Bednary wędzą swoje pale ale, Pinta wraca z Dyniamitem, a BrowArmia wpuszcza obcych na swój teren. W świecie piwa jak zwykle się dzieje.
Jeśli masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić, napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com
NOWE PIWA
-> Dodawali już owsa, pora na słody wędzone. Pale ale z browaru Bednary doczeka się kolejnego wcielenia, tym razem z udziałem zesłodowanego zboża wędzonego dymem drewna bukowego. Piwko właśnie skończyło fermentować: z 12,5° Plato udało się uzyskać 4,7% alkoholu.
-> Wiemy już wszystko na temat tegorocznej edycji Pintowego Dyniamitu, czyli pumpkin ale, które tradycyjnie trafi do piwoszy przed Halloween. W składzie, oprócz rzecz jasna dyni, znalazły się goździki, cynamon, trzy odmiany chmieli oraz m.in. słód Biscuit. Będzie słodko!
-> Nadchodzi kolejne wspólne dzieło Pracowni Piwa i SzałPiw. Wkrótce do sklepów trafi 1 – saison uwarzony w Wąsoszu. 6,7% alkoholu 15° Plato sprawi, że to raczej letnie piwo, siądzie także jesienią.
-> W minibrowarze Reden uwarzono właśnie dark lagera z dodatkiem niemieckich odmian chmielu: Perle i Spalt Select. Nie byłoby się czym ekscytować, gdyby nie dodatek wędzonego słodu oraz 16° Blg. Zła wiadomość jest taka, że piwo będzie dostępne tylko w Chorzowie.
-> Kolejnego lagera przygotował browar Gościszewo – tym razem będzie to piwo o mocy 5,5%, nachmielone świeżą Sybillą.
-> Artezan ciągle w gazie. Panowie przygotowali kolejne piwko, które nosi miano… IPA. Jak sama nazwa wskazuje – to india pale ale, tym razem nachmielone odmianami czeskimi i nowozelandzkimi, w tym rzadko u nas stosowanym gatunkiem Rakau. Na kranach powinno pojawić się już dziś wieczorem.
-> Manufaktura Piwa przypomina o sobie nowym piwem – Dubel. Nie liczcie jednak na Belga – to koźlak dubeltowy. Twórcy deklarują prawdziwą moc, ale nie podają ekstraktu, ani woltażu.
NOWE KNAJPY I BROWARY
-> W Warszawie „powstał” nowy multitap. BrowArmia przestała być tylko i wyłącznie browarem restauracyjnym – od tego tygodnia towarzystwo polewa też piwa innych twórców. W sumie na miejscu znajdziemy 20 kranów.
-> Już jutro, w Siedlcach ruszy kolejny browar restauracyjny w naszym kraju. Miejscówka została ochrzczona imieniem Brofaktura. Na miejscu, oprócz piwa, skosztujemy koktajle oraz dania ciepłe i przekąski. Informacje o warzonych trunkach dopiero się pojawią.
-> Browaru restauracyjnego dorobi się miejscowość Tleń, położona w województwie Kujawsko-Pomorskim. Stanie się on częścią pensjonatu Samotnia nad Wdą. Browar wystartuje w pierwszej połowie przyszłego roku i będzie serwował standardy: lagera, pszeniczne, miodowe i jedno „specjalne”. Szczegóły – w tym artykule.
IMPREZY
-> 6 listopada to światowy dzień stoutu. Centralnych obchodów w Polsce pewnie nie uświadczymy, za to szykujcie się na czekoladowe niespodzianki w knajpach.
-> 15 listopada odbędzie się już 8. edycja poznańskiej Giełdy Birofilistycznej. Tegoroczna edycja będzie połączona z Poznańskimi Targami Piwnymi (14-16 listopada).