Co w piwie piszczy? 14.10.16

Co w piwie piszczy II

Ruszył Warszawski Festiwal Piwa, a wraz z nim wystartowała jesienna karuzela premier. Zobaczcie, co szykują nam browary.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Zaczynamy od Browaru Łańcut i jego nowego Stouta – Kurna Chata. W czasie zacierania użyto słodów wędzonych i żytniego. Piwo ma 4,6% alkoholu, 12,2% ekstraktu oraz 28 IBU. Receptura autorstwa Kentakiego.
  • Piekarnia Piwa wypiekła Saisona o nazwie Żniwiarka. Trunek potraktowano po nowofalowemu, wyciągając ekstrakt 14 Blg i 5,6% alkoholu oraz chmieląc odmianą Mosaic.
  • Palatum – o czym od samego początku informował Łukasz Kojro – kocha Belgię, więc nie dziwi, że kolejnym piwem ekipy będzie Belgian Pale Ale. Piwo otrzymało nazwę Ardenia (od belgijskich gór). Jego parametry to 12,5 Blg, 5,2% alko, 25 IBU.
  • Pinta znów zaskakuje pomysłowością. Tym razem w ramach Pinty Miesiąca wypuszcza Likier Słodowy – piwo w stylu Malt Liquor. To Lager o mocy 8,1% alkoholu i 19,1 Blg. Charakteryzuje się – jak sama nazwa wskazuje – mocno rozbudowaną stroną słodową, potężnym ciałem i czystym profilem.
  • Następne piwo Kingpina trafiło do beczek, a z beczek do kegów. Mowa o Digglerze, który leżakował w beczce po rumie.
  • Leżakowanie zarządził także Birbant. W beczkach po koniaku spoczywał P.I.S. & Love, czyli ich torfowy RIS.
  • Gospodarz WFP – browar Artezan polewa dwie nowości – obie na Brettach. Brett Z Antenką to Red Ale, natomiast Fiki Miki to Red IPA fermentowana w beczce po bourbonie.
  • Brokreacja w Warszawie pokazuje kilka nowych piw, część jako prapremierę. Główna to The Waiter – Chocolate Milk Stout (16 Blg, 5,2% alko). Pozostałe zrywają papę: spróbować można Imperialnego Nafciarza Dukielskiego, nienazwane jeszcze Wheat Wine (Wine Cake bez beczki) oraz The Gravedigger Blend Barrel Aged.

the-waiter-brokreacja

  • Browar Zakładowy uwarzył już 100. warkę! Z tej okazji powstało nowe piwo – Belgian IPA o nazwie 100% Normy. Trunek chmielony Mosaikiem i Simcoe ma 16 Blg oraz 7% alkoholu.
  • Raduga w Warszawie polewa potężnego RISa. Jeszcze nienazwane piwo ma 28 Blg, 12,5% alko oraz 80 IBU. Zapowiada się ulepek – tak, jak lubię.
  • Trzech Kumpli w swojej eksploracji Saisona dotarło do stopnia Imperial. Saisonator ma 12,2% alkoholu oraz 24 Blg.
  • Bazyliszek leje bardzo ciekawe piwo – Funky Biere De Garde o nazwie WyścigiTrunek ma 15 Blg, 5,1% alko oraz 19 IBU.
  • Dwie nowości proponują chłopaki z Doctor Brew. To Triple IPA (20 Blg. 8,9% alko) oraz 27,5 Barley Wine leżakowane w beczce po Bourbonie.
  • W Warszawie nie brakuje premier od Widawy. Najważniejsza to nowy RIS – Dead Romanovs o ekstrakcie 27,5 Blg. Druga to This Is Pils! (gatunek wiadomy) nachmielony nowozelandzkim Dr. Rudi.
  • ReCraft stawia na kwacha. Cherry Rider to Sour Ale z dodatkiem wiśni. Piwo ma 5,6% alkoholu oraz 12 Plato.
  • Nowością z Faktorii jest Zeppelin. To niemiecki Pils o mocy 5,1%, 12,3 ekstraktu oraz 40 IBU goryczki.
  • Beer Bros wykoncypowali ciekawe połączenie: Portogryko to Porter z miodem gryczanym. Patrząc na parametry (5,8% alko, 14,5 Blg) wnioskuję, że raczej będzie słodko, czemu przajam!

portogryko-beer-bros

  • Z kranów Piwnego Podziemia płyną dwie nowalijki. Jak Punk To Punk to kolejne piwo z miodem, tym razem Double IPA uwarzone w kooperacji z Brew Dog Warszawa. Drugi trunek to Pale Ale z dodatkiem mokrej szyszki chmielu Oktawia.
  • Na mokrą Oktawię postawił także Maryensztadt. Piwo Polish Hop(e) to Pale Ale Single Hop o mocy 5,5% alkoholu i 13 Blg.
  • Hopium serwuje dwie premiery. Nelson Black to Black IPA nachmielone po nowozelandzku, z kolei Lemonardo DiCatio – American Wheat z trawą cytrynową.
  • Nepomucen, oprócz rewolucyjnej Nachmielonej (woda mineralna z chmielem) zaprezentuje dwa piwa. Break to owsiane IPA, z kolei Milo to klasyczny Weizen.
  • Na sam koniec sekcji WFP zostawiam sobie najbardziej pożądane piwo – Jopen. Jopejskie (45 Blg, 19% alko, 60 IBU) to dzieło Olimpu. O Panie!
  • Gdy w Warszawie trwa festiwalowe szaleństwo, w Krakowie wczoraj odpalono pierwszą beczkę piwa Urocze, czyli nowego trunku Huty Piwa. To Summer Ale uwarzone w – uwaga – Browarze Stary Kraków. 
  • Ach, jaka ofensywa nowości z Połczyna. Po Pale Ale przyszła kolej na Bocka. Według browaru Koźlak powinien mieć 13,5 Blg i 6,5% alkoholu.

WYDARZENIA:

  • Przypominam Państwu, że w ten weekend trwa najważniejsze piwne wydarzenie w Polsce – Warszawski Festiwal Piwa. W środę zapowiedziałem go tak.
  • Kulminacyjnym punktem dzisiejszego dnia na WFP będzie rozdanie nagród Warszawskiego Konkursu Piwn Domowych. Tutaj więcej o samym konkursie.
  • Gdy na Stadionie Miejskim w Warszawie skończy się impreza, przenosimy się do Samych Kraftów na After z Browarem Warmia. Olsztyńska ekipa restauracyjna pokaże 14 października przegląd swoich najlepszych piw.
  • Jutro i pojutrze swój festiwal piwa ma także Opole. O Opolfest przeczytacie więcej tutaj.
  • 21 października reaktywowana zostanie warszawska Hala Targowa Koszyki. Obecnie będzie to miejsce przyjazne miłośnikom slow i street food. A piszę o tym dlatego, ponieważ na miejscu piwo polewać będzie ekipa multitapu PiwoWar – na razie z sześciu kranów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *