Co w piwie piszczy? 5.12.14

Co w piwie piszczy II

Warszawa ma nowy browar, Pinta mocarną petardę, a Piwne Podziemie – ostrygowego stouta. O take rewolucje walczylim!

Jeśli masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić, napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

-> Pinta coś knuje! Panowie podpuszczali nas, że niby to nie wypuszczą na zimę żadnej ekstraktywnej petardy, tymczasem w Zarzeczu warzy się jakieś cudo o ekstrakcie 24,7%! Napis na szklance, która wywołała całe zamieszanie, głosi „P.Q.”, co zwiastuje quadrupla. Ja jestem na tak!

-> Nadciąga czwarte piwo z Chmielogrodu. Szczerbaty Smok, bo tak będzie się nazywało, to angielski porter. Etykieta (skądinąd genialna) nawiązuje do pewnego filmu, którego premiera odbędzie się pod koniec miesiąca. O czym mowa? 😉

-> Piwne Podziemie tak się rozochociło, że właśnie przygotowuje swój trzeci wypust – Oyster Kiss. To, jak sama nazwa wskazuje, ostrygowy stout o mocy 5,2% i ekstrakcie 12,5%. Ciekawe, czy dorówna Osteroidzie.

OK

-> Trzech Kumpli już niedługo powróci ze swoim trzecim piwem – Brownie. Uwarzony w Wojkówce angielski brown porter będzie miał 4,5% alkoholu oraz 12,0 Plato.

-> Browar Twigg, póki co nie ma dobrej prasy, ale być może jego nowe piwo to zmieni. Do rąk piwoszy wkrótce trafi Yakima Queen, czyli wychwalające najważniejszą chmielową dolinę w USA IPA. Moc: 6%, goryczka: 60 IBU.

-> Browar Jedlinka na jesienno-zimowy czas przygotował nowe piwo – bocka. Jedliński Koźlak to trunek o mocy 7,5% alkoholu (przy 16,5% ekstraktu) – możecie go już dostać w knajpie.

-> Polskiego pospolitego wędzenia ciąg dalszy! Tym razem do gry wchodzi Widawa, która na słodach dymionych uwarzyła… Porter bałtycki. Cyferki: 7,5% alkoholu oraz 19% ekstraktu. Nie za dużo, ale z wędzonych słodów raczej więcej nie wyciśniesz.

-> Okocim przygotował kolejne piwo z serii sezonowej – Świąteczne. Powstał trunek z gatunku, który browar określił jako… ciemne pełne aromatyczne. „To połączenie portera z lagerem”. Dunkel? Oczywiście szykują się dodatki przypraw korzennych. Moc – 7%.

NOWE BROWARY:

Warszawa ma ostatnio szczęście do otwarć nowych piwnych knajp i browarów. Kolejną inicjatywą jest browar MaryensztadtNa razie warzy on kontraktowo, a jego piwa można skosztować w restauracjach Trzy Kolory oraz Lokal 14 (obie oczywiście z Warszawy). Docelowo jednak firma ma przekształcić się w browar restauracyjny, który ruszy w przyszłym roku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *