Co w piwie piszczy? 20.05.16

Co w piwie piszczy II

Herbata Earl Grey wraca na orbitę zainteresowań rzemieślników. A co poza tym?

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Olimp, skuszony dobrym doświadczeniem z herbatą Earl Grey, sięga po nią ponownie. Nowym trunkiem z jej dodatkiem będzie American Pils o nazwie Higieja.
  • Dwa nowe piwa wypuszcza Doctor BrewYellow Sub to kolejny Single Hop nachmielony niemiecką mieszanką o wiadomej nazwie, mającą być substytutem Amarillo. Z kolei Orange IPA – parametry niemal identyczne ze znaną serią – wyróżnia się dodatkiem skórek pomarańczy.
  • Na tegoroczne Grodziskie Piwobranie Browar z Grodziska szykuje specjalną edycję swojego najważniejszego produktu. Będzie to Grodziskie z herbatą Earl Grey oraz chmielem Citra.
  • Nadchodzi czwarte piwo od Piwojada. Tym razem chłopaki postawili na czeski Pils o nazwie Czternastka. Trunek do sprzedaży ma trafić w ten weekend.
  • Probus na Wrocławski Festiwal Piwa szykuje nowość – Black IPA ze skórkami pomarańczy oraz chmielem Centennial.
  • Kraftwerk bierze na warsztat AIPA z pięcioma odmianami chmielu (nie zdradza niestety jakimi). Trunek zwie się High Hops, a do sprzedaży trafi jeszcze w maju.
  • No Future to efekt kooperacji Jabeerwocky i Birbanta. Chłopaki postawili na mocno nachmielone English IPA – w Hopsbancie znalazły się odmiany EKG, Challenger, Minstrel, Willamette, Fuggles i Endeavour.
  • Twigg proponuje dwie nowości. Alfa Centauri to AIPA (chmiele Magnum, Cascade i Centennial), z kolei Big Dipper to Milk Chocolate Stout.
  • Wonderwall to nazwa najnowszej propozycji browaru Hopkins. Tym razem chłopaki wzięli się za bary z Belgian Pale Ale, a jego parametry to 5% alko, 12,5 Blg i 26 IBU.

wonderwall hopkins

  • Fabryka Piwa przygotowuje Gose o nazwie Polizei. Trunek ma 3,8% alkoholu, 12 Plato i 20 IBU, a w czasie produkcji użyto m.in. płatków ryżowych, kolendry, skórki słodkiej pomarańczy oraz soli.
  • Także drugie piwo zaserwuje w najbliższym czasie browar Brewera. Tym razem jest to New Zealand Wheat o nazwie Bomito Urąga. Piwo ma 5% alkoholu i 12 Plato.
  • Widawa także uwarzyła Wheata, tyle że amerykańskiego. Piwo nosi nazwę Lato Czeka.

NOWE BROWARY:

  • Dąbrowa Górnicza dorobiła się browaru kontraktowego. Cameleon – bo tak się nazywa – warzy w Redenie. Pierwsze piwo, White IPA Zie-Lo-Ny zadebiutuje dziś w katowickiej Białej Małpie.
  • Wkrótce zadebiutuje także Browar Stary Rynek. Na FB ekipy informacji niewiele, ale znalazłem artykuł, który sugeruje, że miejscówka otworzy się jako browar restauracyjny w Białymstoku.
  • Browar restauracyjny pojawi się także w Poznaniu. Nazywa się Ułan Browar i ma pojawić się w ten weekend na Beer & Food Fest w stolicy Wielkopolski.

CIEKAWOSTKI:

  • Gratulacje dla browaru domowego Leśniczówka, który pod patronatem Piwowarowni i Cracow Beer Academy uwarzył piwo Kawa i Papierosy. Trunek na zakończonym w niedzielę Silesia Beer Fest zdobył tytuł najlepszej premiery.
  • Po zmianie właściciela przyszła kolej na rebranding i rozszerzenie portfolio. Mowa oczywiście o słodowni Strzegom, która od teraz nazywa się Viking Malt i już wkrótce ma zaoferować całą serię słodów wędzonych różnymi odmianami drewna.
  • Nasz ulubiony browar, z którego większość z nas nie piła nawet kropelki piwa, Pałacyk Łąkomin, rozbudowuje się. Ekipa właśnie wymieniła kadzie warzelne, a do tego mają dojść jeszcze nowe fermentory. Mam nadzieję, że wyroby trafią także do Krakowa.
  • Probusie raz jeszcze, a to za sprawą zmiany etykiet. Oławski browar jest kolejnym, który oddał się w ręce agencji. Efekty jej pracy możecie zobaczyć tutaj.

WYDARZENIA:

  • Dziś o 19:00 rusza Hopkins Pub, czyli kraftowy multitap założony przez chłopaków z browaru Hopkins. Lokal mieści się przy ul. Świętojańskiej 52 w Gdyni.
  • Info od zaprzyjaźnionej ekipy Piwo i Cydr – jutro o 12:00 na warszawskim Wybrzeżu Gdańskim startuje Cydr Machina, czyli impreza poświęcona cydrowi właśnie. O szczegółach przeczytacie tutaj.
  • 22 maja w szczecińskim The Office Pub będą mieć miejsce Warsztaty Piwowarskie, wraz z pokazem warzenia. Start o 14:00.

Warszawiakom przypominam, że już jutro o 19:00Hoppiness będziecie mogli się ze mną spotkać, przybić piątkę, pogadać, wypić piwo i spróbować polędwiczek według nie-do-końca-mojego przepisu. Zapraszam 🙂
A po spotkaniu ze mną wybierzcie się na urodziny Jabeerwocky, które trwają przez cały weekend w tej warszawskiej miejscówce.

(Visited 698 times, 1 visits today)

4 komentarze na temat “Co w piwie piszczy? 20.05.16

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *