Biały porter, piwo z dodatkiem soku z brzozy i pieprz w imperialnym IPA, a wszystko to w jednym dniu, w jednym lokalu. Polscy piwowarzy szaleją!
Jeśli masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić, napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com
NOWE PIWA
Dzisiejsze wydanie zostało zdominowane przez Beer Geek Madness. Zaproszone przez organizatorów polskie browary miały wymyślić interesujące trunki, którymi zmiotą z powierzchni ziemi nie tylko piwoszy goszczących w Zaklętych Rewirach, ale i gości z Mikkellera. Podejrzewam, że im się uda:
-> Już w zeszłym tygodniu pisałem o tych piwach, ale przypomnę: swoje propozycje na BGM warzą Bednary: O Rzesz Ku… (Double Nut Brown Ale) i Kakarotto vs Sorache Ace (AIPA 14°)
-> Pinta uderzy amerykańską pszenicą Son Of A Birch (9° Blg) z dodatkiem… brzozy, a konkretnie soku z owego drzewka.
-> Pracownia Piwa idzie śladem Browaru Na Jurze i do swojego żytniego imperialnego IPA Dragon Fire sypie pieprz. Myślę, że to lepszy styl do takich eksperymentów.
-> Odrodzony SzałPiw czai się z Knyfem (czyli po poznańsku „podstępem”). Na czym ów polega? Ano na podkręceniu dzikości w Wild Ale do poziomu imperialnego.
-> Swoje wyroby przywiezie też browar Podgórz. Pierwszym będzie Śnieżny Koczkodan, czyli witbier (4,5% alkoholu, 11° Blg), który do knajp ma trafić podobno jeszcze przed BGM. Drugi to Czekoladowa Dolina – imperialny stout.
-> Kolaboranci, czyli Kopyr i browar Widawa przyjadą do Wrocławia na Zebrze. Będzie to… biały porter. Nie jestem pewien, czy chcę wiedzieć, jak osiągnęli zapowiadaną biel 😉
I jeszcze zapowiedzi niezwiązane z Beer Geek Madness:
-> Bednary once again. Niedaleko Łowicza właśnie leżakuje Ambergris – nachmielone amerykańskimi odmianami brown ale. Szczegółów brak, ale i tak propsy za wybór stylu.
-> Browar Na Jurze przeprowadza owocowy szturm na nasze gardła. Jego najnowsze piwo, Ju-Rajska Pomarańcza to pszeniczniak nachmielony Citrą i Amarillo, z dodatkiem skórki pomarańczowej, miodu i syropu malinowego. Brzmi jak zbrodnia, ale poczekajmy do premiery.
-> Browar Wąsosz uwarzył kolejny trunek z serii „piwo z wąsem”. Sir Arthur to English Special Bitter o mocy 5% alkoholu, 12,5% ekstraktu i 35 IBU. Następny w kolejce jest Sean – dry stout.
-> Ze snu zimowego obudził się browar Krajan i wymarzył sobie autorskie india pale ale Nelson (6% alkoholu, 14,1° Blg). Piwna gawiedź na razie zgrywa świętego Tomasza – nie uwierzymy, dopóki nie wypijemy.
IMPREZY
-> Malutka wieś w Wielkopolsce, Skorzęcin, dorobiła się swojego festiwalu piwa. Szczegółów brak, ale jeśli ktoś będzie w okolicy w ten weekend (impreza trwa od 22 do 24 sierpnia), ten niech wbija i informuje, co zacz.
-> Także w dniach 22-24 sierpnia w Krasnymstawie odbędzie się tegoroczna edycja Chmielaków, czyli festiwalu ściągającego na Lubelszczyznę browary z Polski i Zagranicy. W jego ramach odbywa się także Konkurs Piw Konsumenckich. Wszystko przy dźwiękach gwiazd pokroju Patrycji Markowskiej i Zakopower.
-> Jutro (23.08) w Zgierzu będzie miał miejsce Festiwal Piw Czeskich i to bynajmniej nie tylko tych z dużych browarów, ale także od rzemieślników. Szczegóły tutaj.
-> Birofile z Łodzi i okolic powinni wybrać się 30 sierpnia do Piwoteki, gdyż to właśnie tam odbędzie się druga edycja Łódzkiej Giełdy Birofiliów. Szykujcie kapsle, etykiety i podkładki.