Co w piwie piszczy? 13.10.17

Muscovado, imbir, bazylia – dodatki znów są w cenie polskich browarów.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Bojanowo po dłuższej przerwie wraca z nowością. Muscovado to Stout (4,5% alko, 14 Blg) z dodatkiem cukru trzcinowego.
  • Współpraca Browaru Stu Mostów i Haandbryggeriet zaowocowała (dosłownie) powstaniem Pale Ale Art #12 z dodatkiem soków i puree z mango, malin i truskawek.
  • Po raz kolejny kooperują Piwoteka GastomachinaGastro Imbeerium (7,7% alko, 18,5 Blg) to West Coast IIPA z dodatkiem mango i imbiru.
  • I jeszcze jeden duet. Drugie kooperacyjne piwo Kingpina La Debauche. Badass Basil to American IPA z dodatkiem bazylii i jabłek.
  • Rockmill prezentuje piątą odsłonę Beer Wars. Najnowsze piwo to Hazy IPA (6,5% alko, 16 Blg) z chmielami Denali i Lemon Drop.
  • Brokreacja wypuszcza Barley Wine Sweet Temptation, które leżakowało – jako pierwsze piwo w Polsce – w beczkach po polskim czerwonym winie. Trunek ma 10% alkoholu i 24 Plato.

  • Pierwsze piwo zapowiadanego już browaru Monsters, którego CEO jest uznany piwowar domowy Janek Gadomski, zadebiutuje już dziś. Ostatni Mojitanin to Mojito Hazy IPA.
  • Wrężel wypuszcza kolejną wersję swojego Pszenicznego Jasnego. Tym razem do jego doprawienia użyto czarnej porzeczki
  • Jutro z kolei zaprezentuje się nowe piwo z Cracow Beer Academy, uwarzone przez PiwowarownięTornado to White IPA uwarzone według receptury browaru domowego Hołda Chmielu.
  • Letni Żytni Podryw to nadchodząca nowość z browaru Bazyliszek. Na warsztacie Summer Ale z żytem w zasypie, chmielone CTZ i Citrą.
  • Browar Świebodzin serwuje Fruit Ale z owocami leśnymi. Trunek ma 5% alko i 13,5% ekstraktu.
  • Sklep Stan Umysłu i browar Langier Beer przygotowały kooperacyjne piwo. W efekcie współpracy powstało Session IPA o mocy 5% i ekstrakcie 12 Blg.
  • Inna współpraca warszawsko-piwna to Nasza Dzika Wisła, autorstwa Palatum oraz Kufli i Kapsli. Jest to Pale Ale chmielone świeżymi szyszkami polskich dzikich chmieli.
  • Kolejna odsłona Kuźni Piwowarów Jana Olbrachta to Tropical Stout, uwarzony według receptury Katarzyny Strzeleckiej.
  • Bamberka to Double IPA przygotowane przez browar Piwna Stacja. Trunek ma 18,3%.

WYDARZENIA:

  • Jutro Szczecinie będzie mieć miejsce Beer Geek Night 2017, organizowany pod patronatem Szczecin Beer Fest. Szczegóły tutaj.
(Visited 570 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *