Co w piwie piszczy? 10.06.16

Co w piwie piszczy II

Dzisiejszą odsłonę piwnych nowości zdominują premiery z WFDP.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Pinta i O’Hara’s przygotowały trzecią edycję Lublin To Dublin. Tym razem wybór padł na Foreign Extra Stout o ekstrakcie 18,5 Blg.
  • Dziś we Wrocławiu zadebiutuje nowy wywar od Browaru WidawaTropical Storm IPA to piwo, które ma zaprezentować możliwości chmielu Cashmere. Parametry: alkohol 6,2%, ekstrakt 16 Blg.
  • Setka wypuszcza trzecią edycję piwa Redneck. Popisowy Pils browaru tym razem nachmielono odmianą Chinook.
  • Birbant także postanowił przygotować Pilsa nachmielonego po amerykańsku. Jego nazwa to American Szejk.
  • Wild Safari to najnowsza propozycja browaru Kraftwerk. Trunek to Newv Wave German Ale. Premiera dziś we Wrocławiu.
  • Brokreacja idzie w zielone. The Dealer to APA solidnie nachmielona na aromat oraz z płatkami owsianymi w zasypie.
  • Kigpin szykuje dla nas dwie nowalijki. Pierwsza z nich to Headbanger w wersji leżakowanej w beczce po białym winie. Drugie to zaś efekt kooperacji z niemieckim Freigeist. Gratzheiner to połączenie Grodziskiego i Lichtenheinera o mocy 5,4% alkoholu.
  • Babskie to najnowszy wywar Browaru Spółdzieczego. I to jakie! Mamy do czynienia z RISem z dodatkiem wiśni, które przyczyniły się do delikatnego zdziczenia piwa.
  • Drugą nowością z BS będzie Podwójne – kooperacja z browarem Hopkins. Wheat Pale Ale z dodatkiem malin i ananasów.
  • Browar Stu Mostów do spółki z niemieckim BRLO przygotował kwaśne piwo – Berliner Weisse z dodatkiem truskawek. Premiera we Wrocławiu.
  • Bardzo ciekawy wypust szykuje Piwne Podziemie – Miss Grisette to reprezentant mało znanego belgijskiego stylu Grisette właśnie, nawiązującego do Saisona. Co ciekawe, trunek nie przeszedł procesu warzenia (skojarzenia z Sahti na miejscu). Jestem mega ciekawy efektów!
  • Kasza gryczana w piwie? Czemu nie? Artezan przygotował Hotel Victoria, czyli Stout z rzeczoną rośliną.
  • Dwa nowe piwa szykuje kontraktowiec Big Chill – oba pszeniczne. Ich nazwy wyjaśniają wszystko – Wit Saison (4,25% alkoholu, 12,5 Plato esktraktu) oraz American Wheat (3,5% alkoholu, 10,5 Plato ekstraktu).
  • Bednary na lato (i na WFDP) przygotowały Weizena o nazwie Przepszeniczne. Trunek ma 4,7% alkoholu, i 12,5 Blg ekstraktu.
  • Do Wrocławia kolejnego dzikusa przywozi Jan Olbracht. Tym razem Funky Wild Fruit wzbogacono Wiśnią.
  • Szpunt wraca do tematu American Wheat. Najnowsze piwo nosi nazwę Wheatonma 4,9% alkoholu i 12 Blg ekstraktu.

wheaton

  • Antybrowar odświeża temat limonki kaffir. Ta niesamowicie aromatyczna roślinka trafiła do piwa Antydepresant – Hefeweizena.
  • Hopium także nie zwalnia tempa. Najnowsze piwo to Gene Hopman – AIPA z jałowcem o mocy 6,2% alkoholu.
  • Gościszewo na swoje 25. urodziny przygotowała dwa piwa. Sołtys to Roggenbier (5,2% alkoholu), a najnowsze 55 to Koelsch (4,4% alkoholu).
  • Pracownia Piwa dzielnie trwa na straży mocno nachmielonych nowości. Kolejną jest Ms. Twarda. To Wheat Fruit Hoppy Ale o mocy 5,8% alkoholu i 14 Blg.
  • Rudy 102 to Red Ale od browaru PolACzech. Trunek o mocy 5,4% alkoholu i 13 Blg ekstraktu chmielono Kazbekiem.
  • Wojtek Solipiwko polubił beczki. Drugim leżakowanym piwem będzie Barrel Nygusczyli Double Milk Stout(7,4% alkoholu).
  • Okazuje się, że w beczce leżakował też Call Me Simon. Kooperacja Simona Martina i Pinty (Imperial Bitter) spała sobie w beczce po rumie przez – uwaga – 10 miesięcy. Chłopaki wiedzą, jak rozpocząć przygodę z Barrel Agingiem.
  • Inne Beczki wypuściły piwo Pop Up Aeropress. Jest to Belgian Pale Ale z dodatkiem moreli i cascary.
  • Zadebiutował browar Karuzela. Chłopaki wystartowali od amerykańskiego Saison o nazwie Ruda. Parametry: alkohol 7,1%, ekstrakt 14,3, 38 IBU.

CIEKAWOSTKI:

  • W prestiżowym magazynie „Press” ukazał się ciekawy artykuł o piwnej blogosferze. Jedną z osób, które wypowiadały się na prośbę redakcji byłem ja. 🙂 Zachęcam do lektury.
  • UWAGA! Pierwszy akord Piwny Blog Day 2016 właśnie wybrzmiewa. Blogerzy piwni wybierają (wraz z chętnymi Czytelnikami) recepturę piwa The Blogger, które przygotuje browar Brokreacja. Tutaj znajdziecie szczegóły akcji.

WYDARZENIA:

  • 18 czerwca krany w Samych Kraftach przejmie Baba Jaga. Chłopaki zaprezentują pięć APA: cztery chmielone polskimi odmianami i jedno amerykańskimi. Ciekawe, które okaże się najlepsze. 😉
  • Piwnej imprezy dorobił się Malbork. W dniach 1-3 lipca w Jeziornej Osadzie Gnojewo odbędzie sie Malborski Festiwal Piwa. Szczegóły znajdziecie tutaj.
(Visited 528 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *