Co w piwie piszczy? 21.04.17

Międzyfestiwalowa przerwa nie oznacza, że browary siedzą z założonymi rękami. Oto najnowsze propozycje naszych kraftowców.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Znamy już szczegóły dotyczące Pinty Miesiąca Kwietnia. Tym razem będzie to Kwas Jota – Sour Currant Wild Ale o parametrach 5,1% alkoholu, 11,5 Blg, z dodatkiem soku z porzeczek i kolendry.
  • Tymczasem AleBrowar ogłosił, że wkrótce wypuści na rynek Barley Wine, które od ponad roku leżakuje w beczce po Chardonnay. Szczegóły niebawem.
  • Z kolei Artezan pokaże wkrótce światu Chcesz Ciasteczko? – Imperial Milk Stouta z dodatkiem ziaren kakao i malin, uwarzony w kooperacji z browarem Lervig. Premiera za tydzień w warszawskiej knajpie browaru.
  • Golem wypuszcza drugie piwo leżakowane w beczce po Bourbonie. Tym razem wybór padł na Dybuka. Przypomnę, że jest to żytni Porter o mocy 6,5% alkoholu oraz 16 Blg.
  • Browar Na Jurze pokochał mocne piwa o rodowodzie belgijskim. Kolejnym będzie De Facto – Belgian Golden Strong Ale o mocy 12% alko.
  • Kingpin wraca do swojej głównej serii ze świniakiem i prezentuje Alphonse. Piwo, którego prapremiera miała miejsce na Warszawskim Festiwalu Piwa to Grisette z dodatkiem rumianku.

  • Niedawni debiutanci, Hoppy Lab, szykują nowe piwo. Tym razem wybór padł na Hefeweizena o ekstrakcie 12 Blg, 4,5% alkoholu oraz 20 IBU.
  • Brudny Harry to nowe piwo od browaru Brodacz. Jest to Blond Ale z dodatkiem kawy Kenia Gichathaini. Premiera piwa odbędzie się w trakcie otwarcia Morskiego Ogrodu Rozkoszy Piwnych przy Morzu Piwa.
  • Szczeciński browar restauracyjny Wyszak przygotował nietypowe piwo – Earl Grey Munich Dunkel. Trunek ma 4,5% alkoholu oraz 12,5 Blg.
  • W innym browarze restauracyjnym, białostockim Starym Rynku przyszła zaś kolej na Milk Stout z dodatkiem kawy.

NOWE BROWARY:

  • Wczoraj na radar piwnej braci trafiła tajemnicza inicjatywa Lumberjack (nie mylić z piwem Brokreacji). Na razie nie wiadomo, kto za nią stoi, ani gdzie warzy. Ciekawa jest za to seria pierwszych czterech piw ekipy. Są to Pilsy: klasyczny o mocy 4,1% oraz z jałowcem, z dodatkiem igieł sosny oraz z trawą żubrową (każdy ma 4,8% alko).
  • Z kolei coraz więcej wiadomo o browarze De Facto. Będzie to przedsiębiorstwo z własnym sprzętem, postawionym w Aleksandrowie Kujawskim. Do browaru właśnie dotarł sprzęt, więc pewnie w okolicach wakacji możemy spodziewać się pierwszych warek.

WYDARZENIA:

  • Od dziś do niedzieli w Kontynuacji Katowice trwa Wiosenny Przegląd Śląskich Browarów Rzemieślniczych. Z kranów multitapu poleją się piwa 14 browarów wywodzących się z Górnego Śląska. Pełna lista dostępna jest na stronie wydarzenia.
  • Dzisiaj w Pubie Spółdzielczym Gdańsku krany przejmuje Profesja. Start imprezy o 19:00.
  • Z kolei jutro, także w Gdańsku, rusza nowy multitap – Cathead. Otwarcie drzwi o 18:00.
(Visited 630 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *