Słodownia Strzegom chyba wreszcie usłyszała nawoływania Kopyra, że w Polsce się dymi i zabrała się za wędzenie słodów. A raczej – póki co – za rozeznanie rynku. Towarzystwo chce wybadać, na jaką wędzonkę będzie największe zapotrzebowanie. Pomożecie im wybrać? 😉
  • BrewDog odpalił prawdziwą petardę! Na swojej stronie udostępnił receptury wszystkich swoich piw, skalibrowane do potrzeb piwowarów domowych. Bierzcie i jedzcie!
  • PS: jutro napiszę tekst na temat akcji DIY Dog BrewDoga – to będzie pierwsza odsłona nowego cyklu na blogu – Marketing Case. Mam nadzieję, że wam się spodoba. 🙂

NOWE BROWARY:

  • Na początku lutego wystartował browar Bowler Hatwywodzący się – według danych zamieszczonych na stronie internetowej – z Trzeciewnicy. Ekipa warzy w browarze Krajan. Na dzień dobry serwuje: Pilsa, Kellerbier, Munich Dunkel, Extra Bitter oraz Steam Beer.
  • Drugi nowicjusz to browar Brewera, pochodzący z Rybnika. Warzy w świętochłowickim Redenie. Więcej informacji na temat pierwszego piwa pojawi się wkrótce na tej stronie.

WYDARZENIA:

  • Dzisiaj w Samych Kraftach na kranach pojawi się Black Yeti, czyli efekt kooperacji browarów Bednary Gzub. Premiera startuje o 19:00.
  • Także dziś i także o 19:00 w Gdańskim Pubie Browaru Spółdzielczego pojawi się ekipa Doctor Brew. Tym razem bez premiery, za to z całą paletą piw od chłopaków. Okazją jest kooperacj obu browarów.
  • Jutro odbędzie się premiera Grand Hurko/Hurk Hogan, czyli Double IPA według receptury Aleksandra Hurko, który wygrał Warszawskie Bitwy Piwowarów. Trunek o mocy 9% alkoholu i 120 IBU uwarzył browar Hopium. Premiera w Jabeerwocky.
  • W dniach 3-6 marca na kranach Multi Qlti będą królowały trunki z browaru Bazyliszek. Pełną listę piw znajdziecie na stronie wydarzenia.
  • 5 marca Browar Zakładowy zaprasza do lubelskiego Pubu U Fotografa na premierę czterech debiutanckich piw. Szczegóły trunków zostaną ujawnione na tej stronie.
  • Również 5 marca Gdyni odbędzie się oficjalna premiera piwa Scout, czyli kooperacji browarów Brodacz i Szpunt. Trunek poleje się w klubie Nonsens.
  • I jeszcze jedno wydarzenie planowane na 5 marca – to właśnie wtedy pierwsze urodziny świętować będzie Browar Dukla. Miejsce – Tawerna Pod Piratem, właśnie w Dukli.
  • 10 marca będzie miała miejsce prapremiera piwa Imperial Apricot IPA, kooperacji Browaru Stu Mostów Pizza Boy Brewing z USA. Premiera odbędzie się oczywiście w siedzibie BSM.

WYCIĄG BLOGERSKI:

  • Łukasz z Piwolucji przygotował zabawkę, która mnie osobiście nie wkręciła, ale spodobała się wielu ziomom, więc z czystym sercem polecam i wam. Jest to… generator piwnych stylów. Ot, gdyby brakło wam pomysłów na piwo domowe. 😉
  • Przy okazji – warto rzucić okiem na wpis Browerowego z listopada (jakoś wtedy go przeoczyłem), który wyjaśnia, jak uniknąć wad w domowym piwie. Bardzo pożyteczna lektura.
  • Piwna Zwrotnica od pewnego czasu dostarcza znakomitego kontentu na temat grafiki. Z najnwoszej części dowiedzie się co nieco o logo (nie mylić z logotypem!).
  • Docent z Polskich Minibrowarów ostatecznie zamknął temat podsumowań 2015 roku, przygotowując ranking najlepszych rodzimych trunków. Koniecznie przeczytajcie.
  • The Beervault opublikował ciekawy tekst na temat zanieczyszczenia niemieckiego piwa. Czy jest niebezpieczne dla zdrowia? Rzućcie okiem.
(Visited 639 times, 1 visits today)

6 komentarzy na temat “Co w piwie piszczy? 26.02.16

  1. A nie masz jakiś przecieków w sprawie następnej edycji Beerweek w Krakowie? Pierwsza była w marcu więc pytanie czy jest szansa na wiosnę,czy raczej dłużej trzeba będzie poczekać? Łatwo zastępczej miejscówki za Fabrykę pewnie nie jest łatwo znaleźć :/

    • Mam przecieki co do obu krakowskich festiwali, ale nie mogę za wiele powiedzieć, oprócz tego, że będą 😉

      • Sam fakt że będą są wystarczające. Bardzo dziękuje za to info i czekam na nowy pomysł z Marketing Case 🙂

  2. Tawerna Pod Piratem to bardzo klimatyczne miejsce 🙂 więc impreza zapowiada się niewąsko.
    Raz tam wpadłem po piwo i miejsce wywarło na mnie niezapomniane wrażenie.

    Do czego niewątpliwie przyczyniło się dwóch łysych Panów z brodami (chyba jednego gdzieś widziałem) którzy przede mną wykupili praktycznie cały zapas piwa. Ja musiałem się zadowolić jedną marną butelczyną Bawidamka.

Skomentuj kamos993 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *