Co w piwie piszczy? 8.01.16

Co w piwie piszczy II

Nowy browar w Małopolsce, kolejni zagraniczni goście w Wąsoszu oraz amerykańskie wróżenie z fusów – oto mocny początek roku w piwnym świecie.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Nadchodzi drugi wywar od browaru Deer Bear. Tym razem na tapetę duet wziął IPA z dodatkiem wpłatków owsianych oraz owocu kumkwatu , czyli cytrusa rodem z Chin. Piwo Hoppy Meal ma 6,4% alkoholu, 14 Blg i 44 IBU.
  • Hopert De Niro – oto nowozelandzkie IPA od browaru Hopium. Piwo ma 5,9% alkoholu, 14,5 Blg ekstraktu oraz 65 IBU.
  • Elixir – takie miano będzie nosił zapowiadany jakiś czas temu RIS z browaru Baba Jaga. Piwo będzie miało 21 Blg ekstraktu, 9% alkoholu i 45 IBU goryczki. Napój do sprzedaży ma trafić pod koniec miesiąca.
  • Natomiast już teraz możecie szukać w sklepach Stout Bourbon Oak Chips, czyli najnowszej propozycji browaru Nepomucen. Trunek o mocy 5% i 32 IBU nachmielono odmianami Marynka i Cascade oraz leżakowano z płatkami dębowymi z beczki po Bourbonie.
  • Hopkins szykuje sie do premiery trzeciego piwa – AIPA o nazwie Hurricane. Piwo ma 6% alkoholu i 65 IBU goryczki.
  • Na zbliżające się Święto Porteru Bałtyckiego (o nim w wydarzeniach) Kraftwerk przygotował trunek o nazwie Jolly Roger. Piwo uwarzono z dodatkiem lukrecji i wanilii.
  • Browar Setka siega po dolną fermentację i to jaką! Viking Pils to – jak sama nazwa wskazuje – Pils, ale uwaga: na słodzie torfowym! Czekam z niecierpliwością.
  • Waszczukowe przygotowało nowe ciemne piwo – Whisky Stout Łycha Zbycha. Trunek uwarzono w browarze Gryf w Szczyrzycu na bazie receptury, która wygrała Warszawski Konkurs Piw Domowych. Trunek ma 6,7% alkoholu przy 16 Blg ekstraktu.

lycha zbycha

NOWE BROWARY:

  • W Limanowej powstaje nowy browar rzemieślniczy – Browars. Ekipa zamówiła już sprzęt w firmie Minibrowary.pl (warzelnia 20 hl, tanki 40 i 20 hl), który ma dotrzeć na miejsce jeszcze tej zimy. Browar ma zamiar nie tylko produkować własne piwa, ale i udostępnić część mocy kontraktom. Jeśli macie ochotę skorzystać z oferty, tarabańcie na mail: browarslimanowa@gmail.com.
  • Dwie baby w polskim kraftowym kotle! Po browarze Baba Jaga na scenie pojawi się wkrótce Baba Yaga Brewing – firma pochodząca z Krakowa, a warząca w Szczyrzycu. Pierwszym trunkiem będzie AIPA, Wyrwidąb. Jej premiera odbędzie się 15 stycznia w Strefie Piwa.

CIEKAWOSTKI:

  • Trójmiejskie PiwoWar Battle wchodzi na wyższy poziom. Tegoroczna edycja zyskała dwóch sponsorów. Browar Olimp dla uczestników funduje zestaw piwa, a zwycięzcę całego cyklu zaprosi na wspólne warzenie. Z kolei PG4 (uwaga – nowy browar z Gdańska!) zwycięzców poszczególnych pojedynków obdarzy 25 kg słodu, zaś triumfatora rozgrywek zabierze na wycieczkę do Brukseli po tamtejszych knajpach i browarach.
  • Ciekawa inicjatywa czeskich piwowarów domowych. Otóż chcą oni stworzyć mapę browarów domowych z całego świata! HomeBrew Map jest dostępna tutaj, również w języku polskim. Wystarczy się zalogować i dodać swój browar. 🙂
  • Skandynawia polubiła Wąsosz! Po wizycie Omnipollo przychodzi kolej na fiński browar Humalove, który w Polsce uwarzy FES z dodatkiem kawy i płatków z beczki. No brawo!
  • Jakość, budowanie silnego stałego portfolio oraz regionalizacja – oto trendy, jakie na 2016 rok przewidują specjaliści od piwnego rynku z USA. Polecam zapoznać się z pełnym artykułem na stronie Brewer’s Association, który zawiera wiele ciekawych spostrzeżeń i uwag.

WYDARZENIA:

  • Dziś oficjalnie rusza Beerokracja, czyli nowy warszawski multitap. Z tej okazji szykuje się weekend pełen piwnych i muzycznych wydarzeń. Dzisiejszego wieczoru zagra zespół Wszyscy Byliśmy Harcerzami, jutro pojawi się Marek Tymkoff, a w niedzielę wystąpi kwartet Krzysztofa Ścierańskiego.
  • Także dzisiaj, w Starym Browarze Rzeszowskim odbędzie się premiera Black AIPA. Trunek uwarzono według receptury Rafała Wieczorka, która wygrała III Karpacki Konkurs Piw Domowych. Start imprezy o 18:00.
  • Przypominam, że 16 stycznia odbędzie się Święto Porteru Bałtyckiego. Do tej pory swój akces zgłosiło kilkadziesiąt knajp z całego kraju – tutaj możecie sprawdzić listę.

WYCIĄG BLOGERSKI:

  • Przełom roku to oczywiście czas podsumowań. Chyba najciekawszym, a na pewno napakowanym największą dawką informacji, błysnęła Piwna Zwrotnica. Oto esjencja polskiego kraftu A.D. 2015 w liczbach.
  • Z kolei The Beervault postanowił podejść do sprawy organicznie i wziął na tapetę browary z osobna, podsumowując ich kondycję w ciągu minionych 12 miesięcy i snując przypuszczenia na kolejny rok.
  • Swoje podsumowanie przygotował także Piwny Garaż – tym ciekawsze, że przygotowane przez człowieka, który zna piwny świat od każdej strony. Przeczytajcie.
  • Natomiast Małe Piwko przygotował kolejną edycję plebiscytu Piwne Gwiazdy. Możecie głosować m.in. na imprezę roku, piwo roku, debiut roku czy kooperację roku.
  • Nie brakło podsumowania u Polskich MinibrowarówDocent jak co rok wybrał najlepszy browar w Polsce. Jesteście ciekawi, który to? Ja trafiłem w sam środek tarczy. 😉
  • Z innej beczki: Podchmieleni odwiedzili niedawno Wilno – tutaj znajdziecie relację z podróży oraz słów kilka o litewskich piwach.
Google+WordPress

2 komentarze na temat “Co w piwie piszczy? 8.01.16

  1. W starym browarze rzeszowskim jest też dziś premiera black ipy utwardzonej według zwycięskiej receptury w III Karpacka KPD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *