Co w piwie piszczy? 7.11.14

Co w piwie piszczy II

Krajan walczy o rewolucję, Perła przypomina sobie o istnieniu porteru bałtyckiego, a w Łodzi promują piwne rzemiosło. Przekonajcie się, co słychać w piwnym świecie.

Jeśli masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić, napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com

NOWE PIWA:

 -> Browar Na Jurze w pszenicznym gazie! Tym razem w Zawierciu spłodzono witbiera o mało oryginalnej nazwie – Jurajskie Witbier. Parametry dość klasyczne dla stylu: 4% alkoholu, 13,1 Plato oraz 15 IBU. Styl ten niezbyt pasuje do temperatury panującej na zewnątrz, ale co tam – spróbuję.

-> Krajan wciąż próbuje podpiąć się pod piwną rewolucję. Po IPA przyszła kolej na typowe brytyjskie ale oraz black IPA. Szczególnie ten drugi styl budzi moje zainteresowanie, gdyż wyraźnie pokazuje ciąg browaru ku rzemiosłu. Jeśli pozbędzie się wad wspomnianego IPA, powinno być nieźle

-> Z piwnego Olimpu tym razem pozdrawia nas Ares, który za pazuchą trzyma red ale nachmielone polskimi odmianami: Sybillą i Iungą.

Ares

-> Stała się rzecz niesamowita! Perła dołącza do grona producentów rodzimego cymesu – porteru bałtyckiego! 22% ekstraktu, 9,2% alkoholu – brzmi naprawdę nieźle. Oby tego nie skopali.

-> Browar Miedzianka, którego otwarcie zapowiadałem jakiś czas temu, ujawnił nazwy trzech pierwszych piw, które niedługo pojawią się w jego ofercie. Cycuch JanowickiGórnik oraz Rudawskie. Więcej szczegółów znajdziecie w tym artykule.

-> W Cieszynie uwarzono wreszcie Grand Championa tegorocznych Birofiliów, czyli dubbla autorstwa niezawodnego Czesława Dziełaka. Jego premierę wyznaczono na 6 grudnia.

-> Pracownia Piwa szykuje dwa nowe piwa, które zaprezentuje podczas Poznańskich Targów Piwnych. 200! to imperialna AIPA z żytem w zasypie, 7,5% alkoholu i 100 IBU. Wheat Wine Hey Now to zaś kolejna generacja firmowego produktu Pracowni, american wheat, podniesiona do potęgi czwartej. 25% ekstraktu, 9,3% alkoholu. Uffff – będzie się działo.

-> Ale to nie koniec nowości od Pracowni! Już niedługo na rynku pojawi się drugie piwo uwarzone przez podkrakowskich piwowarów do spółki z browarem SzałPiwNr 2 to stout przefermentowany przez belgijskie drożdże. Szczegóły na poniższej etykiecie:

2

-> Podgórz dorobił się kolejnego stouta, tym razem z udziałem słodu wędzonego. Gacie Po Tacie są nad wyraz lekkie – 5% alkoholu, 13% ekstraktu.

-> Niedługo na rynku pojawią się dwa nowe piwa z browaru ChmielariumOrzechowe Szaleństwo to coraz popularniejszy ostatnio american brown ale – 5,7% alkoholu, 25 IBU (coś mało). Z kolei Angielski Hydrant będzie ESB o mocy 5,2% i 13% ekstraktu.

-> Połączone siły łódzkiej Piwoteki i rzemieślniczego Jana Olbrachta warzą piwo w Piotrkowie Trybunalskim. Styl – doppelweizenbock o ekstrakcie na poziomie 18,5%.

-> Nowości na Poznańskie Targi Piwne szykuje także Pinta. A Ja Pale Ale to – jak sama nazwa wskazuje – APA o ekstrakcie 12%. Sanrajza to z kolei zapowiadane już na WFP american amber wheat. Ekstrakt: 13,1%.

Pinta

NOWE BROWARY:

-> Oławie pod Wrocławiem powstaje nowy browar restauracyjny Probus. Będzie stanowił część tamtejszego Centrum Turystyki, Kultury i Rekreacji. No to już wiem, gdzie pojadę do SPA.

IMPREZY:

-> W zeszłym tygodniu informowałem was o premierze dwóch nowych piw od Doctora Brew. Oficjalne wejście na salony nastąpi dziś o 19:00 w łódzkiej knajpie Z Innej Beczki.

-> 22 listopada swoje trzecie urodziny świętuje krakowski pub Strefa Piwa. Impreza startuje o godzinie 16:00, a jej główną atrakcją będzie Russian Imperial Stout przygotowany na tę okoliczność przez browar Podgórz.

-> Także dziś startuje OffBeer – łódzki festiwal piwa. Impreza potrwa ponad tydzień (7-16 listopada), stopniowo dozując atrakcje. Szczegóły na poniższym plakacie.

Off Beer

(Visited 104 times, 1 visits today)

6 komentarzy na temat “Co w piwie piszczy? 7.11.14

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *