Co w piwie piszczy? 13.11.15

Co w piwie piszczy II

Tenczynek serwuje RISa, Piwoteka Graff, a Okocim i Kormoran świętują międzynarodowy sukces. Takie tygodnie lubię!

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Artezan proponuje nowe piwo, Cascara. Będzie to brązowe Ale z dodatkiem tytułowej cascary, czyli – jeśli internety dobrze podpowiadają – suszonych skórek z owoców kakaowca.
  • Widawa wyciąga kolejne piwo z beczki. Tym razem po kilku miesiącach leżakowania w drewnie po whisky do butelek trafiła Miss Eva, czyli Imperial Brown Porter. Pierwsza partia w ilości 300 sztuk trafiła wyłącznie do Wrocławia.
  • Nadchodzi nowe piwo z Browaru Stu Mostów. W serii Salamander ukaże się Black IPA. Piwo ma 6,8% alkoholu i 68 IBU. Premiera już dziś we wrocławskiej Kontynuacji.
  • Striker – oto nazwa pierwszego ciemnego piwa od ekipy browaru Spirifer. Będzie to American Stout o mocy 5,3% alkoholu i 63 IBU, uwarzony w browarze Gryf w Szczyrzycu. Drugim zapowiedzianym piwem jest Sweeper – to lekka AIPA (13,2% Blg, 5,5% alkoholu, 40 IBU) nachmielona Centennialem, Citrą, Equinoxem, Jaryllo, Simcoe i Zeusem.
  • Do knajp trafiła podwójna wersja jednego z najbardziej rozpoznawalnych piw Piwnego Podziemia – Double Hops, Death and Taxes. Piwo ma 9% alkoholu przy 19 Blg ekstraktu.
  • Trzech Kumpli przygotowało wariację na temat kolejnego ze swoich najbardziej udanych piw. Po Califii przyszła poraz na Double PanIPAni, czyli podwójne American Wheat IPA. Obecna edycja ma 19 Plato.
  • Piwoteka, w ramach swych szalonych eksperymentów, postanowiła uwarzyć Graff, czyli napój łączący cechy cydru i piwa. Łódzkie Graffiti będzie miało 5,5% i 24 IBU. Dodano do niego sok jabłkowy oraz dwa nowozelandzkie chmiele: Rakau i Dr Rudi.
  • Jan Olbracht zaprasza do degustacji kolejnej odsłony Piotrka Z Bagien, tym razem w wersji Black IPA. Jest to owoc Kuźni Piwowarów, chmielony Simcoe, Cascade, Centennialem i Citrą. Moc to 6%, a goryczka – 50 IBU.
  • ABRA, czyli American Black Rye Ale, to najnowsza propozycja browaru Wrężel. Piwo o mocy 5,6% nachmielono odmianami Columbus, Citra, Mosaic i Magnum.
  • Tenczynek zaskakuje coraz bardziej! Małopolski browar, członek BRJ, jako pierwszy regionalny (poprawcie mnie, jeśli się mylę) uwarzył RISa! Imperial Stout o ekstrakcie 24 Blg i alkoholu 9% będzie dystrybuowany od początku przyszłego tygodnia. Wow!

Tenczynek RIS

  • The Alchemist – oto nowy trunek z BroKreacji. Warząca w Szczyrzycu ekipa z Krakowa przygotowała American IPA na słodszą modłę. Alkohol – 6,4%, ekstrakt 16 Blg, a goryczka – 85 IBU. Premiera na Poznańskich Targach Piwnych. Przy okazji chłopaki zdradzili, że w przygotowaniu jest RIS!
  • Reden świętuje 200. warkę i z tej okazji wypuści SMASH, wyłącznie na surowcach z Polski. Już teraz wiadomo, że piwo będzie chmielone wyhodowaną w naszym kraju odmianą Cascade.
  • Wczoraj miała miejsce prapremiera dwóch piw browaru BrodaczAmerican Afro to Stout (5,7% alkoholu, 40 IBU) na nowofalowych chmielach (Chinook, Amarillo, Simcoe), zaś Amaro (6,22% alkoholu, 70 IBU) to AIPA (Citra, Cascade, Simcoe).
  • Dynia w piwie imperialnym? Proszę bardzo! Za taki myk odpowiada Pinta w swojej Dyniastii. To Imperialn Pumpkin Ale o ekstrakcie 19 Blg. Piwo zostało Pintą Miesiąca w listopadzie.
  • Bajzel, czyli Black IPA, to najnowsza propozycja od browaru Hajer. Piwo ma 6% alkoholu (z 15 Blg), 65 IBU i zostało nachmielone odmianami Magnum, Citra, Chinook, Centennial, Cascade i Amarillo.
  • Długo wyczekiwany porter bałtycki z browaru Podgórz po roku leżakowania wreszcie opuszcza tanki i trafia do sklepów! 652 m n.p.m. ma 8% alkoholu (z 20 Blg). Piwo prapremierowo pojawi się w tę sobotę na urodzinach Strefy Piwa w Krakowie, tydzień później w Poznaniu na PTP, zaś oficjalna premiera odbędzie się 28 listopada w Warszawie (Hoppiness).
  • Browary Nyskie szykują trzecią odsłonę serii Ale Nysa! Tym razem będzie nią New Zealand IPA o mocy 6,1% alkoholu i 55 IBU.
  • Session Brown IPA to piwo przygotowane przez browar Nepomucen na Wrocławski Szlak Piwny. Trunek mający 4,8% alkoholu i 35 IBU powstał przy udziale Łukasza Pawlaka – piwowara domowego.

CIEKAWOSTKI:

  • Pojawiła się informacja, jakoby AleBrowar dostał już wszelkie pozwolenia na budowę własnej warzelni w Gdańsku. Jak podają w sieci sami zainteresowani sprawa jest nieaktualna, a poszukiwania miejsca na browar ciągle trwają. Trzymam kciuki!
  • W czasie tegorocznego European Beer Star Polska zdobyła dwa medale – oba w kategorii Porter Bałtycki. Złoto przypadło porterowi z Okocimia, a brąz – Porterowi Warmińskiemu od Kormorana. Gratulacje!
  • Niedawne przypuszczenia dotyczące fuzji dwóch koncernów są coraz bliższe realizacji. AB In-Bev już niedługo ma przejąć SAB Miller za – bagatela – 107 mld dolarów. Więcej o transakcji przeczytacie w tym artykule.

NOWE BROWARY:

  • Sancti Lucas to świeża inicjatywa kontraktowa z Wrocławia, która ma za sobą warzenie pierwszego piwa (nie podano w jakim browarze). Będzie to Stout o ekstrakcie 16 Blg i 40 IBU.
  • Deer Bear to z kolei debiutujący kontraktowiec z Torunia. Pierwszym piwem będzie Rye IPA z dodatkiem nie tylko nowofalowych chmieli, lecz także skórki pomarańczy i… sosny.

WYDARZENIA:

  • Krakowski pub Strefa Piwa (ul. Józefa 6 – na Kazimierzu) świętuje czwarte urodziny. Z tej okazji 14 listopada odbędzie się rocznicowa impreza, której szczegóły poznacie na tej stronie.
  • Organizatorzy Poznańskich Targów Piwnych ujawnili pełny program imprezy – możecie się z nim zapoznać tutaj. W doborowym towarzystwie prelegentów znalazła się też moja skromna osoba – mój wykład odbędzie się 21 listopada o godz. 15. Jego temat to „Piwo to rock’n’roll”.
(Visited 566 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *