Co w piwie piszczy? 19.06.15

Co w piwie piszczy II

Ponownie wynurzamy się z bagien, łapiemy oryginalne kwasy, a na wycieczkę jedziemy do Pragi. Oto garść piwnych nowości.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Stara Komenda, czyli jeden ze szczecińskich browarów restauracyjnych, przygotował nowe piwo. Nowością jest APA nachmielona odmianami Amarillo i Willamette o mocy 5,6% alkoholu.
  • Pinta podąża kwaśną drogą! Pintą Miesiąca Czerwca został Kwas Beta, czyli – jeśli się nie mylę – pierwszy w Polsce Lichtenheiner. To historyczny niemiecki trunek, łączący w sobie wędzonkę oraz kwaśność od bakterii lactobacillus. Moc: 3,2%.
  • Inni przodownicy rewolucji, czyli Artezan, nie pozostają dłużni i także szykują absolutny kwasowy debiut na polskim rynku – Berliner Weisse. Piwo jeszcze leżakuje (premiera przewidziana na początku lipca), a wraz z nim kilkaset kilogramów wiśni.
  • Brokreacja ujawniła szczegóły dotyczące trzech debiutanckich piw, które w sprzedaży pojawią się podczas Craft Beerweekend w Krakowie. I tak: The Farmer to American Wheat o zawartości alkoholu 5% i IBU na poziomie 40 (Tomahawk, Citra, Amarillo); The Lumberjack to Rye American Stout o mocy 6,7% i 70 IBU (Tomahawk, Citra, Simcoe). Z kolei The Butcher to Red IPA – 7% alkoholu, 75 IBU (Tomahawk, Citra, Simcoe, Amarillo).
  • Nadchodzi drugi owoc współpracy browaru Spirifer z zespołem H.Exe – piwo Seven Lovely HopsTym razem będziemy mieli do czynienia z Summer Ale o ekstrakcie 12,1%. Oprócz tego ekipa warzy inne Summer Ale o nazwie Agat – 12,1% ekstraktu. Różnica w chmieleniu na zimno? A może tylko zmiana etykiety?
  • Ocean Pale Ale – oto nazwa nowego piwa browaru Wyszak, które na kranach zadebiutowało w niedzielę. To typowo letnie, lekkie piwo o mocy 4,2%.
  • Letnią nowość ma dla nas także browar Bednary – Summer Ale Signle Hop Citra o nazwie Cytron. Do jego warzenia użytko także suszonej skórki cytryny. Moc to 4% alkoholu, a goryczka – 30 IBU.
  • Również nowy produkt Bazyliszka to Single Hop Citra, ale nie będzie on piwem, a nachmieloną lemoniadą o nazwie Chmieloniada.
  • Piotrek Z Bagien baluje na całego! Już wkrótce na sklepowe półki trafi czwarte piwo z tej serii browaru Jan Olbracht. Tym razem piotrkowska ekipa zabrała się za warzenie Brown IPA (nie lubię :P) z dodatkiem iścia laurowego, korzenia lukrecji afromonu madagarskiego (?), werbeny i skórki pomarańczy. Uzyskane cyferki to 6% alkoholu, 14% ekstraktu oraz 40 IBU.

Piotrek z bagien

  • Browariat, czyli popularny katowicki multitap, od jakiegoś czasu bawi się także w kooperacyjne warzenie piwa (współpracował m.in. z Artezanem). Tym razem ekipa – jako pierwsza w Polsce – zbratała się z dwoma rosyjskimi browarami rzemieśliczymi: 1516 oraz Baukunin. Warzenie odbyło się w niemieckim browarze Camba Bavaria, a jego efektem będzie Saison chmielony odmianami Mandarina Bavaria oraz Hull Melon z dodatkiem skórek pomarańczy. Tutaj znajdziecie zdjęcia z warzenia.
  • Reden Świętochłowice szykuje dla nas kolejną nowość – Mr. Blondeczyli belgijskie jasne Ale o mocy 6,2%. Premiera już dziś w katowickiej Kontynuacji.
  • Z kolei chorzowski oddział Redena przygotował do Red Ale o nazwie Ruda Planeta. Piwo będzie miało 5% alkoholu, a nachmielone zostało odmianą Kazbek.
  • Wrężel podąża wyznaczoną IPA-ową drogą, tym razem serwując nam wersję żytnią o mocy 6,4% oraz 86 IBU. Użyte chmiele to Mosaic i Columbus.
  • Piwne Podziemie szykuje dla nas z kolei nowe piwo Hopback Pale Ale (gatunek wiadomy) o mocy 5,8% alkoholu. Ciekawostką jest, że ekipa nie dodała chmielu do gotowania, a przed i po warzeniu.
  • AleBrowar będzie miał swojego American Wheata, zainspirowanego „Słonecznym Patrolem”, hellyeah. Be Like Mitch to lekkie piwo o mocy 4,4% i 11,6 Plato. Premiera za dwa tygodnie.
  • Po American Wheat sięga także Hajer. Jego drugie piwo będzie miało nazwę FlapsWiemy o nim tylko tyle, że premiera nastąpi „wkrótce”.

CIEKAWOSTKI:

  • Hopsbant – to nazwa skonstrułowanej w Polsce maszyny do chmielenia na zimno w przepływie, wzorowanej zapewne na niemieckim Hopgunie. Za pomysł – co sugeruje nazwa – odpowiada browar Birbant, który przetestował go na kilku swoich wypustach: Simcoe Pale Ale, 10 Hops oraz Red AIPA. Zakładam jednak, że i inne browary warzące w Zarzeczu będą mogły skorzystać z tego cudeńka.
  • Poznaliśmy finalistów tegoroczengo, już XIII Konkursu PSPD (wcześniej odbywającego się w ramach Birofiliów). Do finału, który odbędzie się podczas Brackiej Jesieni, spośród 513 zgłoszeń, wybrano blisko 130 finalistów, którzy zmierzą się w 10 kategoriach, w tym Mild, Sour Ale, Polotmave czy Coffee Stout. Pełna lista szczęśliwców znajduje się tutaj.

WYDARZENIA:

  • Przypominam, że jutro startuje Święto Piwa Grodziskiego, w ramach którego w kilkunastu knajpach na terenie całej Polski będziemy mieli okazję spróbować interpretacji tego piwa, uwarzonych przez czołowych rodzimych rzemieślników. Listę knajp znajdziecie na tej stronie. Krakusów informuję, że u nas będzie można zabawić się w Tap House.
  • Z kolei 16 stycznia 2016 roku po raz pierwszy odbędzie się Święto Porteru Bałtyckiego. O jego szczegółach będę informował na bierząco, bliżej terminu imprezy.
  • Informacja prosto z Pragi. Otóż dziś rusza jeden z najciekawszych festiwali piwnych w stolicy Czech – Pivo Na Naplavce. O tym wydarzeniu szerzej pisze Piotrek z blogu Praga Przewodnik.
  • 22 czerwca to data finału organizowanego przez łódzką Piwotekę Narodową turnieju wiedzy o piwie Piwny Omnibus. Szczegóły wydarzenia na tej stronie.
  • Natomiast 24 czerwca Jabeerwocky będzie miała miejsce ósma edycja Warszawskiej Bitwy PiwnejNa tapecie pwio grodziskie, które uwarzyli Aleksander Hurko oraz Karol Zyśk.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *