Co w piwie piszczy? 5.06.15

Co w piwie piszczy II

Król Lata spędza wakacje w Rzymie w towarzystwie Grodzilli i Apacza, popijając kraftowego radlera. Ot, zwykły tydzień w krafcie.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Piwne Podziemie dołącza do akcji Święto Grodziskiego i warzy swoją interpretację stylu. Dodajmy, że sporo mocniejszą od oryginału. Grodzilla Dudette będzie miało 4,9% alkoholu przy 11,3 Blg. Powstają dwie wersje trunku, różniące się chmieleniem. Do przyprawienia pierwszej użyto odmian Nelson Sauvin oraz Mosaic, a w przypadku drugiej: Summer oraz Galaxy.
  • Kolejna Pintowo-francuska kooperacja już wkrótce ujrzy światło dzienne. W Zawierciu niedawno gościł browar Brasserie du Pays Flamand, by uwarzyć Hoppy Oatmeal Witbier o nazwie Król Lata. Znamy póki co dwie dane na jego temat: alkohol 4,5% przy 11,5 Blg.
  • Pora na nowość z minibrowaru Majer. Ekipa z Gliwic przygotowała tym razem American Pale Ale z dodatkiem słodów karmelowych (stąd zapowiadana rubinowa barwa) o nazwie APAczCyferki: alkohol 5,5% obj., 13,5 Blg. Premiera już dziś.
  • Kraftowy radler? Dożyliśmy i takich czasów. Reprezentanta tego niemieckiego „napoju alkoholowego” przygotował browar Inne Beczki – Pomarańczowy jest już dostępny na rynku.
  • Black Witbier – to najnowsza propozycja browaru Raduga. Roman Holidays będzie miało 5% alkoholu, 13.1% ekstraktu oraz 20 IBU. Do zacierania użytko słodu czekoladowego, a całość nachmielono odmianą Wakatu.

raduga roman holidays

  • Urocza dziewoja pręży się także na etykiecie nowego piwa SzałPiw – Szajby. Tym razem wielkopolski browar postawił na oryginalne połączenie roggenbiera z papryczkami chilli. Premiera już jutro.
  • Reden Świętochłowice przygotował kawową wariację na temat Milkołaka. Efekt? Milcoffeel to Coffee Milk Stout o mocy 5% alkoholu oraz 16 Plato ekstraktu. Do warzenia użyto kawy Arabica.
  • Browar Na Jurze uwarzył kolejnego mocarza – Belgian Golden Strong Ale Szatańska Obelga i to na płynnych drożdżach. Piwo ma 9% alkoholu przy ekstrakcie 19,1 Plato. Do chmielenia użyto odmiany Styrian Goldings.
  • Belgijską świeżynkę szykuje także żywiecki Krajcar, ale jak zwykle w przypadku tej ekipy ciężko wyczuć o jaki styl tak naprawdę chodzi. Klasztorne (to jego nazwa) na etykiecie oznaczone jest jako „potróje klasztorne”, ale moc 5,5% sugeruje, że bliżej będzie mu do Trappist Single (według nowej rozpiski BJCP) niż tripla.
  • Nepomucen oficjalnie zabutelkował wszystkie swoje wypusty. W sklepach szukajcie Dry Stoutu, Witbiera, grodzisza, Rye AIPA, Brown oraz Amber Ale. A’propos grodziskiego – na Świeto tego trunku (które powołał do życia Jacer – piwowar Nepomucena), ekipa szykuje drugą wersję tego piwa. Po „imperialnej”, przyszła pora na klasyka – 7,7 Blg. Nie mogę się doczekać!
  • Browar Witnica wypuszcza nowalijskę na lato: Lubuskie WitbierTo piwo o mocy 5,0% przy 12 Blg zostało uwarzone według receptury Piotra Kowalskiego, który wygrał zeszłoroczny konkurs piwowarów domowych w Witnicy.
  • Profesja podkręca tempo i już szykuje kolejną nowość. Tym razem będzie nią amerykańska pszenica o nazwie Młynarz. Moc to 4,3% alkoholu, a goryczka – 47 IBU.
  • 18 czerwca – to data premiery nowego piwa z Browaru Stu Mostów. Ekipa szykuje dla nas „pszeniczny miesiąc czerwiec”, dlatego zapowiadana nowość to American Wheat z serii Salamander. Szczegółów i parametrów piwa póki co nie ujawniono.

NOWE BROWARY:

  • Drzewiczu Nowym niedaleko Skierniewic powstaje nowy browar rzemieśliczy – Hopium. Więcej informacji na jego temat na razie brak, ale obiecuję, że będę miał w tym względzie rękę na pulsie. 😉
  • Z kolei dużo więcej wiemy o nowej inicjatywie rzemieślniczej z Krakowa. Jej nazwa to Brokreacja, a jej debiutanckie piwa pojawią się pod koniec czerwca w czasie Beer Weekendu w klubie Fabryka. Będą to: The Butcher (Red IPA), The Farmer (American Wheat) oraz The Lumberjack (Rye American Stout).

CIEKAWOSTKI:

  • Na swój sposób legendarsny Porter Łódzki po latach zmienia ubarwienie puszki. Nowe niby jest schludniejsze, ale IMO poprzednie miało w sobie „to coś”. Proponuję pomyśleć o butelkach, zamiast bawić się w przemalowywanie metalu.

WYDARZENIA:

  • 19 czerwca browar Artezan zaprasza do warszawskiej knajpy Jabeerwocky na kranoprzejęcie. Oprócz naszych czołowych rzemieślników gwiazdą wieczoru będzie włoski browar Lambrate.
  • Poznaliśmy termin IX edycji Konkursu Piwowarów Domowych w Grodzisku Wlkp., czyli jednego z tych wydarzeń, któremu zawdzięczamy istnienie kraftu w Polsce. Tym razem domowi majstrzy swoje interpretacje grodziskiego przygotują na 12-13 września.
  • Górny Śląsk po wakacjach ugości nas na pierwszym w tamtym rejonie festiwalu piwnym – Silesia Beer Fest. Póki co wiemy o nim tylko tyle, że odbędzie się w dniach 25-27 wrzenia na terenie katowiskiej Fabryki Porcelany Giesche.
(Visited 62 times, 1 visits today)

4 komentarze na temat “Co w piwie piszczy? 5.06.15

Skomentuj zniesmaczony Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *