Król Lata spędza wakacje w Rzymie w towarzystwie Grodzilli i Apacza, popijając kraftowego radlera. Ot, zwykły tydzień w krafcie.
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Piwne Podziemie dołącza do akcji Święto Grodziskiego i warzy swoją interpretację stylu. Dodajmy, że sporo mocniejszą od oryginału. Grodzilla Dudette będzie miało 4,9% alkoholu przy 11,3 Blg. Powstają dwie wersje trunku, różniące się chmieleniem. Do przyprawienia pierwszej użyto odmian Nelson Sauvin oraz Mosaic, a w przypadku drugiej: Summer oraz Galaxy.
- Kolejna Pintowo-francuska kooperacja już wkrótce ujrzy światło dzienne. W Zawierciu niedawno gościł browar Brasserie du Pays Flamand, by uwarzyć Hoppy Oatmeal Witbier o nazwie Król Lata. Znamy póki co dwie dane na jego temat: alkohol 4,5% przy 11,5 Blg.
- Pora na nowość z minibrowaru Majer. Ekipa z Gliwic przygotowała tym razem American Pale Ale z dodatkiem słodów karmelowych (stąd zapowiadana rubinowa barwa) o nazwie APAcz. Cyferki: alkohol 5,5% obj., 13,5 Blg. Premiera już dziś.
- Kraftowy radler? Dożyliśmy i takich czasów. Reprezentanta tego niemieckiego „napoju alkoholowego” przygotował browar Inne Beczki – Pomarańczowy jest już dostępny na rynku.
- Black Witbier – to najnowsza propozycja browaru Raduga. Roman Holidays będzie miało 5% alkoholu, 13.1% ekstraktu oraz 20 IBU. Do zacierania użytko słodu czekoladowego, a całość nachmielono odmianą Wakatu.
- Urocza dziewoja pręży się także na etykiecie nowego piwa SzałPiw – Szajby. Tym razem wielkopolski browar postawił na oryginalne połączenie roggenbiera z papryczkami chilli. Premiera już jutro.
- Reden Świętochłowice przygotował kawową wariację na temat Milkołaka. Efekt? Milcoffeel to Coffee Milk Stout o mocy 5% alkoholu oraz 16 Plato ekstraktu. Do warzenia użyto kawy Arabica.
- Browar Na Jurze uwarzył kolejnego mocarza – Belgian Golden Strong Ale Szatańska Obelga i to na płynnych drożdżach. Piwo ma 9% alkoholu przy ekstrakcie 19,1 Plato. Do chmielenia użyto odmiany Styrian Goldings.
- Belgijską świeżynkę szykuje także żywiecki Krajcar, ale jak zwykle w przypadku tej ekipy ciężko wyczuć o jaki styl tak naprawdę chodzi. Klasztorne (to jego nazwa) na etykiecie oznaczone jest jako „potróje klasztorne”, ale moc 5,5% sugeruje, że bliżej będzie mu do Trappist Single (według nowej rozpiski BJCP) niż tripla.
- Nepomucen oficjalnie zabutelkował wszystkie swoje wypusty. W sklepach szukajcie Dry Stoutu, Witbiera, grodzisza, Rye AIPA, Brown oraz Amber Ale. A’propos grodziskiego – na Świeto tego trunku (które powołał do życia Jacer – piwowar Nepomucena), ekipa szykuje drugą wersję tego piwa. Po „imperialnej”, przyszła pora na klasyka – 7,7 Blg. Nie mogę się doczekać!
- Browar Witnica wypuszcza nowalijskę na lato: Lubuskie Witbier. To piwo o mocy 5,0% przy 12 Blg zostało uwarzone według receptury Piotra Kowalskiego, który wygrał zeszłoroczny konkurs piwowarów domowych w Witnicy.
- Profesja podkręca tempo i już szykuje kolejną nowość. Tym razem będzie nią amerykańska pszenica o nazwie Młynarz. Moc to 4,3% alkoholu, a goryczka – 47 IBU.
- 18 czerwca – to data premiery nowego piwa z Browaru Stu Mostów. Ekipa szykuje dla nas „pszeniczny miesiąc czerwiec”, dlatego zapowiadana nowość to American Wheat z serii Salamander. Szczegółów i parametrów piwa póki co nie ujawniono.
NOWE BROWARY:
- W Drzewiczu Nowym niedaleko Skierniewic powstaje nowy browar rzemieśliczy – Hopium. Więcej informacji na jego temat na razie brak, ale obiecuję, że będę miał w tym względzie rękę na pulsie. 😉
- Z kolei dużo więcej wiemy o nowej inicjatywie rzemieślniczej z Krakowa. Jej nazwa to Brokreacja, a jej debiutanckie piwa pojawią się pod koniec czerwca w czasie Beer Weekendu w klubie Fabryka. Będą to: The Butcher (Red IPA), The Farmer (American Wheat) oraz The Lumberjack (Rye American Stout).
CIEKAWOSTKI:
- Na swój sposób legendarsny Porter Łódzki po latach zmienia ubarwienie puszki. Nowe niby jest schludniejsze, ale IMO poprzednie miało w sobie „to coś”. Proponuję pomyśleć o butelkach, zamiast bawić się w przemalowywanie metalu.
WYDARZENIA:
- 19 czerwca browar Artezan zaprasza do warszawskiej knajpy Jabeerwocky na kranoprzejęcie. Oprócz naszych czołowych rzemieślników gwiazdą wieczoru będzie włoski browar Lambrate.
- Poznaliśmy termin IX edycji Konkursu Piwowarów Domowych w Grodzisku Wlkp., czyli jednego z tych wydarzeń, któremu zawdzięczamy istnienie kraftu w Polsce. Tym razem domowi majstrzy swoje interpretacje grodziskiego przygotują na 12-13 września.
- Górny Śląsk po wakacjach ugości nas na pierwszym w tamtym rejonie festiwalu piwnym – Silesia Beer Fest. Póki co wiemy o nim tylko tyle, że odbędzie się w dniach 25-27 wrzenia na terenie katowiskiej Fabryki Porcelany Giesche.
(Visited 62 times, 1 visits today)
A o beerweek w Rzeszowie Waść nie słyszał?
Waść słyszał, zapowiedział (https://jerrybrewery.wordpress.com/2015/05/08/co-w-piwie-piszczy-8-05-15/), powtarzać się nie będzie.
W takim razie zwracam honor, trafiam tu rzadko
Zachęcam do częstszych wizyt – nowy stuff serwuję codziennie. 😉