Co w piwie piszczy? 30.09.16

Co w piwie piszczy IIFortuna na drodze piwnej rewolucji nieoczekiwanie wygrywa dzisiejszy odcinek piwnych wiadomości. 

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

INFO:

  • Ekipa Faktorii poprosiła o przekazanie, że z przyczyn niezależnych od browaru musiała utworzyć nowy profil na Facebooku. Sympatyków ich piw odsyłam na tę stronę i zachęcam do wciśnięcia przycisku „Lubię to!”.
  • Do końca dzisiejszego dnia trwa akcja crowdfundingowa organizowana m.in. przez Browar SpółdzielczyPojąć Głębię to program nauki nurkowania dla osób niepełnosprawnych intelektualnie. Do celu zostało już bardzo niewiele. Pomożecie?

NOWE PIWA:

  • Znamy wynik kooperacji Nepomucena SzałPiw. Połączone siły dwóch browarów przygotowały Wiśbier, czyli Witbier z dodatkiem owoców wiśni. Piwo powinno być już dostępne w sklepach.
  • Szykuje się kolejna nowość od browaru SpiriferP.11 to żytnie IPA (6,9% alkoholu, 16 Blg), nachmielone Amarillo, Cascade, Cenntenialem, Chinookiem, Citrą i Simcoe.
  • Nadchodzi drugie, a właściwie trzecie solowe piwo Marcina Ostajewskiego – Whisker B. Tym razem dostaniemy Smoked Salty Stout o ekstrakcie 16 Blg.
  • Probus dorobił się nowego piwa, tym razem restauracyjnego klasyku. Mieszko I to miodowe Ale (5,4% alkoholu, 12,5 Blg), nachmielone Lubelskim i Marynką.
  • Cameleon wreszcie zabrał się za drugie piwo. Tym razem jest to Wheat Ale (11 Blg, 4,6% alko) na nowozelandzkich chmielach – ChabrowyTrunek uwarzono w Czechach.
  • Szpunt znów po ciemnej stronie mocy – tym razem ma dla nas Venom. To Black Sour Ale o mocy 4,3% alkoholu i 10 Blg.
  • Kolejny duży browar idzie w krafty – i to jak! Zaszaleć postanowiła Fortuna, która wypuściła aż trzy nowe piwa pod marką Komes. Porter Malinowy (21% ekstraktu, 8,5% alkoholu) doprawiono sokiem z malin, wanilią i chilli, Porter Płatki Dębowe (21% ekstraktu, 9% alkoholu) leżakował – zgadliście – z płatkami dębowymi, a  Russian Imperial Stout to – co tu dużo mówić – potęży RIS o mocy 12% i 25% ekstraktu. Zapowiada się niezwykle interesująco, oby wykonanie spełniło oczekiwania.

fortuna-ris-porter-baltycki

  • Ale to nie koniec! Pod brandem Miłosław ukaże się Milk Stout (6,6% alko, 17,3 Blg) z dodatkiem syropu klonowego. Szanuję.
  • Imperialnym Stoutem uraczy nas niedługoBrowar Dukla. Zapowiadany już w maju trunek otrzymał nazwę RIŚ i stylistykę godną Sin City.
  • Inną nowością Dukli, która zostanie pokazana w czasie Warszawskiego Festiwalu Piwa, jest Mała Czarna Doppio, czyli flagowy Stout browaru w wersji FES – 6,7% alko, 18 Blg, 40 IBU.
  • Porter Bałtycki 90 to najnowsza propozycja z Niechanowa. Piwo ma 22 Blg i 8% alkoholu.

CIEKAWOSTKA:

  • Browar Nepomucen stworzył nową markę – Nachmielona. To woda mineralna nachmielona amerykańskimi odmianami.

WYDARZENIA:

  • Dla zapominalskich – dziś staruje I Szczeciński Festiwal Piwa. Szczegóły imprezy znajdziecie tutaj.
  • Także dzisiaj rusza (a potrwa do niedzieli) Wąsosz Beer Fest. Organizuje go oczywiście załoga znanego browaru rzemieślniczego, a areną będzie Piwiarnia Częstochowa.
  • 1 października odbędzie się Oktoberfest w Starym Browarze Rzeszów. Główną atrakcją będzie oczywiście podpicie świeżej warki piwa Marcowego, ale nie zabraknie też zabaw dla gości.
  • 2 października Bydgoszczy rusza Bydgoska Akademia Piwowarska. Za inicjatywą stoi ekipa Kraftodajni i miejscowych piwowarów. Na pierwszy ogień idzie Pumkin Ale.
  • Browar Maryensztadt zaprasza 22-23 października na Otwarte Warzenie. W czasie imprezy będzie można zwiedzić budynek w Zwoleniu, zobaczyć sprzęt oraz wziąć udział w warzeniu.
(Visited 652 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *