Drzewo sandałowe, pierniki, dynie. A Ty na jaki dodatek czekasz najbardziej?
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Na chłodne dni browar SzałPiw proponuje nam nowość, którą część osób miała okazję już próbować podczas Piwobrania w Grodzisku Wlkp. Mowa o Glapie (w gwarze poznańskiej – ptak), czy Stoucie z dodatkiem kawy oraz laktozy.
- Kolejnym piwem browaru Probus będzie Marcowe o mocy 5%, ekstrakcie 12,5 Plato oraz gorzyczce na poziomie 20 IBU. Wywar powstał z myślą o święcie, o którym piszę poniżej.
- Raduga kusi kolejnym IPA (moc 5,7%, goryczka 55 IBU), tym razem napędzanym herbatą sencha z drzewem sandałowym. Nazwa trunku to Holy Mountain.
- Pacific Wheat to nowość z Browaru Staropolskiego. Szczegółów brak, ale zakładam, że chodzi o styl American Wheat na chmielach nowozelandzkich.
- „Pacyficzne” piwo szykuje także browar Księży Młyn. Pacific Weizen to pszeniczniak nachmielony nowozelandzką odmianą Waimea. Moc to 5,5%.Premiera 23 października.
- Jan Olbracht jest gotowy na Halloween, a jako dowód przedstawia nam kolejne piwo z serii Piotrek z Bagien – Pumpkin Ale. Wywar, nachmielony odmianami Simcoe, Calypso oraz Mosaic, ma 4,7% alkoholu oraz 26 IBU.
- To nie ostatnia nowość z browaru Jan Olbracht. Drugą będzie kolejne pokłosie Kuźni Piwowarów – Roggenbier według receptury Zenona Makuły. Piwo 6% alkoholu i 15 IBU (w grafice na stronie jest błąd).
- I jeszcze jedna nowalijka z Piotrkowa Trybunalskiego. W ramach klasycznej serii z ilustracjami A. Mleczki otrzymamy Piernikowy Foch – będzie to Dunkel solidnie podsypany przyprawami, w tym goździkami, zielem angielskim oraz gałką muszkatołową.
- Z dyni przywali nam niedługo także Piwoteka. Zośka Straszybotka to jednak nie Pumpkin Ale, lecz dyniowe… Gose! Piwo o mocy 5,5% doprawiono solą himalajską, goździkami i zielem angielskim.
- Hippie IPA – tak nazywa się czwarta propozycja od Beer Bros. To Pale Ale (na graniczy z IPA) o mocy 4,2% alkoholu, chmielone Aurorą, Citrą i Mosaikiem.
- Październikowa Pinta Miesiąca kusi szaleństwem! Havana Stout to FES (6,5% alkoholu) z dodatkiem cukru Muscovado oraz melasy. Chmiele: Flyer, EKG oraz Fuggles.
- Browar Tenczynek zaskakuje. Wszyscy spodziewali się kolejnego porteru bałtyckiego, tymczasem otrzymamy od Milk Stout o mocy 4,5% alkoholu. Brawa, także za niezłą etykietę.
- East Coast to kolejne AIPA z udanej serii browaru Wrężel. Obecne wcielenie ma 6,8% alkoholu, uzyskanych z 16,5 Plato ekstraktu.
- Szpnut przygotował szóstą premierę w tym roku. Nigami to White IPA o ekstrakcie 14,9% oraz gorczyce 55 IBU.
NOWY BROWAR:
- Wreszcie jest! Długo oczekiwany browar rzemieślniczy popularnej Marusi rusza z warzeniem. Mowa o Warsztacie Piwowarskim, który powstał we wrocławskiej dzielincy Tarnogaj. Pierwsze piwo browaru nosi nazwę Pierwsza Warka i jest to Pale Ale nachmielone odmianą Mosaic. Premiera w czasie Warszawskiego Festiwalu Piwa na stanowisku browaru Nepomucen.
WYDARZENIA:
- Beer Geek Pumpkin – oto kolejna inicjatywa ekipy BGM i Zaklętych Rewirów. Impreza odbędzie się we Wrocławie 24 października, a głównymi bohaterami będą oczywiście piwa dyniowe.
- I wspomniana wcześniej zapowiedź wydarzenia: w dniach 23-25 października w browarze Probus odbędzie się Oławskie Święto Piwa. W jego ramach poleją się nie tylko piwa gospodarza, lecz także zaprzyjaźnionych rzemieślników. Rozegrany zostanie także Konkurs Piw Domowych.
- 31 października w warszawskich Samych Kraftach będzie miała miejsce premiera pierwsze piwa z browaru Baba Jaga – Session IPA. Impreza rozpocznie się o godz. 19:00.
- W dniach 13-15 listopada będziemy mieli okazję po raz trzeci przejść Wrocławskim Szlakiem Piwnym, w którym weźmie udział sześć miejscowych knajp (listę znajdziecie tutaj). O tym, że warto, przekonacie się z mojej relacji z poprzedniej edycji imprezy.
- Browar Dziedzice zaprasza do siebie na BeerFest 2015. Biletowana impreza (wjazd: 30 zł) wystartuje 20 listopada o godzinie 20:00.
- Małopolski oddział PSDP zaprasza na Mikołajkowy Konkurs Piw Domowych, którego finał odbędzie się 21 listopada w Strefie Piwa. Przewidziano trzy kategorie trunków: Świąteczne Ale, Wee Heavy oraz Wheat Wine. Szczegóły znajdziecie tutaj.
(Visited 501 times, 1 visits today)
Glapa – wrona
Mikołajkowy Konkurs Piw Domowych odbędzie się 05.12.2015. do 21 listopada należy przesłać bro