Co w piwie piszczy? 31.07.15

Co w piwie piszczy II

IPA w Konstancine, aframon u Radugi, whisky w Perłowym Stoucie. Lipiec kończy się niezwykle ciekawie.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Faktoria kontynuuje gazetową serię, wracając do tematu AIPA. Tym razem duet rusza na zachodni brzeg USA, by zaserwować nam wytrawne Gold Rush. Piwo zostało nachmielone odmianami Chinook, Centennial, Citra i Motueka, które w sumie dały 75 IBU. Premiera już dziś w pubie… Gorączka Złota.
  • SzałPiw w ramach współpracy z poznańskim barem Chmielnik uwarzył piwo mu dedykowane o nazwie takiej, jakie miano nosi rzeczona miejscówka. Mamy do czynienia z tradycyjnym Pilsem, nachmielonym Marynką i Sybillą. Moc – 5,2% alkoholu. Drugi Pils do chłopaków to Elegant z Mosiny – chmiele to Żatecki, Sybilla i Marynka.
  • Stare/nowe piwo od browaru Wrężel. Warząca w Zarzeczu ekipa przygotowała nową wersję swojego Belgian Blonde Ale, która od oryginału różni się zwiększoną ilością skórki pomarańczy, a także drożdżami – obecne to Mangrove Jack’s M27.
  • Już dziś swoje drugie piwo zaprezentuje rzeszowski browar Revolta. W miejscowym pubie Underground poleje się West Coast AIPA nachmielone odmianami Warrior, Simcoe, Amarillo i Citra.
  • W browarze Reden prawdopodobnie pracują 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Oto bowiem ekipa szykuje dla nas kolejną (którą to już?!) premierę w tym roku. Pszenica z Księżyca to Dunkelweizen na drożdżach Fermentum Mobile. Moc: 5%.
  • Na wciąż trwające lato Jan Olbracht przygotował Summer Ale z serii Piotrek Z Bagien. Piwo nachmielono odmianami Galaxy, Cascade, Columbus i Citra. Alkohol: 4,1% obj., goryczka: 22 IBU.
  • Profesja przygotowała kolejne lekkie piwo, tym razem kwaśne. Rzeźnik to Sour Ale o mocy 4,7% i goryczce na poziomie 30 IBU.
  • Raduga dołącza z kolei do rodziny browarów, które dały się uwieść przyprawie o nazwie aframon madagaskarski. African Queen to APA z dodatkiem tego ustrojstwa, nachmielona odmianami Citra, Simcoe, Cascade, Centennial i Magnum. Moc to 5%.
  • W ofercie lubelskiej knajpy Perłowa Pijalnia Piwa (wiadomo z jakim browarem związanej) pojawiło się właśnie nowe piwo – Stout ze słodem Whisky w zasypie. Więcej szczegółów brak, ale i tak brzmi zachęcająco.
  • Z kolei Browariat przygotował Pale Ale o nazwie Pellet In Your Headnachmielone nową odmianą Lemondrop. Jego moc to 5,2% alkoholu przy 13 Blg.

browariat pellet

  • A propos „zaskakujących” piw z browarów niekoniecznie nowofalowych. Konstancin (należący do browaru Gontyniec) porwał się na uwarzenie IPA o mocy 6,2%, chmielonego Citrą, Mosaikiem i Chinookiem.
  • Browar Spółdzielczy przygotował swoje nowe American Pale Ale – Szotowe. Jest to pierwszy w Polsce Single Hop Zeus.
  • Jutro swoje pierwsze urodziny świętuje Tap House, patronacka knajpa Pracowni Piwa. Oczywiście jest to okazja do premiery nowego piwa – Beer For Tap. Będzie to solidnie nachmielony Witbier (55 IBU) o mocy 6,5% alkoholu.
  • AleBrowar wypuszcza zapowiadaną już jakiś czas temu trzecią odsłonę serii Ortodox – English IPA. Wiemy o niej na razie tylko tyle, że ma 5% alkoholu. Słonik z etykiety zdaje się twierdzić, że piwo będzie smaczne. 😉
  • Zielonogórski Haust przygotował swoją interpretację stylu American Wheat. Trunek o mocy 4,5% alkoholu i 25 IBU nachmielono odmianą Huell Melon. Trochę dziwna to Ameryka.
  • Z kolei Birbant zapowiedział, że niedługo zaprezentuje światu American Weizen. Szczegółów, póki co, brak.
  • Qltinoid to nowe piwo browaru Podgórz, które – jak podkreśla Łukasz Jajecznica – zostało zainspirowane przez ekipę krakowskiego multitapu Multi Qlti. Mamy do czynienia z Session IPA o mocy 4,5%.

CIEKAWOSTKI:

  • Gliwice dorobiły się nowej knajpy piwnej. Dobry Zbeer (ul. Górnych Wałów 30) oficjalnie otwiera się już dziś. O szczegółach przeczytacie na stronie stosownego wydarzenia. UWAGA! W ramach imprezy będzie można skosztować dedykowanego dla multitapu piwa, które uwarzył browar Kraftwerk. Będzie to Black IPA o ekstrakcie 15%.
  • My cieszymy się z rozwoju naszego kraftu, ale co w takim razie mają powiedzieć Amerykanie? 40 lat od wybuchu rewolucji w USA ciągle przybywa browarów. W 2014 było ich nieco ponad 3000, w tym zaś już 3739! To największy przyrost w ciągu ostatnich kilku lat (a może i w historii). Szczegółowe dane na ten temat znajdziecie tutaj.
  • Świętochłowicki Reden wydał oświadczenie związane z problemami mini-browaru Reden Chorzów. Firma uspokaja i zapewnia, że mamy do czynienia z dwoma niezależnymi bytami. Sądząc po ostatniej liczbie premier na kondycję rzemieślników faktycznie nie mamy co narzekać.

WYDARZENIA:

  • 1 sierpnia oficjalnie rusza browar Beer Bross działający w Żyrardowie. Ekipa pierwsze warki, stworzone na sprzęcie własnoręcznej produkcji, ma już za sobą, dzięki czemu podczas otwarcia firmy na pewno nie zabraknie jej piwa. Jednym z nich będzie tajemnicza hybryda Dżentelmenel o ekstrakcie na poziomie 18,5 Blg.
  • 5 sierpnia to Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. Z tej okazji w Browarze Stu Mostów odbędzie się III Zjazd Pracowników byłych Browarów Wrocławskich. Szczegóły wydarzenia znajdziecie na tej stronie.
  • 14 sierpnia 2015 – to data drugiej odsłony Beer Geek Summer, która odbędzie się na dachu wrocławskich Zaklętych Rewirów. Na kranach oczywiście pojawi się mnóstwo dobrych piw, w tym jedna premiera polskiego browaru. Szczegóły niebawem.
  • W dniach 11-13 września już po raz 14. spotkają się członkowie forum Browar.biz. Doroczna impreza tym razem będzie miała miejsce w Grodzisku Wielkopolskim. Szczegóły w odpowiednich zakładkach na portalu.
  • Piwna rewolucja dotarła także do Bydgoszczy. W dniach 19-20 września, w tamtejszej Hali Łuczniczka, odbędzie się pierwsza edycja Beergoszcz. Pierwsze szczegóły poznacie na tej stronie.

2 komentarze na temat “Co w piwie piszczy? 31.07.15

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *