Co w piwie piszczy? 25.11.16

Co w piwie piszczy II

Piwo na owczych odchodach, RIS ze wschodu i startujące Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych rządzą tym wydaniem CWPP.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • „Wiesz jakiego piwa jeszcze nie było? Z gównem!” – tak mogliśmy mówić. Aż do teraz. Oto Birbant przygotował Smoked FES Sheep Szit, którego głównym składnikiem jest słód wędzony dymem z… owczych odchodów. Say what?!
  • Drugi piwowar = nowe pomysły. Nepomucen atakuje premierową ofensywą piw, które wyszły spod rąk Jacera i Mateusza Kupracza. No to po kolei: Wet to Pale Ale (4,8% alko, 12,7 Blg), chmielone mokrą szyszką amerykańskich odmian (acz coś czuję, że hodowanych w Polsce). Hole – Black IPA (4,8% alko, 16,5 Blg), Kurt – American Weizen (4,3% alko, 12,3 Blg), a Skat – Weizen IPA (6,1% alko, 14,5 Blg).
  • Perun efektownie przechodzi do dolnej fermentacji. Desitka to klasyczny, lekki czeski Pils o ekstrakcie 10 Plato i 4,1% alkoholu.
  • Trzecia odsłona serii Nomono od browaru Solipiwko nadchodzi. Tym razem Wojtek uwarzył Triple IPA o parametrach: 9,8% alko, 24,5 Blg oraz 118 IBU.
  • Wrężel przygotował nową wersję swojego hitu Miś Wojtek. Odsłona, która zostanie zaprezentowana w Lublinie, była leżakowana z płatkami dębowymi macerowanymi w miodzie pitnym.
  • Bazyliszek siedział ostatnio cicho, ale na szczęście wraca do nas z nowym piwem. Śmietanka Warszawska to Cream Stout o mocy 4%, 13 Blg i 10 IBU. Oj, będzie słodko, bo chłopaki oprócz laktozy podkręcili wrażenie pomarańczą.
  • Poznaliśmy szczegóły zapowiadanego już świątecznego piwa z browaru Profesja. Trunek o nazwie, a jakże, Kolędnik, którego premiera odbędzie się dzisiaj we wrocławskiego Targowej, to Xmas Ale (18 Plato, 8,2% alko) z dodatkiem cynamonu, kardamonu, goździków, anyżu, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, aframonu, kolendry i skórki pomarańczy… Ufff…
  • Podwójne Black IPA – oto najnowsza propozycja z Browaru JanaBlack Mathis (grafika to ewidentne nawiązanie do serii Assassin’s Creed) ma 9,2% alkoholu oraz 20,5 Blg. Po raz pierwszy zostanie pokazany na LTPR.
  • Browar Stu Mostów ma za soba pierwszą kooperację poza własym browarem. Ekipa wraz z Camba Bavaria przygotowała piwo Hallertauer IPL, czyli India Pale Lager. Premiera w Lublinie.
  • Także w Lublinie zadebiutują nowe piwa RadugiOrange Clockwork to IPA z czarną herbatą z dodatkiem pomarańczy. Parametry: alkohol 5,7%, ekstrakt 14 Blg, 30 IBU. Z kolei Last Summer to American Wheat z dodatkiem mango. Moc 4,6%, ekstrakt 12 Blg, 10 IBU.
  • Beer Bros. także sięga po cytrusowe dodatki – bergamotkę, pomarańczę i cytrynę. Ich skórki wylądują w Ice Tea Stout, najnowszym piwie chłopaków, chmielonym Sorachi Ace. Cyferki: alko 5,9% obj., 15Blg.
  • Jak zapowiadali, tak zrobili. Browar Zakładowy wypuszcza RISa o nazwie Pan Kierownik. Trunek ma 9,5% alkoholu przy 24 Blg – szykuje się więc miły ulepek. Premiera dziś na Lubelskich Targach Piw Rzemieślniczych.

pan-kierownik-browar-zakladowy

  • Drugim premierowym piwem z Zakładowego będzie Barley Wine o nazwie Destruktor. Parametry identyczne jak w przypadku RISa – 9,5% alkoholu oraz 24 Blg.
  • Piwne Podziemie pokaże na Targach trzy nowości. Sorachi Ninja Pale Ale (5,3% alko, 12,9 Blg) – nazwa mówi wszystko. Double Rastafarye (8,4% alko, 18 Blg) to podwójne żytnie IPA. Dry Hopped Pineapple (4,2% alko, 10, Blg) to z kolei Berliner Weisse z ananasem.
  • W Lublinie SzałPiw zaprezentuje kolejne wcielenie Bambra (Hefe-Weizen), tym razem w wersji  z zestem cytrusowym (najwięcej grejpfruta).
  • I jeszcze jedna premiera z LTPR – Wrzeciono. To ESB przygotowane przez Browar Karuzela.
  • Wkrótce zadebiutuje zapowiadany już browar Mazurski. Ekipa zapowiedziała trzy pierwsze piwa: Lager Jasny (4,5% alko, 12 Blg, 23 IBU), Lager Ciemny (5% alko, 13 Blg, 10 IBU) oraz Ale Czerwony (5% alko, 13 Blg, 38 IBU).
  • Olimp oficjalnie zapowiedział premierę swojego Whisky RISa – Tanatosa. Szczegółów piwa brak, za to możemy sobie popatrzeć na etykietę.
  • Imperialną wersję Ucha Od Śledzia szykuje Piwoteka. Na razie wiemy o nim tyle, że będzie miał 20 Blg, a do produkcji zużyto 33 kg śledzi.
  • Beer City uwarzyło z kolei kolejne APA (5% alko, 12 Blg) – Andrzejowe. Piwo nachmielono odmianami Sticklebract i Mosaic.
  • Piwojad prezentuje dwa nowe piwa w stylu Saison (7% alko, 14 Blg). Zioła oraz Wanilia i Cynamon – nazwy mówią same za siebie.
  • Na koniec tej części newsów info z Podkarpacia – nowe piwa wypuszcza browar Eureka. Tym razem będzie to Belgian Session Pale Ale (4% alkoholu przy 9 Blg) oraz Earl Grey IPA (6% alkoholu, 14 Blg).

NOWE BROWARY:

  • Żywiec dorobi się kolejnego browaru. W beskidzkim mieście powstaje ZapanbratDo browaru dotarły właśnie naczynia, o czym możecie przekonać się na jego profilu.
  • Sochaczewie od dłuższego czasu powstaje browar Socho. Pierwsze warzenie już za ekipą – premiera przed Bożym Narodzeniem.
  • Nowy browar powstaje także w Elblągu. Jego nazwa to Elbinger. Więcej szczegółów o nowej inwestycji przeczytacie w tym artykule.

CIEKAWOSTKI:

  • Pisałem o tym w poniedziałek, ale wypada mi powtórzyć – dołączyłem niedawno do ekipy Brokreacji, co jest dla mnie – nie ukrywam – spełnieniem marzeń, ale i wyzwaniem. Pomagałem chłopakom, z racji projektu The Blogger, od maja, a teraz wchodzę w ten biznes na poważnie. Trzymajcie kciuki!
  • No to jeszcze odrobina prywaty. Jak już pisałem, dziś startują Lubleskie Targi Piw Rzemieślniczych – impreza zamykająca tegoroczny sezon festiwalowy. W jej ramach oczywiście odbędą się wykłady (pełna lista tutaj), wśród nich także mój, o moim sztandarowym temacie – szkle do piwa. Wbijajcie w sobotę o 16:00. 🙂
  • Dobre wieści płyną z browaru Perun (ma dziś szczęście do newsów!). Inwestycja w własny budynek i sprzęt powoli dobiega końca. Ekipa ma już własne naczynia, które pokazała w zeszły piątek na zdjęciach.
  • Pinta to ma klawe życie. Chłopaki wyjeżdżają do Argentyny, by tam dorwać chmiel do swojego Rye Wine. Przy okazji zaliczą jeden z tamtejszych festiwali piwnych oraz kilka browarów. No i to się nazwya Pinta Hop Tour!
  • Podczas konkursu Brussels Beer Challenge reprezentacja Polski zdobyła dwa medale. ART +9 Browaru Stu Mostów zgarnęło brąz w kategorii Speciality Beer. Taki sam kolor blachy przywiezie Maryensztadt za RaISa Espresso w kategorii Flavoured Beer: Coffee. Pełna lista nagrodzonych znajduje się tutaj.
  • Pracownia Piwa uruchamia tajemnicze Laboratorium Pracowni, reklamowane claimem „Pociąg do eksperymentów, precyzja wykonania”. Szczegółów brak, więc póki co nie wiemy, czy chodzi o eksperymenty z piwem, czy też innymi napojami.

WYDARZENIA:

  • O jaaa, wreszcie jakieś piwne wydarzenie w moim KrośnieBrowar Dukla i knajpa Ferment zapraszają 2 grudnia na wykład „Jak powstaje piwo” i degustację piw.
  • Tradycyjnie 6 grudnia zostanie zaprezentowany Grand Champion konkursu PSPD. Uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn według receptury Piotrka Machowicza piwo wjedzie na salony w czasie imprezy w warszawskim klubie Niebo. Dla przypomnienia – będzie Fruit Wheat.
  • 16 grudnia to dzień pierwszych urodzin browaru Maryensztadt. Ekipa ze Zwolenia będzie świętowała w Jabeerwocky. Start o 20:00.
  • 17 grudnia czas na podwójne urodziny w Warszawie. Drugie świętują Same Krafty, a pierwsze Same Krafty Vis-a-vis. Szczegóły imprezy znajdziecie tutaj.
(Visited 634 times, 1 visits today)

4 komentarze na temat “Co w piwie piszczy? 25.11.16

  1. Jest tyle niewykorzystanych przypraw, nawet już dostępnych w Polsce, że warzenie piwa na słodzie tak wędzonym jest przykładem przerostu formy nad treścią. Tego po Birbancie się nie spodziewałem.

  2. Browary brną w ślepy zaułek.
    Już nie wiedzą co wymyślić i robią z ludzi idiotów.
    Mamy już siki koncernowe a teraz będziemy mieli gówna rzemieślnicze.

  3. Pingback: Sobota, 26 listopada 2016 | Beer News Polska

Skomentuj e-prezes Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *