Co w piwie piszczy? 13.10.17

Muscovado, imbir, bazylia – dodatki znów są w cenie polskich browarów.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Bojanowo po dłuższej przerwie wraca z nowością. Muscovado to Stout (4,5% alko, 14 Blg) z dodatkiem cukru trzcinowego.
  • Współpraca Browaru Stu Mostów i Haandbryggeriet zaowocowała (dosłownie) powstaniem Pale Ale Art #12 z dodatkiem soków i puree z mango, malin i truskawek.
  • Po raz kolejny kooperują Piwoteka GastomachinaGastro Imbeerium (7,7% alko, 18,5 Blg) to West Coast IIPA z dodatkiem mango i imbiru.
  • I jeszcze jeden duet. Drugie kooperacyjne piwo Kingpina La Debauche. Badass Basil to American IPA z dodatkiem bazylii i jabłek.
  • Rockmill prezentuje piątą odsłonę Beer Wars. Najnowsze piwo to Hazy IPA (6,5% alko, 16 Blg) z chmielami Denali i Lemon Drop.
  • Brokreacja wypuszcza Barley Wine Sweet Temptation, które leżakowało – jako pierwsze piwo w Polsce – w beczkach po polskim czerwonym winie. Trunek ma 10% alkoholu i 24 Plato.

  • Pierwsze piwo zapowiadanego już browaru Monsters, którego CEO jest uznany piwowar domowy Janek Gadomski, zadebiutuje już dziś. Ostatni Mojitanin to Mojito Hazy IPA.
  • Wrężel wypuszcza kolejną wersję swojego Pszenicznego Jasnego. Tym razem do jego doprawienia użyto czarnej porzeczki
  • Jutro z kolei zaprezentuje się nowe piwo z Cracow Beer Academy, uwarzone przez PiwowarownięTornado to White IPA uwarzone według receptury browaru domowego Hołda Chmielu.
  • Letni Żytni Podryw to nadchodząca nowość z browaru Bazyliszek. Na warsztacie Summer Ale z żytem w zasypie, chmielone CTZ i Citrą.
  • Browar Świebodzin serwuje Fruit Ale z owocami leśnymi. Trunek ma 5% alko i 13,5% ekstraktu.
  • Sklep Stan Umysłu i browar Langier Beer przygotowały kooperacyjne piwo. W efekcie współpracy powstało Session IPA o mocy 5% i ekstrakcie 12 Blg.
  • Inna współpraca warszawsko-piwna to Nasza Dzika Wisła, autorstwa Palatum oraz Kufli i Kapsli. Jest to Pale Ale chmielone świeżymi szyszkami polskich dzikich chmieli.
  • Kolejna odsłona Kuźni Piwowarów Jana Olbrachta to Tropical Stout, uwarzony według receptury Katarzyny Strzeleckiej.
  • Bamberka to Double IPA przygotowane przez browar Piwna Stacja. Trunek ma 18,3%.

WYDARZENIA:

  • Jutro Szczecinie będzie mieć miejsce Beer Geek Night 2017, organizowany pod patronatem Szczecin Beer Fest. Szczegóły tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *