Co w piwie piszczy? 6.04.18

Kwiecień rozpoczynamy mocnym festiwalowym ciosem. A to dopiero początek sezonu.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Z okazji nadchodzących urodzin Kraftodajni ekipa Hopium uwarzyła nowe piwo. Marian Rye’ewski to Rye Stout z dodatkiem cynamonu.
  • 900! czyli kolejna odsłona serii Pracowni Piwa to tym razem New England Double IPA. Parametry to – tradycyjnie – 18 Blg i 7,5% alko.
  • Zakładając, że to nie żart Prima Aprilisowy… Golem wraz z Browarem Czarnków przygotował kooperacyjnego Pilsa. Piwo ma 4,7% alko oraz 11,5 Blg.
  • Brokreacja z okazji Beer Geek Madness uwarzyła New England IPA z dodatkiem… byczych jąder oraz papryczek jalapeno. CorrIPA ma 15 Platp, 5,7% alko oraz 40 IBU.
  • Pinta ma dla nas natomiast Sangriale, czyli Fruit Ale (6,1% alko, 14 Blg) z dodatkiem soku z wiśni, czerwonych pomarańczy i nektarynek.
  • Coffee Milkshake Double IPA – taką mieszankę przygotował z myślą o festiwalu Kingping. Piwo nosi nazwę Senor Ehuehue.
  • ReCraft na okoliczność BGM wymroził swojego Milk Souta. Milkołak ma obecnie 8% alko.
  • Beer Geek Tart to propozycja na BGM w wykonaniu Deer Beara. Grzesiek zrobił to, co potrafi najlepiej, czyli kwasa z dodatkiem pomarańczy i marakui oraz odrobiny soli.

  • Od Browaru Stu Mostów na BGM dostaniemy Salamander Grapefruit i Mandarin DIPA. Co ciekawe, piwo praktycznie nie było chmielone na goryczkę.
  • Coffee and Chocolate Extra Stout to z kolei piwo od Harpagana. Trunek dostał nazwę Schiza Heretyka i ma 6,1% alko oraz 16 Plato.
  • A co szykuje AbsztyfikantAfrican Pombe opisywany jest jako Schizo Ale (5,4% alko, 11,9 Blg), a przefermentowany został przez szczep afrykańskich drożdży.
  • Tymczasem Kazimierz uwarzył Blond Ale z dodatkiem guacamole (sos przyrządzany na bazie awokado).
  • Wszystkie piwa, które pojawią się na Beer Geek Madness znajdziecie w tym poście.
  • Castor De Cafe to już regularna propozycja Rzeki Piwa. Na tapecie Rye Stout z dodatkiem kawy.
  • Artezan na koniec Hoppy Weeks serwuje Session IPA o nazwie El Liquido Dorado.
  • Langier Beer wyleżakował swojego FESa w beczkach po Laphroaig 10. Piwo ma 6,8% i 16 Blg.
  • Mazurski Browar wypuszcza Session Black IPA o parametrach 4% alko i 10 Blg.

WYDARZENIA:

  • Od wczoraj 4Hops – z okazji BGM – trwa kranoprzejęcie trzech krakowskich browarów biorących udział w imprezie – Brokreacji, Piwowarowni i Kazimierza.
  • Dziś Pubie Browar Spółdzielczy krany przejmuje browar Hajer.
  • Jutro Wielochmielu swoje piwa poleje browar Karuzela.
  • Kolejny browar dorobi się swojego lokalu firmowego. 13 kwietnia otwiera się w Rybniku Brewera Beer & Cafe.
  • 14 kwietnia trzecie urodziny świętuje browar Dukla. Przy okazji ekipa zaprasza do świeżo wyremontowanej Tawerny.
  • 18-20 maja będzie miała miejsce szósta odsłona Beer & Food Festiwal Poznaniu.
(Visited 437 times, 5 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *