Co w piwie piszczy? 26.02.16

Co w piwie piszczy II

Czy Lubelski robi robotę? Jak smakuje Polska po fińsku? I jaki dym uniesie się nad Strzegomiem? Odpowiedzi na te pytania poznamy niebawem.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Po weekendzie do sprzedaży trafi najnowszy produkt browaru RadugaDementia to Imperial American Wheat o mocy 8,5% alkoholu (20% ekstraktu) i goryczce 65 IBU. Piwo nachmielono odmianami Cascade, Citra, Mosaic, Centennial i Zeus.
  • Poznaliśmy szczegóły dotyczące Weizena od Baby Jagi. Trunek przefermentowany przez coraz popularniejsze drożdże FM 41 otrzymał nazwę Mulk. Jego parametry to: 5,6% alkoholu, 12,5 Blg, 13 IBU.
  • Hefeweizena w serii WRCLW przygotował także Browar Stu Mostów. Szczegóły dotyczące zasypu i parametrów piwa nie zostały jeszcze ujawnione, natomiast wiadomo, że jego oficjalna premiera odbędzie się 3 marca w siedzibie browaru.
  • Browar Setka jedzie na Zachodnie Wybrzeże USA, by zaprezentować nam tamtejsze wcielenie AIPA – Sekwoję. Cyferek jeszcze nie ujawniono, za to wiemy, że do nachmielenia użyto odmian z ostatnich zbiorów.
  • Sztuczna Mgła to nowy kwasiżur od Bazyliszka, tym razem przyporządkowany stylowi… Warschauer Weisse. Piwo zakwaszono… jogurtem naturalnym! Dodatkowo doprawiono je skórką cytryny, chmielami Citra i Saaz oraz solą kamienną. Moc: 4,6% alkoholu. Goryczka: 12 IBU.
  • Podczas wizyty w Polsce fiński Humalove uwarzył piwo nie tylko z Kraftwerkiem, ale i z Wąsoszem. Trunek o nazwie Puola | Polska to FES (19 Plato, 8,5% alko) z dodatkiem borówki brusznicy, płatków z beczki po sherry oraz kawy Arabiki.
  • Seria Dziedzictwo browaru Perun zbogaci się niedługo o kolejnego przedstawiciela – Lubelski. Signle Hop Pale Ale ma 5,4% alkoholu, 13% ekstraktu i 50 IBU. Jestem bardzo ciekaw efektów, ponieważ – nie ukrywam – rzeczony chmiel kojarzy mi się jedynie z aromatem siana.
  • I jeszcze jedna nowość od Peruna. Współpraca z Behemothem trwa w najlepsze i w jej ramach wypuszczone zostanie czwarte piwo – i to jakie! RIS Bafomet ma 25 Blg ekstraktu i 11,6% alkoholu. Premiera 4 marca w bydgoskim Prolog9.
  • Stary Browar Rzeszowski przyszykował nowość – APA z dodatkiem herbaty Earl Grey. Ale Tea wjeżdża na krany dziś wieczorem. Oprócz dodatku herbaty, uświadczymy w nim chmiele Zeus, Citra, Amarillo i Mosaic.
  • Spirifer na swoje drugie urodziny przygotował nowość: Imperial IPA o nazwie Oil Digger. Piwo ma 8% alkoholu i 19 Plato.

Oil Digger Spirifer

  • Hopkins nie próżnuje. Kolejnym piwem z browaru będzie American Wheat o nazwie Mississippi, nachmielone Citrą i Columbusem. Moc: 4,9%, goryczka 28 IBU.
  • Trzeci chmielowy tydzień z Artezanem i trzecie piwo to Bocian. Bocian nie lubi gotować się z chmielem, więc łyknął granulat pod koniec warzenia, stąd jego przynależność do stylu Late Hop IPA. Użyte odmiany: Simcoe, Mosaic, Citra.
  • Reden po kilku tygodniach przystopowania z premierami wraca do gry z trunkiem INDIAnaPOLISZ. To IPA chmielone wyłącznie wyhodowanym w Polsce Cascade. Cyferki: 14 Plato, 50 IBU.
  • Browary Nyskie kontynuują serię Single Hop Aroma – tym razem użytym chmielem będzie Enigma. Parametry: 5,6% alkoholu, 12,5 Plato i 45 IBU.
  • Pracownia Piwa szykuje kolejne nowości i powroty. Z nowalijek warto wymienić Imperial Grodziskie – Imperial Smoked Trouble. Jego moc to 8%! Powstały także specjalne wersje 6 Joseph’s Street z dodatkiem kaw: Etiopia i Peru.
  • Kormoran rozwija bezglutenowe protfolio o piwo ciemne. Jego bazą jest – jak pewnie się domyślacie – Kormoran Ciemne.
  • Brett IPA to nowe piwo szykowane przez Minibrowar Reden Chorzów. Trunek o mocy 6,5% alkoholu, ekstrakcie 14 Blg oraz 45 IBU przeżarły też bakterie kwasu mlekowego.
  • Ekipa Hopium prawdopodobnie nie zna pojęcia „sen”. Niedługo na krany trafią kolejne dwa trunki sygnowane marką z Nowego Drzewicza: Winston Cherrychill to Belgian Speciality Fruit Beer (6,6% alko.,16 Blg, 30 IBU) z wiśniami i cynamonem, natomiast Sydeny Pollak to Pale Ale (5,8% alko., 14,5 Blg, 60 IBU) na australijskich chmielach.

CIEKAWOSTKI:

  • Dobra informacja dla wszystkich miłośników Samca Alfa od Artezana. Piwo zostanie powtórzone i – ponownie – wlane do beczek po whisky. Drewno już dotarło do Błonia.
  • Słodownia Strzegom chyba wreszcie usłyszała nawoływania Kopyra, że w Polsce się dymi i zabrała się za wędzenie słodów. A raczej – póki co – za rozeznanie rynku. Towarzystwo chce wybadać, na jaką wędzonkę będzie największe zapotrzebowanie. Pomożecie im wybrać? 😉
  • BrewDog odpalił prawdziwą petardę! Na swojej stronie udostępnił receptury wszystkich swoich piw, skalibrowane do potrzeb piwowarów domowych. Bierzcie i jedzcie!
  • PS: jutro napiszę tekst na temat akcji DIY Dog BrewDoga – to będzie pierwsza odsłona nowego cyklu na blogu – Marketing Case. Mam nadzieję, że wam się spodoba. 🙂

NOWE BROWARY:

  • Na początku lutego wystartował browar Bowler Hatwywodzący się – według danych zamieszczonych na stronie internetowej – z Trzeciewnicy. Ekipa warzy w browarze Krajan. Na dzień dobry serwuje: Pilsa, Kellerbier, Munich Dunkel, Extra Bitter oraz Steam Beer.
  • Drugi nowicjusz to browar Brewera, pochodzący z Rybnika. Warzy w świętochłowickim Redenie. Więcej informacji na temat pierwszego piwa pojawi się wkrótce na tej stronie.

WYDARZENIA:

  • Dzisiaj w Samych Kraftach na kranach pojawi się Black Yeti, czyli efekt kooperacji browarów Bednary Gzub. Premiera startuje o 19:00.
  • Także dziś i także o 19:00 w Gdańskim Pubie Browaru Spółdzielczego pojawi się ekipa Doctor Brew. Tym razem bez premiery, za to z całą paletą piw od chłopaków. Okazją jest kooperacj obu browarów.
  • Jutro odbędzie się premiera Grand Hurko/Hurk Hogan, czyli Double IPA według receptury Aleksandra Hurko, który wygrał Warszawskie Bitwy Piwowarów. Trunek o mocy 9% alkoholu i 120 IBU uwarzył browar Hopium. Premiera w Jabeerwocky.
  • W dniach 3-6 marca na kranach Multi Qlti będą królowały trunki z browaru Bazyliszek. Pełną listę piw znajdziecie na stronie wydarzenia.
  • 5 marca Browar Zakładowy zaprasza do lubelskiego Pubu U Fotografa na premierę czterech debiutanckich piw. Szczegóły trunków zostaną ujawnione na tej stronie.
  • Również 5 marca Gdyni odbędzie się oficjalna premiera piwa Scout, czyli kooperacji browarów Brodacz i Szpunt. Trunek poleje się w klubie Nonsens.
  • I jeszcze jedno wydarzenie planowane na 5 marca – to właśnie wtedy pierwsze urodziny świętować będzie Browar Dukla. Miejsce – Tawerna Pod Piratem, właśnie w Dukli.
  • 10 marca będzie miała miejsce prapremiera piwa Imperial Apricot IPA, kooperacji Browaru Stu Mostów Pizza Boy Brewing z USA. Premiera odbędzie się oczywiście w siedzibie BSM.

WYCIĄG BLOGERSKI:

  • Łukasz z Piwolucji przygotował zabawkę, która mnie osobiście nie wkręciła, ale spodobała się wielu ziomom, więc z czystym sercem polecam i wam. Jest to… generator piwnych stylów. Ot, gdyby brakło wam pomysłów na piwo domowe. 😉
  • Przy okazji – warto rzucić okiem na wpis Browerowego z listopada (jakoś wtedy go przeoczyłem), który wyjaśnia, jak uniknąć wad w domowym piwie. Bardzo pożyteczna lektura.
  • Piwna Zwrotnica od pewnego czasu dostarcza znakomitego kontentu na temat grafiki. Z najnwoszej części dowiedzie się co nieco o logo (nie mylić z logotypem!).
  • Docent z Polskich Minibrowarów ostatecznie zamknął temat podsumowań 2015 roku, przygotowując ranking najlepszych rodzimych trunków. Koniecznie przeczytajcie.
  • The Beervault opublikował ciekawy tekst na temat zanieczyszczenia niemieckiego piwa. Czy jest niebezpieczne dla zdrowia? Rzućcie okiem.

6 komentarzy na temat “Co w piwie piszczy? 26.02.16

  1. A nie masz jakiś przecieków w sprawie następnej edycji Beerweek w Krakowie? Pierwsza była w marcu więc pytanie czy jest szansa na wiosnę,czy raczej dłużej trzeba będzie poczekać? Łatwo zastępczej miejscówki za Fabrykę pewnie nie jest łatwo znaleźć :/

    • Mam przecieki co do obu krakowskich festiwali, ale nie mogę za wiele powiedzieć, oprócz tego, że będą 😉

      • Sam fakt że będą są wystarczające. Bardzo dziękuje za to info i czekam na nowy pomysł z Marketing Case 🙂

  2. Tawerna Pod Piratem to bardzo klimatyczne miejsce 🙂 więc impreza zapowiada się niewąsko.
    Raz tam wpadłem po piwo i miejsce wywarło na mnie niezapomniane wrażenie.

    Do czego niewątpliwie przyczyniło się dwóch łysych Panów z brodami (chyba jednego gdzieś widziałem) którzy przede mną wykupili praktycznie cały zapas piwa. Ja musiałem się zadowolić jedną marną butelczyną Bawidamka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *