Co w piwie piszczy? 6.11.15

Co w piwie piszczy II

Krasnoludki pięgrzymują, dynia dymi, a Dwa Smoki wyskakują z beczki. Lubisz to!

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Kolejny browar dorobi się serii single hop IPA – będzie nim Brodacz, który swoje talenty przeniósł do Wąsosza. Piwa z tej serii będą miały 14 Blg, 55 IBU oraz jednakowy zasyp: pilzneński, monachijski, pszeniczny i karmelowy. Na pierwszy ogień idzie chmiel Columbus.
  • Pracownia Piwa przygotowała kolejną wariację na temat swojego klasyka Hey Now. Tym razem ich American Wheat zostanie wzbogacone o kawę Gwatemala SHB Atitlán La Providencia, a jej dostawcą będzie Pożegnanie z Afryką. Inną ciekawostką są Dwa Smoki w wersji leżakowanej w beczce po starce. Premiera obu piw już dziś!
  • Alfred Hichhop to nowe piwo z browaru Hopium. Chłopaki przygotowali Robust Porter (6% alkoholu, 16 Blg, 30 IBU) z dodatkiem mailn.
  • Browarowa wersja Setki pędzi na złamanie łba! Właśnie przygotowała trzecie i czwarte piwo, które będą miały premierę dokładnie dzisiejszego wieczoru. Madagaskar to Milk Stout z dodatkiem wanilii madagaskarskiej, z kolei Tu Byłem to East Coast IPA.
  • Najnowszy wywar Browaru Jana nosi nazwę Efedryna i jest to Belgian Ale. Piwo zapowiada się jako trunek wytrawny (6,2% alkoholu z 14 Blg) i umiarkowanie gorzki (28 IBU). Premiera jutro w warszawskim Hoppiness.
  • Uitu Pitu to kolejne piwo, które zaproponuje nam Piwowarownia. To Wheat IPA nachmielona odmianami Cascade i Citra.
  • Popularna warszawska knajpa Chmielarnia Marszałwkowska przygotowała kooperacyjne piwo z Birbantem. Będzie to FES o mocy 8,1% alkoholu.
  • Bazyliszek dorobił się drugiego piwa dyniowego. Czacha Dymi to American Smoked Pumpkin Ale o mocy 5% alkoholu i 10 IBU.

bazyliszek czacha dymi

  • Kolejnym bohaterem piwa browaru Hopium (jeszcze raz oni) został Antonii Hopkinz (uwielbiam ich za te nazwy, nawet z błędem – Antoni pisze się przez jedno „i” ;)).Trunek to English IPA o mocy 7% alkoholu i 50 IBU.
  • Seria Single Hopów od Doctora Brew poszerza się o kolejny chmiel. Tym razem jest to Sorachi Ace. Zasyp i parametry pozostają bez zmian. Premiera dziś w krakowskim Poli.
  • Nadchodzi nowy krasnoludek z Profesji. Tym razem będzie to Pielgrzym, a styl który reprezentuje, to Dubbel. Moc 7,1% alkoholu, ekstrakt 16,5 Plato, goryczka 13 IBU.
  • Nowe piwo szykuje także Tattoed Beer. Ekipa przygotowała trunek o nazwie Foxy Lady – będzie to American Rye Ale z dodatkiem czerwonego pieprzu. Premiera odbędzie się 14 listopada w Gliwicach.
  • Trzech Kumpli przygotowało wariację na temat jednego ze swoich najlepszych piw – Califia. Ta wersja nosi nazwę Sen Califii i została przefermentowana przez drożdże firmy Fermentum Mobile. Efekt? Jeszcze większe odfermentowanie: z 16 Plato uzyskano 7,2% alkoholu.

WYCIĄG BLOGERSKI:

Słówko wyjaśnienia: stwierdziłem, że warto w jednym miejscu promować fajne treści dostępne u kolegów. Postanowiłem, że będę je dorzucał co jakiś czas do newsów 🙂

  • Kuba z The Beervault postanowił przetestować rzadko u nas spotykane odmiany Guinessa. Sprawdźcie, czy warto na nie polować.
  • Jarają was ładne zdjęcia w połączeniu z piwem? No to wbijajcie na Piwną Zwrotnicę. Tak fajnych piwnych fot dawno nie widziałem!
  • Steam Cat, czyli blog znanego piwowara Marcina Ostajewskiego (współpracował z Wąsoszem i Olimpem) to skarbnica wiedzy biochemicznej. Rzućcie okiem na wpis o diacetylu – przyda się!
  • Ekipa Hoppy News z Masonem w roli głównej przepytała osoby z piwnego środowiska na temat Kultury Piwnej. Jest ciekawie. 😉
(Visited 496 times, 1 visits today)

4 komentarze na temat “Co w piwie piszczy? 6.11.15

  1. Chłopaki z Hopium specjalnie „byki” popełniają, a p. Ostajewski nie „współpracował”, ale założył i nadal rządzi w Olimpie.

    • Część byków specjalnie – ja wiem. Ale Antoni przez dwa „i” to już dysleksja 😛
      Marcin nie zakładał Wąsosza, tylko był jego głównym piwowarem. Obecnie współpracuje przy układaniu receptur. Newsy to nie jest miejsce na takie wyjaśnienia, stąd uogólniełem do „współpracował” 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *