Co w piwie piszczy? 22.12.2017

Po tygodniowej przerwie wracamy z obszerną porcją prawdopodobnie ostatnich newsów w tym roku.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Browar Żeglarski uwarzył dwie nowości. Santa Maria to Salt & Chocolate Porter, z kolei Imperialny Kliper to Imperial IPA.
  • Kolejna kooperacja Browaru Stu Mostów Jopenem – ART #15 – zaowocowała piwem w stylu Strong Scotch Ale.
  • Po raz drugi kooperowały także browary Kingpin Monyo. W efekcie powstał King Kapia – FES z wędzoną papryką, liśćmi kolendry i czarnym pieprzem.
  • W ferworze pracy zapomniałem poinformować, ze na rynek trafiły dwa kolejne piwa browaru GzubStout Owsiany ma 5,8%, natomiast White APA – 5,1%.
  • Rockmill przygotował serię RISów pod kryptonimem Going Dark. Wszystkie cztery odsłony (bazowa, leżakowana w beczce po Wild Turkey Bourbon, leżakowana w beczce po Heaven Hill Bourbon i leżakowana w beczce po Jacku Danielsie) mają 25 Plato.
  • Dżindżer to nowość z BroWarki. Ekipa przygotowała IPA z dodatkiem imbiru.
  • GetBock to wspólne dziecko browaru Maryensztadt Jabeerwocky. Na warsztat wzięto Weizenbocka o parametrach: 7,5% alko i 18 Plato.

  • Dwie nowalijki wypuszcza PiwowarowniaRumpel Szpunt to Quadrupel (10,2% alko oraz 24 Plato) natomiast Pełna Qlturka to Oatmeal Stout, uwarzony we współpracy z Multi Qlti.
  • Szpunt ponownie sięga po owoce. Do powstania Galaxona, czyli Milkshake IPA, użyto brzoskwini i marakui.
  • Nowy Berliner Weisse od Beer Bros. to Kwassirozkosz. Trunek z dodatkiem mandarynki i brzoskwini powstał w ramach kooperacji z knajpą Spiskowcy Rozkoszy.
  • Kwasa uwarzyła też Pracownia PiwaAll Inclusive to Sour Fruit Ale z dodatkiem marakui, czarnej porzeczki, mango i wiśni.
  • Ginger Dunkel Saison o nazwie N44 to efekt współpracy browaru Palatum i dwóch warszawskich knajp: Piwnej Sprawy Samych Kraftów. Piwo ma 5,3% alko, 12,5 Plato i 15 IBU.
  • AleZimno to świąteczna nowość od browaru Reden. Piwo doprawiono miodem gryczanym, płatkami dębowymi macerowanymi w whisky, cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową.
(Visited 495 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *