Co w piwie piszczy? 10.03.17

Wody, soki, płatki owsiane – polski kraft w wersji śniadaniowej nadciąga.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Browar Socho zaprasza na kolejną premierę, tym razem do Samych Kraftów. Ekipa uwarzyła Białą Damę – White IPA z dodatkiem, oczywiście, kolendry i skórki pomarańczy.
  • Raduga przygotowuje American Wheat z dodatkiem soku owocowego z Yuzu, czyli cytrusa znanego m.in. w Japonii. Dr Jekyll ma 4,6% alkoholu oraz 12% ekstraktu.
  • Jabeerwocky uwarzyło kolejną kooperację, tym razem z Nepomucenem. Jej efektem jest High Oats – reprezentant historycznego stylu Koyt. W zasypie aż 48% słodu owsianego, 27% pszenicznego i tylko 25% Pale Ale. Premiera dziś w warszawskiej knajpie.
  • Następne autorskie piwo szykuje też inny mutlitap – wrocławskie 4Hops. Razem z browarem Probus chłopaki uwarzyli Portera z czarnym bzem. Parametry: 4,5% alkoholu oraz 12,5 Blg.
  • Pierwsza warka we własnym browarze AleBrowaru jest już gotowa. Uwarzona z Kjetilem Jikiunem Virigin Batch to Imperial Brown Porter. Oficjalna premiera jutro w gdyńskiej knajpie chłopaków z Lęborka.
  • Trzy owocowe piwa wypuści browar Hopster. Będą to: Gose BrzoskwiniaSout Marakuja oraz Fruit APA. Premiera w przyszłym tygodniu.
  • Nowe piwo od Browaru Jana będzie miało nazwę Laska Nebeska. To bardzo lekki Pils – 8 Plato i 3,2% alkoholu.
  • Pilsa uwarzył też Browar Spółdzielczy. Jego premiera odbędzie się dziś w Pubie Browar Spółdzielczy w Gdańsku.
  • I jeszcze jeden Pils, tym razem od browaru Ignis. Małe Ciche ma 4,3% alko, 11,8 Blg oraz 50 IBU. Premiera dziś w Craft Rock Multipub.
  • Beer Bros. rozpoczyna nową serię piw – Wszystko Jedno. Idea polega na użyciu w piwie tylko jednego słodu, chmielu i drożdży. W tym wypadku wybór padł na słod monachijski, chmiel Amarillo i drożdże Belle Saison. Piwo ma 4,9% alko i 13 Blg.
  • Solipiwko szykuje kolejne IPA. Marlon to wersja owsiana o mocy 5,6% alkoholu, 14 Blg oraz 65 IBU.
  • Trzeci wywar komercyjny Absztyfikanta autor nazwał Mobius. Jest to Gose (4,8% alko, 12 Blg) z dodatkiem amczuru, czyli sproszkowanego mango.
  • Piwojad zaprezentuje jutro swoje pierwsze piwo leżakowane w beczce. Będzie to znana już Blanka (Witbier) leżakowana przez rok w beczkach po białym i czarnym Pinot. Premiera w gdyńskim Morzu Piwa.
  • Jan Olbracht dołącza do grona browarów, które przygotowały wodę z chmielem. Seria Nuta Chmielu pojawi się w trzech odsłonach: klasycznej (sam chmiel), z ogórkiem oraz z bergamotką.

  • Kingpin nie zwalnia tempa i ma dla nas kolejne piwo z nowej obrazkowej serii. Fake Lancelot to klasyczne podejście do Saisona. Premiera dziś w krakowskim Weźże Krafta.
  • Deer Beer z kolei poszerza asortyment piw ciemnych. Hay Ray to Chocolate Rye Stout o mocy 5,9% alkoholu i 16 Blg.
  • Nadchodzą debiutanckie piwa browaru HarpaganImbryczek Destrukcji to American Wheat (5,6% alko, 12,5 Blg) z herbatą, a Świszczypała to Farmhouse Ale (5,8% alko, 14 Blg) na drożdżach Kveik i przyprawą Gesho.
  • Rockmill uwarzył drugie piwo z kawą, tym razem jest to Black IPA Mystery o mocy 7% i 16 Blg, chmielone Simcoe, Citrą i Chinookiem. Premiera w szczecińskim The Office.
  • Palatum z kolei proponuje nowe APA – SirenTrunek ma 5,2% alko, 12,5 Blg oraz 35 IBU. Natomiast drugą nowością będzie Cavenra – Red Rye IPA, a jego premiera odbędzie się w warszawskim Beerhub.
  • Inne Beczki uwarzyły szóstą odsłonę Pop Up Gose. Tym razem piwo doprawiono przyprawami: kardamon, cynamon, imbir i goździki.
  • Słodowy Dwór przypomina o sobie nowym piwem o nazwie, która mówi wszystko -> Dubbel. Piwo ma 7% alkoholu oraz 16,5 Blg ekstraktu.
  • Dzisiaj Browanza zaprezentuje w krakowskim House Of Beer dwa nowe piwa. Bed Of Roses to Oude Brune z różą, natomiast Srping Fever – Blond z jaśminem.
  • Klio to nowy kwas od Olimpu. Będzie to Berliner Weisse z żurawiną.
  • Stary Browar Rzeszowski 18 marca pokaże nowe piwo – Brown IPA. Premiera o godzinie 18:00.
  • Browar Hoplala wspiera Czarny Protest piwem o wiadomej nazwie. Jest to Chocolate Stout, którego premiera miała miejsce w Dzień Kobiet w Cafe Kulturalna.

WYDARZENIA:

  • Szczeciński browar restauracyjny Wyszak świętuje drugie urodziny. Obchody rozpoczęły się w środę i potrwają do soboty. Szczegóły znajdziecie tutaj.
  • Dzisiaj w łódzkim pubie Z Innej Beczki pojawi się ekipa Beer Bros, by przejąć 10 kranów. Impreza rozpocznie się o 20:00.
  • Jutro, 11 marca, do Jabeerwocky wpadnie ekipa Ziemi ObiecanejBrowar zaprezentuje swoje nowe piwo Lusi oraz poopowiada o drożdżach, które używa do swoich piw.
  • 5 kwietnia Chmielarni Marszałkowskiej, a więc pomiędzy BGM a WFP, pojawi się browar Dugges na kranoprzejęciu. Szczegóły na stronie wydarzenia.
  • Poznaliśmy datę drugiej odsłony Szczecińskiego Festiwalu Piwa. Impreza odbędzie się w dniach 2-3 czerwca. Informacje dotyczące miejsca imprezy oraz wystawców (planowanych 20) będą dopiero podawane.
(Visited 707 times, 1 visits today)

Jeden komentarz na temat “Co w piwie piszczy? 10.03.17

Skomentuj AdaM Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *