Co w piwie piszczy? 3.03.17

Urodziny knajp i browarów to główne atrakcje dzisiejszych zapowiedzi.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Artezan odpala następną bombę. Tym razem światło dzienne ujrzy Preparat (wędzone Barley Wine) w wersji leżakowane ze śliwkami wędzonymi w beczkach po Bourbonie.
  • Hopium we współpracy z warszawskim multitapem Drugie Dno uwarzyło nowe piwo – George Kloney. Jest to Robust Porter z dodatkiem syropu klonowego, orzechów laskowych oraz aromatu rzeczonych orzechów. Premiera odbyła się w zeszłą sobotę.
  • Ciekawostkę szykuje Birbant. Duet przygotowuje Powder Man Vermont IPA (6,5% alko, 15,5 Blg), które nachmielił… pudrem o aromacie Citry i Simcoe.
  • Browariat Browar Reden nawiązały współpracę, której wynikiem jest piwo Sosnowies. To mocno nachmielone owsiane Ale z dodatkiem gałęzi sosny. Premiera już dziś w wiadomej katowickiej knajpie.
  • Ziemia Obiecana testuje kolejny szczep drożdży – tym razem wybór padł na Viellie Provision. Grzybki przeżrą Saisona o nazwie Lusi.
  • Pracownia Piwa szykuje się do zaprezentowania światu swojej warki numer 700! Stosownie nazwane piwo to Fruit Imperial IPA o ekstrakcie 18 Plato.
  • Tak, jak wspominałem w zeszłym tygodniu, już jutro Browar Zakładowy świętuje roczek. Z tej okazji ekipa uwarzyła nowe piwo, którego skład wybrali fani na FB. Plan Wykonany to IPA z herbatą Earl Grey oraz kwiatem lipy. Wspomniana impreza odbędzie się oczywiście w pubie U Fotografa w Lublinie.

  • I jeszcze jeden news od Zakładowego. Chłopaki pochwalili się, że na Beer Geek Madness uwarzą Sour Ale z dodatkiem jeżyn i jagód.

NOWY BROWAR:

  • Wrocław dorobił się kolejnego browaru. wBrew to inicjatywa trzech piwowarów, która warzy w Profesji, ale fermentuje we własnych tankach. Pierwsze piwa powinniśmy poznać już w tym miesiącu.

CIEKAWOSTKA:

  • W czasie zaplanowanego na ostatni weekend marca Silesia Beer Fest dostępne będą dwa szkła. Pierwszy smukły pokal właśnie zaprezentowano na FB.

WYDARZENIA:

  • Dziś wieczorem do warszawskiego Qufel Beer Park zawita browar Socho. Rozpoczęcie spotkania o 19:30.
  • Także dzisiaj, we wrocławskim Klubie Konesera odbędzie się degustacja piw z Warsztatu Piwowarskiego. Początek o 17:00.
  • Jutro browar Brodacz przejmie krany w Konsulacie Dobrego Piwa w Sopocie. Impreza rusza o 19:00.
  • 7 marca łódzka Piwoteka zaprasza na kolejną odsłonę serii „Wtorkowe degustacje”. Tym razem w knajpie poleją się piwa browaru Golem.
  • 12 marca 4Hops odbędzie się impreza powołana razem z fundacją Załoga Bulldoga. W jej ramach będzie można kupić piwa Ziemi Obiecanej, Czterech Ścian i Profesji, a zysk ze sprzedaży zostanie przekazany na rzecz Załogi.
  • 17 marca drugie urodziny świętuje Chmielarnia Marszałkowska z Warszawy. Popularny multitap zaprasza na imprezę, na godzinę 19:00.
  • 19-21 maja – to data tegorocznej edycji Beer & Food Friends w poznańskiej Starej Rzeźni.
  • W tym roku po raz drugi odbędzie się Poznański Trawnik Piwny. Tym razem impreza organizowana przez ekipę PTP ruszy 15 czerwca i potrwa aż cztery dni.
(Visited 593 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *