Co w piwie piszczy? 26.06.15

Co w piwie piszczy II

Widawa i AleBrowar jadą do Ameryki, Doctor Brew wraca z Tarczyna z tarczą, Hopium wskrzesza panią Violettę. Sprawdźcie, co jeszcze dzieje się w piwnym świecie.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • 21 – to liczba odmian chmielu, które zostały użyte do uwarzenia nowego piwa załogi Doctor BrewHoppy Queen jest trunkiem, którgo cyferek i dokładnego składu jeszcze nie znamy, natomiast wiadomo, że w sprzedaży ma pojawić się w przyszłym tygodniu. Ciekawostka: to pierwsze piwo duetu wyprodukowane w browarze Tarczyn.
  • Artezan wykorzystał wizytę włoskiego browaru Lambrate na swoich urodzinach i zaprosił chłopaków na wspólne warzenie. Połączone siły stworzyły mocno nachmielone Brown Ale na słodach wędzonych bukiem, dębem i torfem.
  • Po sukcesie Maorysa, Bojanowo kontynuuje przygodę z nowofalowym chmielem, przygotowując Somero. Mamy do czynienia z Summer Ale o mocy 4%, uwarzone z chmielami Chinook, Cascade i Mandarina Bavaria.
  • Flower Power – to nazwa najnowszej propozycji od browaru Bazyliszek. Na tapecie Pale Ale o mocy 4,2% i 20 IBU z dodatkiem kwiatów (nie podano jakich).
  • Poznaliśmy wynik kooperacji Pracowni Piwa i browaru Gzub. Będzie to Darsk Saison o nazwie Rogaty Tłuścioszek z dodatkiem skórek pomarańczy, cytryn i cytrusów. Moc 7,5% alkoholu przy goryczce 35 IBU.
  • To jednak nie jedyna nowość od Pracowni Piwa. Kolejną jest Baciar, czyli Saison IPA. Przewidywana moc to 6%, a IBU – 60.
  • Ursa Maior z okazji niedawnego otwarcia swojego pubu w Krakowie przygotowała nowe piwo – Rejwach Na KazimierzuTo belgijskie Summer Ale o mocy 4,9%. Jego premiera zbiega się z rozpoczęciem Festiwalu Kultury Żydowskiej.
  • Przygód Piotrka z Bagien ciąg dalszy. Tym razem bohater piw Jana Olbrachta zaserwuje nam Belgian Blond Ale z dodatkiem aframonu madagaskarskiego (znowu to cholerstwo), kolendry i skórek pomarańczy. Moc – 6%. Goryczka – 20 IBU.
  • Tajemniczy Jeździec to kolejna nowość przygotowana przez browar Dukla. Session IPA (według współczesnej nomenklatury – APA) będzie miało 4% alkoholu oraz 40 IBU goryczki. Chmiele: Chinook, Amarillo, Mosaic, Citra.tajemniczy-jezdziec_session-ipa_dukla
  • Krajan przygotował coś dla miłośników shandy, czyli łączenia piwa z sokami naturalnymi. Najnowsza warka będzie pachniała i smakowała grejpfrutem. Aha, „pamiętajcie, że alkohol szkodzi” 😛
  • Jutro premierę będzie miało nowe piwo z browaru Hopium – Violetta Vanillas. To Sweet Stout uwarzony z dodatkiem lasek wanilii. Z 16 Blg udało się wycisnąć 5% alkoholu, z kolei z chmielu – 20 IBU.
  • Nadchodzi czwarta propozycja brwaru Beer City – Kacper Ryx (Państwo sobie wygooglują). To będzie polskie IPA, nachmielone Lubelskim, Marynką i Sybillą. 5% alkoholu oraz 45 IBU.

NOWY BROWAR:

  • Północno-wschodnia Polska wzbogaci się o nowy browar restauracyjny. Gloger to ekipa z Białegostoku, która swój lokal otworzy pod koniec tego miesiąca, serwując m.in. dunkelweizena, IPA czy Stouta. A póki co robi wokół siebie sporo szumu w mieście dzięki oryginalnym akcjom. Rzućcie okiem na ich Facebooka, a wszystko się wyjaśni.

CIEKAWOSTKI:

  • Grand Champion 2015 wyłoniony! Spośród 128 finałowych zgłoszeń z 10 kategorii sędziowie tym zaszczytnym tytułem wyróżnili Belgian-Style Sour Ale autorstwa Piotra Terki i Piotra Marczyka z Warszawy. Nie ma jeszcze oficjalnego komunikatu, czy (i kiedy) piwo zostanie tradycyjnie uwarzone w Cieszynie, ale jestem przekonany, że tak.
  • Tre Fontane, działający w Rzymie browar prowadzony przez zakonników, otrzymał certyfikat Authentic Trappist Product. To dopiero jedenaste tego typu oznaczenie i pierwsze dla browaru z Włoch.
  • Spory sukces dwóch polskich browarów: AleBrowar Widawa! Otóż obie firmy znalazły się w gronie 33 browarów z 9 krajów, które zostały zaproszone na galę RateBeer Best, która odbędzie się w dniach 30-31 stycznia w Santa Rosa w USA. Gratulacje!
  • Po udanej współpracy przy piwie Sophia, do ekipy browaru Olimp na stałe dołącza piwowar domowy Łukasz Szynkiewicz. Liczę na kolejne równie udane warki!

WYDARZENIA:

  • Dziś, 26 czerwca, w multitapie Gambrinus Tychach odbędzie się premiera drugiego piwa od ekipy browaru Hajer – zapowiadanego tydzien temu American Wheat Flaps. Start o godzinie 20:00.
  • Uwaga! Zmiana terminu Silesia Beer Fest. Impreza odbędzie się tydzień później, niż planowano: w dniach 2-4 października. To akurat bardzo dobra informacja, bowiem wcześniejszy termin kolidował z krakowskim Beerweek Festival. Miejsce śląskiej imprezy pozostaje bez zmian: Katowice, fabryka porcelany Giesche.
(Visited 115 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *