Co w piwie piszczy? 4.11.16

Co w piwie piszczy II

Poznańskie Targi Piwne startują już za kilka godzin, zatem pora przyglądnąć się festiwalowym premierom. I nie tylko im.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Browar Zakładowy sięga po kawę. We współpracy z Kap Kap Cafe powstała Przerwa Na KawęTo FES o mocy 8% alkoholu i 19 Blg ekstraktu.
  • Pinta prezentuje szósty kwas. W ramach Pinty Miesiąca na scenę wkracza Kwas Eta – Sour Pumpkin Red Ale. Piwo ma 4,8% alkoholu oraz 13,1% ekstraktu.
  • Szczeciński Browar Stara Komenda przyszykował Pumpkin Ale, oczywiście z okazji Halloween. Szczegóły do mojej części Polski nie dotarły. 😉
  • A propos Pumpkinów to swoją interpretację serwuje Browar Na JurzeCukierek Albo Psikus ma 5,2% alkoholu oraz 14 Plato. Jako przypraw użyto: kurkumę, kardamon, gałkę muszkatołową, imbir i papryczkę habanero, a oprócz dyni w kotle wylądowały też banany.
  • Ziemia Obiecana w najnowszym piwie koncentruje się na modzie na mętne, aromatyczne New England IPA. Trunek nachmielono odmianami Simcoe i Enigma.
  • Kolejną świeżynkę uwarzył browar Waszczukowe. Tym razem wybór padł na Dortmundera o nazwie Janusz Moczywąs.
  • Browar Łańcut do swojego portfolio dodaje Przywilej Szlachecki. To Sesyjne IPA o mocy 4,5% alkoholu oraz 11% ekstraktu. Chmiele: Warrior, Chinook, Mosaic, Simcoe, Citra i Vic Secret.
  • Zapomniałem Państwa poinformować o efektach współpracy Browaru Spółdzielczego oraz Doctor Brew. Kotwiczne to Wheat Wine o ekstrakcie 30 Blg i 12% alkoholu.
  • Dla mnie najważniejszą premierą w Poznaniu będzie bez wątpienia The Blogger 2016, czyli piwo, które powstało głównie z mojej inicjatywy. Recepturę ułożyli polscy blogerzy piwni, a za warzenie i fermentację odpowiada Brokreacja. Styl piwa to – uwaga – Cherry Smoked Pepper Rye Wood Aged Stron Ale. Parametry: 8,1% alko, 18,5 Plato, 45 IBU.

the_blogger_reklama

  • Big Chill przywozi na PTP Toruniaka. To piwo „piernikowe”, czyli – zakładam – Pale Ale z przyprawami. Jego parametry to 5,7% alko oraz 15 Blg.
  • Birbant dla Piwnej Stopy przygotował kolejne piwo: Double Foot Job to podwójne Wit IPA. Duet w Poznaniu pokaże także dwa nowe BA – RIS z beczki po Whisky oraz PIS z beczki po koniaku.
  • RISa zaprezentuje także GolemLilith ma 10% alkoholu oraz 24 Blg.
  • Perun z kolei wylądował na drugim brzegu tęczy i ma dla nas klasyczną czeską Desitkę. To oczywiście Pils o ekstrakcie 10 Blg oraz 4,3% alkoholu.
  • Podgórz ma pół nowości. Porter Bałtycki 652 m n.p.m. wszyscy dobrze znamy, natomiast jest to o tyle „wow”, że mamy na tapecie piwo leżakowane dwa lata w tanku.
  • Browar Tumski pozytywnie zaskakuje premierą Berliner Weisse (alkohol 5,5%, ekstrakt 11,9 Blg). Nie mam dokładnych danych danych, ale to chyba jeden z pierwszych browarów restauracyjnych w Polsce, który serwuje ten styl.
  • Doctor Brew pokaże nowego Single Hopa – Galaxy IPA. Parametry to tradycyjnie 6,2% alko, 16 Blg i 71 IBU.
  • Piwne Podziemie szykuje trzy nowości. Sheep Rustler to Wee Heavy (7,2% alkoholu, 18 Blg), PszeIPA – Wheat IPA (alkohol 6,2%, ekstrakt 15,5 Blg, natomiast Pale Ale Wet Hop to – wiadomo – Pale Ale na mokrej szyszce Cascade PL i Chinook PL (5,8% alkohol, ekstrakt 12,9 Blg).
  • Jak już zapowiadałem, Deer Bear obchodzi pierwsze urodziny. Z tej okazji zaprezentuje trzy nowe piwa: Porter Bałtycki (9,4% alko), oraz dwa wcielenia Let’s Cook – Sour APA i Gose.
  • A propos Porteru Bałtyckiego – dostałem cynk od browaru Wąsosz, że chłopaki poleją przedpremierowo swoją interpretację stylu. Piwo ma 10% alko oraz 21 Plato.

WYDARZENIA:

  • Jutro Piwojad odwiedza Olsztyn. Krakowski kontraktowiec zaprasza na imprezę w Browarni Starej Warszawskiej.
  • 10 listopada Poznań czeka kolejna impreza – drugie urodziny obchodzi multitap Josefika czyli Dom Piwa. Start imprezy o 20:00. Koniec? Znając gospodarza pewnie kilka dni później. 😉
  • Tego samego dnia urodziny, tyle że trzecie, obchodzi inna knajpa – katowicki Browariat. Możemy liczyć aż na cztery dni imprezy. Tutaj znajdziecie szczegóły.
(Visited 516 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *