Co w piwie piszczy? 25.09.15

Co w piwie piszczy II

Śledzie, beczki, werbena – końcówka września zapowiada się niezwykle interesująco.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • TEA Time Brewpub znów wychodzi poza Wielką Brytanię i kłania się w pas amerykańskiej rewolucji. Contradiction, najnowsze piwo krakowskiego browaru, to Black IPA na chmielach Admiral, Chinook i Galaxy. Moc: 6% alkoholu.
  • Inną nowością z TEA Time jest Platinum Blonde, które uwarzono w kooperacji z Davidem Twiggiem oraz Millton Brewing. Mamy do czynienia z Pale Ale o mocy 4& alkoholu, nachmielonym EKG, Challengerem i Cascade.
  • Sezon na liście limonki Kaffir trwa w najlepsze! Tym razem po ten modny ostatnio dodatek sięgnął browar Reden w swoim APA KafirAPAaaa. Oczywiście nie brakło także amerykańskiego chmielu. Piwo ma 12 Plato ekstraktu oraz 4,8% alkoholu. Premiera już dziś na Beerweek Festival.
  • Drugą nowością z Redena będzie Crash!!!, czyli American Weizen. Piwo, które ma 4,6% alkoholu, będzie można po raz pierwszy spróbować także podczas Beerweeku.
  • Na ten sam festiwal gospodarz – Brokreacja, przygotował czeskiego Pilsa o nazwie The Teacher. Trunek o mocy 4% i 40 IBU nachmielono odmianami Magnum i Saaz.
  • Na Beerweek swoje nowe piwo szykuje także PiwoWarownia. Wybór padł na AIPA nachmielone wyłącznie Sorachi Ace. Jego nazwa to Kameleon.
  • Bazyliszek podczas rzeczonej imprezy pokaże nam Czarnego Romana. Będzie to owsiany Stout z dodatkiem owoców (nie ujawniono jakich). Moc: 4,8% alkohou, IBU – 32.
  • Z kolei Beer City na okoliczność krakowskiego wydarzenia przygotował Smoka. To IPA uwarzona z dodatkiem czeskich chmieli: Premiant, Saaz i Kazbek. Moc: 5,5% alkoholu.
  • W zeszłą sobotę wrocławska Szynkarnia obchodziła drugie urodziny. Z tej okazji powstało kooperacyjne piwo, uwarzone w WidawieREaDy 2 GOji to piwo pszeniczne (4,&% alkoholu) z dodatkie jagód Goji.
  • W czasie Warszawskiego Festiwalu Piwa gospodarz, czyli Artezan zaprezentuje kilka unikatowych piw, w tym kolejne wcielenie rewelacyjnego Preparatu. Tym razem wędzone Barley Wine leżakowało w beczkach po whiskey.
  • Ucho Od Śledzia – oto oficjalna nazwa wyczekiwanego Stoutu ze śledziami od Piwoteki. Jak zapewniają twórcy, niecodzienny dodatek jest dobrze wyczuwalny w piwie i świetnie się komponuje. Trunek ma 5,5% alkoholu.
  • Kingpin na zbliżające się pierwsze urodziny przygotował specjalną wersję swojego Opus Manum, czyli Turbo Geezera. Piwo leżakowało w beczkach po bourbonie. Do drugiej wersji tego piwa dorzucono malin. Zdobić je będą perfekcyjne etykiety.

kingpin turbo geezer barrel aged

  • Manufaktura Piwa postanowiła pójść śladem Żywca i przygotowała APADość specyfincze, dodajmy, bowiem mające aż 6% alkoholu (z 13,6 Blg ekstraktu). Nachmielono je odmianami Cascade, Chinook i Equinox.
  • Kolejnym bohaterem piw browaru Hopium jest Werbenny Hill. Będzie to American Wheat z – jak sama nazwa wskazuje – werbeną. Trunek ma 5% alkoholu i 25 IBU.
  • Złoty Panicz – tak nazywa się kolejny Pils z browaru-hotelu Jedlinka. Piwo ma 5,4% alkoholu uzyskane z 12,5% ekstraktu.
  • Następnym krasnoludkiem z Profesji będzie Marynarz – AIPA. Jego moc to 6,1% alkoholu, a goryczka 77 IBU.
  • Kormoran szykuje dla nas prawdziwą petardę! Browar właśnie zabrał się za warzenie Imperialnego Porteru Bałtyckiego z dodatkiem wędzonej śliwki – suski sechlońskiej. Więcej szczegółów na tej stronie.
  • Wiemy już wszystko o trzech wersjach RISa od Birbanta. Aby się nie powtarzać, odeślę was na tę stronę, gdzie zobaczycie etykiety oraz listę miejscówek, w której będzie można go spróbować.

CIEKAWOSTKI:

  • Duży sukces Widawy i Tomka Kopyry. Ich Liberty Stout zajął trzecie miejsce w kategorii American Stout podczas International World Cup w Jokohamie. Gratulacje! Tutaj znajdziecie pełną listę nagrodzonych.
  • Browar Dziedzice otworzył przy swojej restauracji Sklep Rzemiosła Piwnego, w ramach którego sprzedaje piwa (nie tylko z Polski), zestawy do warzenia oraz kosmetyki piwne.
  • Kibicujący Perunowi wreszcie mogą odetchnąć z ulgą – ekipa wygrała z urzędami i w końcu znalazła miejsce na własny browar! Zakład powstanie w Budziszynie (gmina Chynów). Tak obecnie prezentuje się przyszły plac budowy.

NOWE BROWARY:

  • Miesiąc temu, nieco niezauważony, nie pchając się na świecznik, ruszył browar Świdnica – jak świadczą ślady w sieci – kontynuator Świdnickiego Browaru Domowego. Firma ma na kocie już kilka piw (w tym, ostatnio, Pils), ale na razie ograniczoną dystrybucję. Informacje o browarze możecie śledzić na fejsbukowym profilu.
  • W przyszłym roku na piwnej mapie Polski pojawi się nowy zakład – Browar Turek (nazwa mówi wszystko o jego umiejscowieniu). To powrót do tradycji browarniczych w tym mieście – poprzedni browar zamknięto 76 lat temu. Tutaj znajdziecie więcej szczegółów oraz wizualizację budynku.

WYDARZENIA:

  • Same Krafty zapraszają na jutro (26.09) na premierę kooperacyjnego piwa Piwnego Podziemia Browaru Domowego Latający Rosomak. Katastorfa to Black Peated Ale, czyli ciemne Ale ze słodem wędzonym torfem. Mniam! Start o 20:00.
(Visited 633 times, 1 visits today)

4 komentarze na temat “Co w piwie piszczy? 25.09.15

    • Sorachi Ace hodowany jest obecnie właściwie tylko w USA, więc wszystko się zgadza. Ale tak, tak, wiem, że to chmiel pochodzący z Japonii i trafniej byłoby takie piwo nazwać JIPA. 😉

    • Oho, kolejny, któremu nie chciało się kliknąć w link. (już kilka osób zwróciło mi na to uwagę na priv) 😀
      Wiem, że teoretycznie Liberty Stout to receptura Wojtka Frączyka, ale w rozpisce medalowej wyraźnie stoi, że Tomek też dostał za niego medal. Stąd taka treść mojego newsa. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *