Co w piwie piszczy? 11.08.17

Owoce nadal królują, ale niespodziewanie na orbicie pojawiły się ostre papryczki.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Backyard Bully to najnowsza odsłona serii Stories browaru Kingpin. Trunek reprezentuje styl Belgian IPA.
  • Browanza proponuje Tropical IPA o nazwie Forbidden Fruit. Piwo doprawiane ananasem, laktozą i chmielem Sorachi Ace ma 5% alkoholu oraz 16 Plato.
  • Birbant również stawia na owoce i laktozę. Peach Milkshake to nowe piwo z serii Hopsbant, doprawione brzoskwiniami.
  • I jeszcze jeden Milkshake IPA, tym razem od Browaru Stu Mostów. Nowa odsłona znanego już piwa ekipy została wzmocniona jagodami.
  • Dwie nowości szykuje GolemEtz Chaim Lite to lekka wersja znanego Oatmeal Milk IPA (2,4% alko, 8 Blg), z kolei Sour Shower to Sour Rye Milk Hoppy Ale (2,2% alko, 8 Blg).
  • Pinta zaoferuje uczestnikom One More Beer Festiwal trzy nowości. Kwas Kappa to Sour American Lager (5% alko, 13,1 Blg), Lublin To Dublin 2017, tym razem w wersji Rye Stout (6,5% alko, 16 Blg) oraz nienazwany jeszcze RIS Double BA, leżakowany w beczkach po Bourbonie i rumie. W tym ostatnim zwraca uwagę ekstrakt – 30 Blg, z którego uzyskano 13% alko.
  • Mocno zaskoczyła Fortuna. Regionalny browar uwarzył piwo kooperacyjne ze znanym i cenionym belgijskim Boon. Efekt współpracy to Wild Sour Pigwa.
  • Zaskakuje też Pilsweizer, którego najnowszym piwem będzie Pszeniczne Kwaśne. Będzie to miks Berliner Weisse z Grodziskim (słód wędzony dębem. Nadmienię, że w Lichtenheinerach używano głównie wędzonego bukiem).
  • Także Witbiera przygotował browar Podgórz. Owca na Orbicie ma 5% alko i 12,5 Blg. Oprócz standardowych przypraw w piwie wylądowała mięta.

  • Pi Chili to Hefe-Weizen uwarzony przez Warsztat Piwowarski. Wywar doprawiono papryczkami chili.
  • Reden zaserwuje wkrótce Agrestowo Mi! Będzie to Berliner Weisse oparametrach 2,3% alko i 8% ekstraktu.
  • Habanero Oatmeal Stout o nazwie Killinśkiego to efekt kooperacji Piwoteki z Gouda Works. Piwo doprawiono ostrymi papryczkami. Parametry: 20 Blg i 8,5% alko.
  • W browarze Wiatr uwarzono Saisona (5,7% alko, 12,5 Plato). Trunek został doprawiony trawą cytrynową i Curacao.
  • Wyszak zaprasza na Watermelon Amber Ale z dodatkiem oczywiście arbuza. Piwo liczy 12,5% ekstraktu.
  • Dziki Kocur ma dla nas American Wheat o nazwie Puma Pszenicę Kuma. Nachmielono go odmianami Vic Secret i Azacca.
  • Browar Spółdzielczy i Jabeerwocky przygotowały kooperacyjne piwo. Slip Knot to Sparkling Ale o mocy 4,6% alko.
  • Hajer atakuje nowościami. W tym tygodniu ma dla nas Fligę – West Coast Summer Ale.
  • Kolejnego Fruit Sour Ale dorobił się MaryensztadtSourtime wzbogacono o agrest.
  • Shaker to nowość od browaru Cztery Ściany. Ekipa uwarzyła Forest Fruit Sweet APA.
  • Perun oferuje z kolei podrasowaną opcję Oblewania Perperuny. Belgian Ale zostało podbite truskawką.

WYDARZENIA:

  • Przypominam, że już dziś rozpoczyna się Open Craft Festiwal, czyli impreza organizowana przez Nepomucena Szkaradowie.
  • Jutro z kolei – jeśli jesteście we Wrocławiu, warto wybrać się na Beer Geek Summer.
  • Także jutro Palatum zaprasza na Chill&Grill. Impreza odbędzie się w warszawskim Beer Hub.
  • 19 sierpnia Kraftodajnia organizuje kolejną edycję Poznaj Browar. Tym razem bohaterem będzie team De Facto.

Jeden komentarz na temat “Co w piwie piszczy? 11.08.17

  1. Jak kogoś uwiera obecność owoców w piwie, to ostatnio może chyba całkiem nadążać za spijaniem pozostałych nowości 😛 Zupełnie jak kiedyś..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *