Co w piwie piszczy? 11.03.16

Co w piwie piszczy II

Polski browar a la Brew Dog, piąty Kwas od Pinty oraz dzikus od Jana Olbrachta – newsy jak zwykle gorące!

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Wołek 878 m n.p.m. to nowe piwo z browaru Miedzianka. Jest to Kolsch o 12,5% ekstratu i ok. 5% alkoholu.
  • Wreszcie startuje Browar Markowy. Ekipa ogłosiła, że jej pierwszymi piwami będą: APA Bojarskie (5% alko, 13 Blg, 42 IBU) oraz AIPA Wilczy Szlak (16 Blg, 6,9% alko, 78 IBU).
  • Zapowiadany przez Jana Olbrachta dzikus trafił do butelek w ramach serii Piotrek Z Bagien. To Funky Wild Fruit Jeżyna ma 5,6% alko, 12,5% ekstraktu i 15 IBU. Piwo powinno być już w waszych sklepach.
  • W knajpach z kolei zameldowały się trzy nowalijki Piwnego PodziemiaAlbino Stout to biały Stout (6,5% alko, 15,5 Blg), Take It Easy – Single Hop Citra Blond Ale (4,2% alko, 11,3 Blg), a Kosiarz Umysłów – RIS z ziarnami kakaowca i kawą (10% alko, 25 Blg).
  • Jack Strong to nowy trunek browaru Maryensztadt. Na tapecie Imperial IPA o mocy 7,6% alko, 18 Blg, chmielone Amarillo i Cascade.
  • Browarze Jana uwarzono RISa, który przez jakiś czas leżał sobie w beczkach po whisky. Cyferki: alkohol 11%, 24% Blg, 60 IBU.
  • Browar Kamienica przygotował APA o nazwie Amerykański Dolar. Piwo o mocy 5% i ekstrakcie 12,7% nachmielono odmianami Simcoe, Citra i Columbus.
  • Niemal równo rok po debiucie pierwszego kwasiżura Pinta wypuszcza Kwas Epsilon (Pinta Miesiąca). Trunek to Double India Sour, czyli piwo gorzkie, słodkie i kwaśne jednocześnie. Parametry: alkohol 6%, ekstrakt 18 Blg. Główna premiera 17 marca w Jabeerwocky.

Kwas Epsilon

  • Wrężel kontynuuje przygody z Saisonem, tym razem w wersji IPA. Parametrów brak, podobnie jak daty premiery.
  • Ruda Maruda to bohaterka nowego piwa Waszczukowe. Trunek to Red IPA o mocy 6,2% i 16 Blg.
  • Na swoje trzecie urodziny krakowski sklep Świat Piwa uwarzył wraz z Piwowarownią trunek 3 po 3. To Imperialne IPA (8,3% alkoholu, 18 Blg) na chmielach Citra, Cascade i Warrior. Premiera jutro w Multi Qlti.
  • Doctor Brew wypuścił specjalną edycję swojego RISaBarley Wine. Trunki były leżakowane w beczkach po Brandy i Bourbonie.
  • Kingpin przygotował z kolei specjalną wersję Muerto, czyli swojego Pumpkin Ale. Piwo leżakowało przez kilka miesięcy w beczce po rumie. Do sprzedaży trafi 900 butelek. No to se zdegustowałem…
  • Browar Brodacz uwarzył piwo dla Wiesława Wszywki. Duży Volt to Double IPA (9% alko, 19 Blg, 85 IBU) nachmielone polskimi odmianami: Iunga, Marynka, Sybilla, Oktawia i Puławski.

NOWE BROWARY:

  • Jastrzębie Zdrój dorobiło się pierwszego browaru kontraktowego – Browar JAP. Ekipa warzy w rybnickim Tragarzu, a jej pierwsze piwo to APA Jastrzębska Mozaika.
  • I jeszcze nadrobienie zaległości. W Warszawie powstał kontaktrowiec o nazwie Browar Wiślany. Piwa ekipy dostępne są już od lutego. Szczegóły znajdziecie na tej stronie.

CIEKAWOSTKI:

  • Przykra informacja z Browaru Braniewo. Otóż w miniony piątek na jego terenie miał miejsce pożar. Przyczyny wybuchu ognia w momencie pisania tych słów nie były mi jeszcze znane. Wiadomo, że żadna osoba nie ucierpiała w wyniku zdarzenia.
  • Inne Beczki zapatrzyły się na BrewDoga i ruszają z crowdfundingiem! Akcja Browar ma pomóc chłopakom rozruszać sprzedaż i zbudować „Mały browar”. Docelowo chcą wejść na giełdę i wybudować „Duży browar”. Cel akcji – zebrać 400 000 zł do maja. Powodzenia!
  • Wrężel szykuje nowe szkło do kolekcji. Tym razem do zgrabny, wysoki pokal (Krosno?). Możecie go podziwiać tutaj.

WYDARZENIA:

  • Dziś w Browariacie (Katowice) odbędzie się premiera ART Imperial Apricot IPA, czyli kooperacji Browaru Stu Mostów z amerykańską załogą Pizza Boy Brewing. Start imprezy o 18:00.
  • Jutro pierwsze urodziny obchodzi Chmielarnia Marszałkowska. Warszawska knajpa zaprezentuje swoje piwo uwarzone z Birbantem oraz zaserwuje mnóstwo specjałów. Plan imprezy znajdziecie tutaj.
  • .W niedzielę 13.03 krakowskim Multi Qlti odbędzie się pierwsza odsłona Krakowskich Bitew Piwowarów Domowych. Ocenianym trunkiem będzie Dry Stout. Początek o 18:00. Kolejne edycje co tydzień. Szczegóły znajdziecie tutaj.

2 komentarze na temat “Co w piwie piszczy? 11.03.16

    • Yup, ale tam będzie – według mojej wiedzy – główna impreza.
      Uprasza się „różne miejsca” o podsyłanie informacji o wydarzeniach u siebie – chętnie umieszczę. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *