Fortuna na drodze piwnej rewolucji nieoczekiwanie wygrywa dzisiejszy odcinek piwnych wiadomości.
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
INFO:
- Ekipa Faktorii poprosiła o przekazanie, że z przyczyn niezależnych od browaru musiała utworzyć nowy profil na Facebooku. Sympatyków ich piw odsyłam na tę stronę i zachęcam do wciśnięcia przycisku „Lubię to!”.
- Do końca dzisiejszego dnia trwa akcja crowdfundingowa organizowana m.in. przez Browar Spółdzielczy. Pojąć Głębię to program nauki nurkowania dla osób niepełnosprawnych intelektualnie. Do celu zostało już bardzo niewiele. Pomożecie?
NOWE PIWA:
- Znamy wynik kooperacji Nepomucena i SzałPiw. Połączone siły dwóch browarów przygotowały Wiśbier, czyli Witbier z dodatkiem owoców wiśni. Piwo powinno być już dostępne w sklepach.
- Szykuje się kolejna nowość od browaru Spirifer. P.11 to żytnie IPA (6,9% alkoholu, 16 Blg), nachmielone Amarillo, Cascade, Cenntenialem, Chinookiem, Citrą i Simcoe.
- Nadchodzi drugie, a właściwie trzecie solowe piwo Marcina Ostajewskiego – Whisker B. Tym razem dostaniemy Smoked Salty Stout o ekstrakcie 16 Blg.
- Probus dorobił się nowego piwa, tym razem restauracyjnego klasyku. Mieszko I to miodowe Ale (5,4% alkoholu, 12,5 Blg), nachmielone Lubelskim i Marynką.
- W krakowskim TEA Time uwarzono Kolscha. Piwo nosi nazwę Don’t Mention The War i jeszcze sobie leżakuje.
- Cameleon wreszcie zabrał się za drugie piwo. Tym razem jest to Wheat Ale (11 Blg, 4,6% alko) na nowozelandzkich chmielach – Chabrowy. Trunek uwarzono w Czechach.
- Szpunt znów po ciemnej stronie mocy – tym razem ma dla nas Venom. To Black Sour Ale o mocy 4,3% alkoholu i 10 Blg.
- Kolejny duży browar idzie w krafty – i to jak! Zaszaleć postanowiła Fortuna, która wypuściła aż trzy nowe piwa pod marką Komes. Porter Malinowy (21% ekstraktu, 8,5% alkoholu) doprawiono sokiem z malin, wanilią i chilli, Porter Płatki Dębowe (21% ekstraktu, 9% alkoholu) leżakował – zgadliście – z płatkami dębowymi, a Russian Imperial Stout to – co tu dużo mówić – potęży RIS o mocy 12% i 25% ekstraktu. Zapowiada się niezwykle interesująco, oby wykonanie spełniło oczekiwania.
- Ale to nie koniec! Pod brandem Miłosław ukaże się Milk Stout (6,6% alko, 17,3 Blg) z dodatkiem syropu klonowego. Szanuję.
- Imperialnym Stoutem uraczy nas niedługoBrowar Dukla. Zapowiadany już w maju trunek otrzymał nazwę RIŚ i stylistykę godną Sin City.
- Inną nowością Dukli, która zostanie pokazana w czasie Warszawskiego Festiwalu Piwa, jest Mała Czarna Doppio, czyli flagowy Stout browaru w wersji FES – 6,7% alko, 18 Blg, 40 IBU.
- Porter Bałtycki 90 to najnowsza propozycja z Niechanowa. Piwo ma 22 Blg i 8% alkoholu.
CIEKAWOSTKA:
- Browar Nepomucen stworzył nową markę – Nachmielona. To woda mineralna nachmielona amerykańskimi odmianami.
WYDARZENIA:
- Dla zapominalskich – dziś staruje I Szczeciński Festiwal Piwa. Szczegóły imprezy znajdziecie tutaj.
- Przypominajka także o Śląskim Festiwalu Piwa w Katowicach – poznajcie szczegóły.
- Także dzisiaj rusza (a potrwa do niedzieli) Wąsosz Beer Fest. Organizuje go oczywiście załoga znanego browaru rzemieślniczego, a areną będzie Piwiarnia Częstochowa.
- 1 października odbędzie się Oktoberfest w Starym Browarze Rzeszów. Główną atrakcją będzie oczywiście podpicie świeżej warki piwa Marcowego, ale nie zabraknie też zabaw dla gości.
- 2 października w Bydgoszczy rusza Bydgoska Akademia Piwowarska. Za inicjatywą stoi ekipa Kraftodajni i miejscowych piwowarów. Na pierwszy ogień idzie Pumkin Ale.
- Browar Maryensztadt zaprasza 22-23 października na Otwarte Warzenie. W czasie imprezy będzie można zwiedzić budynek w Zwoleniu, zobaczyć sprzęt oraz wziąć udział w warzeniu.
(Visited 652 times, 1 visits today)