Co w piwie piszczy? 7.08.15

Co w piwie piszczy II

Albatros spędzi Wczasy Pod Gruszą, chłodząc się Kwasem Gamma. Oto plan na drugi tydzień sierpnia.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Bazyliszek nie ustaje w ciekawych połączeniach. Tym razem warszawska ekipa sięgnęła po gruszki, które dodała do swojego Saisona o nazwie Wakacje Pod Gruszą. Piwo ma 5,7% alkoholu oraz 16 IBU. Panowie zapowiadają, że trunek będzie dostępny w całej Polsce. Trzymam za słowo!
  • Pinta ciągle kwasi! Po dwóch całkiem udanych piwach, przyszła pora na trzecie – Sour Ale o nazwie Kwas Gamma. Do jego produkcji chłopaki użyli własnoręcznie wyciskanego soku z 1000 kg malin. Piwo ma 5% alkoholu i 22 IBU.

kwas gamma

  • Kopyr i Widawa przygotowali nowe piwo, które dziś zadebiutuje podczas Festiwalu Prawdziwego Piwa w Łebie. Albatros to White IPA. Parametry póki co nieznane.
  • Sporo nowości szykuje dla nas cieszyńska Fabrica Rara. Już wkrótce ujrzą/właśnie ujrzały światło dzienne trzy wywary: Jasmine to Summer Ale z dodatkiem jaśminu. Orange to ten sam trunek (4,3% alkoholu), tyle że bez bonusów. Brown Porter to wiadomo jaki styl. Moc 5,2%.
  • Najnowszym piwem z Hopium będzie również gatunek brązowy, tyle że Ale o mocy 6% i 20 IBU. Wrzosław wzbogacono w – a jakże – kwiaty wrzosu oraz skórkę pomarańczy.
  • Kraftwerk strzela nowymi piwami jak na zawołanie – kolejne dwie premiery zostaną przedstawione 13 sierpnia w warszawskim Jabeerwocky. Na tapecie Session IPA o nazwie Maxim oraz UZI – White IPA.
  • Doctor Brew przygotował sesyjną wersję swojego najlepszego piwa Molly IPA. Opcja „Little” w beczkach pojawi się podczas Beer Geek Summer 2, natomiast butelkowa chwilę później z – uwaga – firmowym kapslem.
  • Wiedeńskie – oto nowe piwo od browaru Krajcar. Jak można domyślić się po nazwie to lager wiedeński o mocy ok. 4,5% alkoholu.
  • Profesja przygotowała swoją interpretację stylu Witbier, a jego uosobieniem będzie Żniwiarz. Piwo będzie miało 4,4% alkoholu przy 12,5 IBU.

NOWY BROWAR:

  • Już wkrótce poznamy pierwsze piwo nowego browaru Bulkersa będzie nim Inwazja Jaszczurów – Brown IPA chmielone nowozelandzkimi odmianami. Więcej informacji o firmie na razie nie ma (wiadomo, że wyrosła z browaru domowego), bowiem o jej powstaniu powiadomiło… studio graficzne, które przygotowuje dla niego logo i oprawę graficzną.

CIEKAWOSTKI:

  • BrewDog rośnie w siłę, z pożytkiem także dla Polski. Szkoci ogłosili, że pracują nad siecią patronackich miejsówek, a wśród nich znajduje się także multitap w Warszawie! Szczegóły całego przedsięwzięcia poznacie na tej stronie.
  • Organizatorzy Warszawskiego Konkursu Piw Domowych ogłosili kategorie przyszłorocznej edycji. Nie byłoby w tym nic szczególnego, gdyby nie ich wybór – chyba pierwszy taki w naszym kraju. Wśród ogłoszonych stylów znalazły się – uwaga! – Eisbock i Brett American Pale Ale.
  • Browar Spółdzielczy rozwija swoją działalność. Oprócz warzenia piwa będzie je także podawał we własnym Multitapie! Pub powstaje w Gdańsku przy al. Grunwaldzkiej 190.
  • Waldemar Pitala po raz trzeci z rzędu zgarnął puchar PSPD – to nagroda dla tego piwowara domowego, który najczęściej i z największymi sukcesami startował w konkursach pod egidą Stowarzyszenia. Gratulacje!
  • Bazyliszek, o którym już dziś pisałem, rozbudowuje swoją fermentownię i zapewnia, że dzięki temu będzie w stanie przygotować czterokrotnie więcej piwa. Liczę na więcej beczek w Krakowie!
  • Piwowarownia przygotowała z kolei nowe etykiety dla swoich piw, zdecydowanie lepsze od poprzednich. Butelki ze świeżymi ozdobami powinny być już w sklepach.

WYDARZENIA:

  • Organizatorzy festiwalu Hevelka podali datę przyszłorocznej, drugiej edycji imprezy. Ta odbędzie się w dniach 24-26 czerwca w gdańskiej hali EXPO.
  • 13 sierpnia odwiedzający pub Degustatornia w Gdańsku będą świadkami kolejnej odsłony PiwoWar Battle. Na tapecie Witbier, a pretendentami do zwycięstwa są Marcin Czubala i Grzegorz Hoffmann.
  • Podczas październikowego Silesia Beer Fest odbędzie się Konkurs Piw Domowych. Piwowarzy będą rywalizować w kategoriach: Oatmeal Stout, Weizen, Saison oraz „Stout Absurdalny”, czyli kategoria open.
(Visited 514 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *