Co w piwie piszczy? 6.03.15

Co w piwie piszczy II

Powroty, kooperacje i nieoczekiwane połączenia wypełnią dzisiejszy zestaw piwnych wiadomości.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Kooperacyjna ofensywa AleBrowaru trwa. W zeszłym tygodniu wspomniałem o tym, że chłopaki warzyli w Zarzeczu wspólne piwo z Birbantem, ale zapomniałem nadmienić, że wcześniej, w Gościszewie, zawitał Artezan, z którym pomorska ekipa stworzyła robust portera z dodatkiem m.in. lukrecji i kawy. Poniżej filmik dokumentujący to wydarzenie.

  • Artemida z browaru Olimp doczeka się wkrótce brata bliźniaka, a jakże – Apollo. Jak się słusznie spodziewacie, będzie to AIPA, tym razem nachmielone odmianą Amarillo. Parametry to 6% alkoholu, 15% ekstraktu i 60 IBU.
  • Black Guzzler – to nowy stout z Piwnego Podziemia. Mamy do czynienia z wytrawnym piwem o mocy 5,2%. Etykieta jak zwykle spoko.
  • Z cyklu „To oni jeszcze istnieją?” – po ponad półrocznej przerwie od premiery pierwszego piwa, wraca Browar Centralny.Warząca w Zodiaku ekipa tym razem zabiera nas do Wielkiej Brytanii. Goldie Basset to ESB o mocy 6% i 40 IBU, nachmielone odmianami Fuggles, Challenger oraz First Gold.
  • Raduga idzie za ciosem i już jest gotowa do wypuszenia kolejnej nowalijki. Naked City – bo taką będzie nosić nazwę – to belgijskie IPA o mocy 6,0% i 65 IBU, chmielone Cascade, Citra, Warrior, Magnum, ZTC oraz Simcoe.
  • Kraftwerk chwali się nowym piwem o nazwie Heksa – brown porterem. Czym szczycą się chłopaki? Otóż ich trunek będzie pierwszym w Polsce, do którego produkcji użyto korzenia lukrecji (do tej pory dodawano ekstrakty). Premiera podczas Craft Beerweek.
  • W czasie krakowskiego festiwalu nowe piwa zaprezentue ekipa Redena. Pierwsze z nich to Polska Pszenica (4,6% alkoholu) – weizen uwarzony w całości na polskich składnikach, w tym drożdżach firmy Fermentum Mobile. Piana Szamana to z kolei American Red Lager (5,2% alkoholu).
  • Także w Krakowie zadebiutuje nowe piwo z PodgórzaOwczy Pęd będzie owsianym stoutem (moc 5%) z dodatkiem kakao i skórki pomarańczowej.
  • Jeśli mało wam kawy w piwie, z pewnością ucieszycie się, że oto powstaje kolejny wypust z jej dodatkiem. Dzieło browaru Genius LociKofanatyk będzie brown porterem (12 Blg) wzbogaconym o cztery gatunki kawy dodawane na różnych etapach jej powstawania. Premiera już jutro.
  • Kolejne grodziskie w drodze! Sophia to kooperacja Olimpu i domowego browaru Absztyfikant. Jego obecność nie jest przypadkowa, bowiem jego autor, Łukasz Szynkiewicz, wygrał Birofilia 2014, właśnie w kategorii grodziskie. Piwo trafi do sklepów w kwietniu.

  • Brofaktura nie zasypia gruszek w popiele. Siedlecki restaurator radośnie tuli się do rewolucji, proponując dwa nowe piwa. 50 Cent będzie Cascadian Dark Alem, z kolei Papkin to dunkelweizen. Pierwszy ukaże się dziś, drugie – za tydzień.
  • Szyszak – tak będzie nazywała się nowa linia piw browaru Jan Olbracht. W jej ramach rzemieślnicy będą warzyć przedrewolucyjne style (czyli głównie lagery), zaczynając od Jasnego o mocy 5% oraz Dunkela (woltaż 5,6%).
  • Ekipy PintyAleBrowaru Piwoteki po raz kolejny spotkały się w Gościszewie, by uwarzyć trzecią edycję piwa B-Day. Szczegółów zabawy nie znamy, natomiast po zapowiedzi użycia starego, zleżałego chmielu można obstawiać, że będzie to prawdopodobnie lambic.
  • Z kranów waszych ulubionych multitapów powinno już lecieć ostatnie piwo wyprodukowane w starym browarze Artezana w Natolinie. Ostatni Projekt (który przy okazji zamyka słynną serię) to żytni porter z dodatkiem płatków z beczki po bourbonie. Moc: 6,5%.
  • Pracownia Piwa szykuje się do wypuszczenia trzech IPA o mocy 6,5% i 14 Blg. Andrus (60 IBU) będzie żytnim wcieleniem stylu, nachmielonym odmianą Nelson Sauvin. Rejbel (62 IBU) to z kolei English IPA. Franca (70 IBU) zaś – Cascadian Dark Ale.
  • Perun zdradził, że już jutro do sprzedaży powinno trafić jego najnowsze piwo: Złoty Strzał. Mamy do czynienia z Imperial IPA o 100 IBU. Czekam z niecieepliwością!

CIEKAWOSTKI:

  • Warszawie powstaje kolejny wielokran – Jabeerwocky. Będzie się on mieścił w samym centrum miasta (adresu jeszcze nie podano). Póki co trwają intensywne prace remontowe, a planowane otwarcie przybytku to pierwsza połowa kwietnia. Za projektem stoi Rafał Kowalczyk, znany wszystkim piewca kultury piwnej Browarzyciel. Więcej o tej miejscówce przeczytacie na blogu Michała Kopika.
  • Browar Piwoteka zmienia logo oraz design swoich etykiet. Szczegóły możecie poznać na tej grafice, która informuje nas przy okazji o tym, że zapowiadany jakiś czas temu Saison z przyprawami jest już tuż tuż…
  • Świetna wiadomość dla tych fanów piwa, którzy czekali na zabutelkowane piwa Artezana. Otóż w ich nowym browarze w Błoniu montowana jest właśnie linia rozlewnicza. To oznacza, że za kilka miesięcy powinniśmy znaleźć butelki ich niezwykłych trunków na półkach naszych ulubionych sklepów.
  • Fakryka Piwa ujawniła swoje logo oraz projekt etykiet – możecie je zobaczyć tutaj. Przy okazji dowiedzieliśmy się, jakie piwa zostaną uwarzone w Częstochowie w pierwszej kolejności. Będą to Doppelbock, AIPA, Foreign Extra Stout oraz American Wheat.

WYDARZENIA:

  • Już w tę niedzielę, 8 marca, swoje podwoje dla fanów piwa otworzy browar restauracyjny Wyszak ze Szczecina. Pierwsi goście będą mogli wejść do środka już o godzinie 13 i spróbować debiutanckiego piwa ekipy – Vanilla Milk Stout.
  • 14 marca w browarze restauracyjnym Haust odbędzie się jubileuszowe, dziesiąte Zielonogórskie Spotkanie Piwowarów. Szczegóły imprezy podane są na forum Piwo.org.
  • Również 14 marca w warszawskich Samych Kraftach zadebiutuje browar Szpunt. Ekipa zaserwuje American Bitter o mocy 5,6% alkoholu.
(Visited 23 times, 1 visits today)

3 komentarze na temat “Co w piwie piszczy? 6.03.15

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *