Co w piwie piszczy? 17.07.15

Co w piwie piszczy II

Artezan zapowiada jesień, Świebodzin czeka na browar rzemieślniczy, a Poznań – na najlepsze kraftowe piwa. 

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Krakowski mutlitap House Of Beer kończy w tym roku pięć lat! Z tej okazji zaprzyjaźniona Pracownia Piwa postanowiła sprawić niespodziankę ekipie miejscówki i przygotowała urodzinowe piwo – Witbiera Beer For House. Piwo (zabutelkowane!) ma 5,1% alkoholu przy 18 IBU.
  • Co prawda do jesieni jeszcze sporo czasu, ale Artezan już zapowiada Babie Lato. To ich interpretacja stylu Saison, w domyśle mocno nachmielona odmianami Citra i Galaxy. Moc 6%, goryczka: 60 IBU. Po weekendzie piwo powinno trafić do sklepów.
  • I jeszcze jedno piwo od Artezana, tym razem w kooperacji z włoskim browarem Lambratte, który gościł jakiś czas temu w Polsce, w ramach urodzin podwarszawskiej ekipy. Oba browary wspólnie uwarzyły wędzone American Brown Ale o nazwe Tartaruga. W zasypie słody wędzone bukiem, dębem (grodziski) oraz torfem. Premiera 1 sierpnia w Gdańsku.
  • Browar Perun przygotował wywar o nazwie Ogień Raroga. To sesyjne IPA na chmielach Iunga, Mosaic, Simcoe, Cascade i Chinook. Alkohol 4,2%, goryczka 45 IBU.
  • Długo oczekiwane piwo z gruitem od Profesji w końcu trafi na rynek. Zielarka to pale ale o mocy 4,7% i goryczce – jak ją wyliczono z gruitu? – na poziomie 47 IBU. Premiera wkrótce we wrocławskim Bistro Narożnik.
  • Nepomucen już dziś zaprezentuje światu swojego Saisona. Piwo o mocy 5,3% alkoholu i 30 IBU ma premierę dziś wieczorem w warszawskim Hoppiness.
  • Kociameber to najnowsza propozycja browaru SzałPiw. Mamy do czynienia z Pale Ale z dodatkiem kiwi i aframonu madagaskarskiego, nachmielone odmianami Warrior, Amarillo i Citra. Moc: 5,3% obj. Mam nadzieję, że nie pojawi się w nim aromat kociego moczu. 😉

Kociamber

  • Jakiś czas temu Reden włączył drugi bieg i sypie nowościami jak z rękawa. W najbliższych dniach-tygodniach możemy spodziewać się trzech nowalijek od załogi ze Świętochłowic. Melon Man to Weizen o mocy 4,6% alkoholu, nachmielony odmianą Hull Melon. BelgZebub będzie z kolei Strong Belgian Blond Alem z alkoholem na poziomie 7,8%. Czech Point to zaś czeskie Ale, nachmielone odmianami Saaz i Kazbek. Jego woltaż to 4,8% alkoholu.
  • Summer Freakout – to najnowsza propozycja Piwnego Podziemia, która wkrótce powinna trafić do knajp. Mamy do czynienia z American Wheat o mocy 5,2% alkoholu z 12,9 Blg.
  • Poznaliśmy kolejną Pintę Miesiąca – tym razem chłopaki postawili na India Pale Lager (ale zbieżnośc z Artezanem!) o nazwię Hop Laaga. Do chmielenia piwa, które ma 6,5% alkoholu, użyto odmian Zeus, Citra, Simcoe.
  • Już wkrótce browar Raduga będzie obchodził swoje pierwsze urodziny. Na tę okazję ekipa szykuje kilka niespodzianek. Po pierwsze – powtarza piwo Metropolis, czyli AIPA, od którego wszystko się zaczęło. Po drugie – warzy RISa i Barley Wine. Wkrótce więcej szczegółów.
  • Szpunt szykuje dwie letnie premiery, obie o identycznych parametrach (alkohol 5,6%, ekstrakt 12,1), ale różnych składach. Master Exploder to APA, z kolei Summer Time – Summer Ale.
  • Owocowe Love to nazwa najnowszego wywaru Browaru Na Jurze, który powstał na belgijskich płynnych drożdżach. Piwo o mocy 4,0% alkoholu ma w zasypie owoce: wiśnie, truskawki i czerwone porzeczki.
  • Wczoraj odbyła się prapremiera nowego piwa z Browaru Stu Mostów. Tym razem, w ramach serii ART+ ukazał się Coffee Dark Lager z dodatkiem kawy Peru-Elmer Pena oraz laktozy.

NOWE BROWARY:

  • Na piwnej mapie Polski już niedługo pojawi się kolejny browar rzemieślniczy, tym razem będzie to odrodzony Browar Świebodzin. Piwowarem będzie Piotr Kowalski, piwowar domowy z wieloletnim doświadczeniem, którego Witbier niedawno ukazał się pod marką Lubuskie.
  • Kolejnego browaru rzemieślniczego dorobi się także Łódź. Mowa o Ziemi Obiecanej. Inicjatywa owiana jest póki co tajemnicą, wiemy jedynie, że buduje go jeden z łódzkich piwowarów domowych, lubujący się w belgijskich drożdżach i leżakowaniu piwa w beczkach. Brzmi nieźle.
  • W Krakowie zainicjowano kolejną inicjatywę kontraktową – Tattoed Beer. Wiele na jego temat nie wiemy – wiadomo, że jego członkowie (a może i piwo?) pojawią się na Beerweekend.

CIEKAWOSTKI:

  • Piwo w służbie ekologii? Czemu nie? Otóż przedstawiciele nowozelandzkiego browaru DB Export otrzymali biopaliwo z produktów „ubocznych” powstałych przy warzeniu ich lagera (strzelam, że chodzi o młóto). Więcej na ten temat przeczytacie tutaj.
  • Stone Brewing wreszcie w Polsce! Jeden z najwazniejszych kraftowych browarów na świecie otworzył nie dawno swoją filię w Berlinie, a teraz rozpoczyna ekspansję na inne rynki europejskie, w tym także nasz. Z tej okazji wczoraj odbyła się impreza w warszawskich Cudach Na Kiju, a pierwsze butelki trafiły do sklepów.

WYDARZENIA:

  • Już w przyszły weekend, to znaczy w dniach 24-26 lipca, odbędzie się druga odsłona wakacyjnego cyklu Beerweekend krakowskiej Fabryce. Tym razem głównym tematem będzie warzenie piwa.
  • Beer Geek Madness i Zaklęte Rewiry rozszerzają swoją współpracę o nowe wydarzenie – Beer Geek Summer. Impreza odbędzie się 25 lipca na dachu wrocławskiego klubu. Z sześciu kranów poleje się kilka kraftowych piw. Innymi atrakcjami będzie kino oraz… basen. 
  • W dniach 27-30 sierpnia ruszy pierwsza edycja Łódzkiego Festiwalu Piwa. Impreza będzie miała miejsce na terenie kompleksu wypoczynkowego Arturówek. Tutaj znajdziecie jej szczegóły.
  • Wrocławska Inicjatywa Piwowarska zaprasza 1 sierpnia na tereny zielone Volvo we Wrocławiu (ul. Mydlana), gdzie odbędzie się plenerowy kurs warzenia. Szczegóły inicjatywy znajdziecie tutaj.
  • Birofilia Is Dead, za to nie umiera Konkurs Piw Rzemieślniczych. Inicjatywa odrodzi się w ramach Poznańskich Targów Piwnych (20-22 listopada). Browary – uwaga, także zagraniczne! – będą rywalizowały w 12 kategoriach, a zwycięzca otrzyma tytuł Kraftu Roku. O szczegółach opowiedzieli Tomek Kopyra, Ziemek Fałat i Grzesiek Stachurski -> KLIK.
  • Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa zmienia termin! Siódma edycja największej w Polsce imprezy piwnej odbędzie się nie – jak to zwykle bywało – w maju, a miesiąc później: w dniach 9-12 czerwca 2016. Oczywiście na Stadionie Miejskim we Wrocławiu.

wroclawski festiwal dobrego piwa 2016

  • Z kolei 3 października białostockiej Restauracji Multibrowar będzie miała miejsce pierwsza edycja Podlaskiego Konkursu Piw Domowych. Piwa będą oceniane w dwóch kategoriach: Belgian IPA oraz Lichtenhainer

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *