Co w piwie piszczy? 27.02.15

Co w piwie piszczy II

Bazyliszek zakochany w pszenicy, Artezan w Brettach, a Bojan w rewolucyjnym chmielu. Miesiąc miłości kończymy mocnymi akcentami.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Ofensywa browaru Bojanowo trwa! Po skłaniającym się w kierunku rewolucji Maorysie, przyszedł czas na nieco bardziej tradycyjne piwo: pils Szwejk. To lekkie piwo (4,2% alkoholu) nachmielono dwiema odmianami: czeską Saaz oraz niemiecką Magnum.
  • Tymczasem browar Jedlinka trwa przy wariacjach na temat swojego ulubionego koźlaka. Tym razem uwarzono Jedlińskiego Koźlaka Pszenicznego. Dodajmy, że naprawdę mocnego: 8,8% alkoholu robi wrażenie.
  • Krakowski Twigg szykuje się do premiery kolejnego piwa poświęconego Nowej Hucie. Red Bricks 51 (od roku powstania dzielnicy) to american amber ale, o którym wiadomo tylko, że będzie miało 13 stopni Plato oraz 40 IBU.
  • Nie minął tydzień, a Artezan ogłosił kolejne dwie premiery! Zacznijmy od tego lżejszego: Idzie Sesja to sesyjne IPA nachmielone odmianami Mosaic, Simcoe, Galaxy o mocy 4,8%. Z kolei Red Brett ma przynieść połączenie stajennych szaleństw brettów z… ciastem wiśniowym. Moc – 5,5%.

Red Brett

  • Bazyliszek rozkochał się w weizenach: już wkrótce w sprzedaży pojawią się dwa trunki w tym stylu. Banan będzie imperialną wersją pszeniczniaka (moc 6,8%, aż 17 Blg), wzbogacony chmielami Bramling Cross, Admiral, Strisselspalt, Magnum oraz Saaz. Drugi z weizenów, Ulica Miodowa, będzie kusił obecnością miodu. Szczegóły wkrótce.
  • Kolejna nowalijka z Chmielogrodu, tym razem uwarzona kontraktowo w Witnicy. Mowa o Rudobrodym Magu, będącym American Pale Ale nachmielonym wyłącznie Simcoe. Wizyta w dużym browarze skutkuje zwiększeniem produkcji – podobno piwo trafi do większej liczby sklepów.
  • Trzech Kumpli szykuje się do wypuszczenia drugiego zabutelkowanego piwa. Uwarzony w nowosądeckim browarze Trzy Korony Pan IPAni to Wheat IPA o mocy 5,9% i goryczce na poziomie 45 IBU, chmielone Perle, Amarillo, Citrą i Mosaikiem.
  • Nadciąga kolejny lager z Gościszewa, tym razem brodaty jak Drwal. Szykuje się lekkie piwo (4,5%), za to intensywnie pachnące lepszym chmielowym światem, gdyż zostało doprawione odmianą Galaxy.
  • Sweet Boy – oto nazwa najnowszego piwa browaru Bednary. Mamy do czynienia z milk stoutem z dodatkiem wanilii Madagascar Bourbon. Moc: 4,6% alkoholu.
  • Ursa Maior szykuje świeże piwko – Podróżnik. Tak lekkiego produktu w Bieszczadach jeszcze nie uwarzono – to pale ale będzie miało tylko 3,6%. Nie wiem jak sprawdzi sie na wiosnę, ale latem będzie jak znalazł!
  • Pracownia Piwa wraca do warzenia nowości na własny rachunek. Najnowsza Smoky Deer będzie – jak się domyślacie – piwem wędzonym. Ale uwaga – na tapecie znalazło się Red Ale! Tego gatunku w naszym kraju chyba jeszcze nie wędzono. Cyferki: alkohol 7,1%, 16 Blg oraz 42 IBU.

Smoky Deer

  • Pinta wyruszyła na zachód Europy, by zaczerpnąć nowych inspiracji, a przy okazji uwarzyć kolejne piwo. Wraz z francuskim browarem Brasserie du Pays Flamand Polacy stworzyli Księżniczkę Wiosny (Princesse de Printemps), czyli lekki Saison nachmielony polskimi odmianami Marynką i Lubelskim. Premiera podczas Warszwskiego Festiwalu Piwa.
  • Wczoraj prapremierowo, dziś już oficjalnie do knajp trafia nowe piwo z Browaru Stu Mostów, uwarzone razem z Camba Bavaria. Z czym mamy do czynienia? Z Doppel Weizenbock German IPA. Warto dodać, że to pierwsza piwna kooperacja we Wrocławiu.
  • Poznański mutlitap Piwna Stopa, do spółki z załogą browaru Birbant uwarzył piwo Miss Big FootRzecz zapowiada się niezwykle ciekawie, bowiem na tapetę trafił wędzony foreign extra stout o mocy 7%, z dodatkiem skórek pomarańczy, cukru Muscovado, wędzonych śliwek oraz wanilii. Wow! Premiera piwa: 6 marca.

NOWY BROWAR:

  • Kaspar Schultz, firma specjalizująca się w budowaniu browarów restauracyjnych, ogłosiła, że właśnie zabiera się za realizację kolejnego zlecenia. Miejscówka powstanie na terenie JuraParku w Bałtowie (polecam miejsce!), w województwie świętokrzyskim. Browar zostanie wyposażony w miedzianą warzelnię o wybiciu 10 hekto, a roczny przerób ma wynosić 3 tysiące hekto.

CIEKAWOSTKI:

  • Dobra informacja dla miłośników picia piwa w domu. Browar Stu Mostów wreszcie butelkuje swoje specjały! Na razie w sklepach z dobrym piwem znajdziecie WRCLW Pils oraz SALAMANDER Wheat Porter. Kolejne trunki – w drodze.
  • Słodowy Dwór pochwalił się projektem etykiet swoich piw, przy okazji ujawniając, co będzie warzone. I tak piwo Białowieskie ma być milk stoutem, Mgły Pszeniczne – weizenem, Dolina Jakubowa – angielskim IPA, a Biebrzańskie – belgijskim pale ale.
  • Browar.biz podał wyniki swojego dorocznego plebiscytu na najlepsze polskie piwa. Obrazuja one dwa fakty: 1. polski kraft szaleje i kopie po nogach większych kolegów (super); 2. podział na kategorie w ww. plebiscycie jest dramatyczny i mocno odstaje od rynkowej rzeczywistości. Zobaczcie to sami.
  • Brofaktura się rozrasta! Pierwsze miesiące działalności siedleckiego browaru okazały się sukcesem, dlatego firma postanowiła zakupić dodatkowy sprzęt – siedem dodatkowych tanków. Mam nadzieję, że dzięki temu jej piwo trafi do większej ilości butelek i dojedzie do Wrocławia i innych dużych miast.
  • W środę Artezan oficjalnie pożegnał się z Natolinem i przeniósł swe moce do podwarszwskiego Błonia. Kolejne piwa ekipy będą warzone więc w nowym browarze. A co ze starym? Przejmuje go Bazyliszek. Liczę na to, że szalone pomysły tej niezwykle kreatywnej ekipy wypłynął wreszcie poza stolicę!
  • Należący do Grupy Żywiec browar w Cieszynie zmienia nazwę i profil. Od teraz mamy do czynienia z Browarem Zamkowym Cieszyn, a jego zadaniem będzie warzenie piw – tu cytat – „wyspecjalizowanych”. Oho, ktoś tu się kapnął, że cztery lata temu wystartowała rewolucja. 😉
  • Chmielarium zabrało się za graficzny aspekt swojej działalności (nie da się ukryć, że chłopaki mieli jedne z najbardziej paskudnych etykiet na rynku). Pierwsza zmiana ma dotyczyć logo. Oto jego projekt. Co Państwo na to?

Chmielarium

WYDARZENIA:

  • Już dziś w katowickiej Kontynuacji nastąpi pierwsze kranoprzejęcie. Swoje piwa będą polewały dwa zaprzyjaźnione browary: AleBrowar Birbant. Data nieprzypadkowa, bowiem w momecie, gdy czytacie te słowa, obie ekipy warzą w Zarzeczu kooperacyjne piwo! Szczegóły wydarzenia znajdziecie tutaj.
  • 5 marca będzie miała miejsce trzecia odsłona tegorocznej edycji Piwowar Battle. W gdańskiej Degustatorni Joanna Roman oraz Tomasz Schutz zmierzą się w kategorii „stout owsiany”.
  • Ciekawa inicjatywa AleBrowaru i knajpy Neighbours. Już 6 marca w tej gdańskiej miejscówce będą serwowane potrawy przygotowane tak, by współgrać z piwami pomorskiego tercetu (np. Crazy Mike podany zostanie z Golonką). Degustację poprowadzi Michał Saks.
  • 10-12 kwietnia – to data II Targów Piw Regionalnych Piwowary Łodzi, które będą miały miejsce w tamtejszej Hali Expo (ul. Stefanowskiego 30). Strona internetowa wydarzenia nie informuje o żadnych szczegółach, mam nadzieje, że szybko się to zmieni.
  • Trójmiasto doczeka się nowego (a raczej odświeżonego) festiwalu piwnego! W dniach 26-27 czerwca na terenie AmberExpo Gdańsku odbędzie się Festiwal Piw Rzemieślniczych. Szczegółów na razie brak – będę informował, gdy tylko się pojawią.
(Visited 31 times, 1 visits today)

0 komentarzy na temat “Co w piwie piszczy? 27.02.15

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *