Co w piwie piszczy? 19.02.16

Co w piwie piszczy II

Lemmy z Tadkiem jadą na Ostrołękę. Towarzyszy im Pielęgniarka, która czuje się Outsiderem.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Profesja we współpracy z warszawską knajpą Jabeerwocky przygotowała wyjątkowe piwo: Basista. „Wyjątkowe”, ponieważ jest to Farmhouse dodykowany Lemmy’emu Kilmisterowi. Moc 5,9% alkoholu, goryczka 26 IBU.
  • W ramach chmielowych tygodni z Artezanem na rynku pojawi się Droga Na Ostrołękę, czyli Rye IPA chmielone Simcoe, Amarillo i Cascade. Premiera jutro.
  • Hopium ma fazę (czy raczej gęstwę) na piwa z nutą belgijską. Kolejne Bel G Ibson to Belgian Wheat Ale z imbirem i skórką pomarańczy. Trunek ma 6,3% alkoholu, 16 Blg i 22 IBU.
  • Bock nachmielony po amerykańsku? Dlaczego nie? Na taki pomysł wpadła Piwoteka przy okazji warzenia piwa Tadek. Piwo o mocy 6,5% alkoholu i ekstrakcie 16,5% nachmielono odmianą Mosaic.
  • Trwa ofensywa browaru Baba Jaga. W środę do butelek trafiły  piwa: zapowiadane już Wiedźmy (English IPA w kooperacji z Duklą) i Duch – Wheat IPA (5,8% alkoholu, 45 IBU). Jutro z kolei nastąpi rozlew Widmaka, czyli Weizenbocka (6,5% alkoholu, 25 IBU). Natomiast 1 marca zabutelkowany zostanie Mulk, czyli Weizen.

baba jaga widmak

  • The Nurse to nazwa nowego piwa z BroKreacji. To Weizen o mocy 4,9% alkoholu i ekstrakcie 12 Blg. Do fermentacji użyto polskich drożdży FM 41. Premiera jutro o 20:00 w Artefakt Cafe.
  • Bytów przedstawił drugie piwo z nowofalowej serii Hop In. Po PIPA będziemy mieli przyjemność z AIPA. Szczegółów brak.
  • Nadciąga kolejna premiera browaru HopkinsOutsider to Robust Porter leżakowany z płatkami z beczki po rumie.
  • Szpunt i Brodacz wsiadają na motor, by wspólnie przywieźć nam do spróbowania Double Wheat IPA o nazwie Scout. Parametry: 7% alkoholu, 17% ekstraktu, 71 IBU. Chmiele: Mosaic, Citra, Amarillo.
  • Piwne Podziemie wraca do piw jasnych, tym razem stawiając na Holy Citrus – Pale Ale z zestem cytryny. Zest – wyjaśniam – to kolorowa część skórki cytrusa (biała to albedo). Parametry: alkohol 5,3% obj., ekstrakt 12,9 Blg.
  • Tymczasem w Pałacyku Łąkomin do sprzedaży trafił… American Barley Wine! Basior ma 25 Plato ekstraktu i 11% alkoholu.

NOWY BROWAR:

  • Kraków obrasta w browary! Na północy miasta powstał kolejny – Beer Story. Premiera trzech jego piw odbędzie się w sobotę w House Of Beer.

CIEKAWOSTKI:

  • W marcu swoje podwoje dla fanów dobrego piwa otworzy nowy lokal w Szczecinie – The Office. Stan prac oraz szczegóły dotyczące oferty można śledzić na tej stronie.
  • Pamiętacie Nowego Barana Widawy? Była to próba odtworzenia historycznego Shopsa, czyli piwa pszenicznego warzonego niegdyś we Wrocławiu. Jeszcze poważniej do tematu podszedł Browar Stu Mostów, który zaangażował grono fachowców, by wspólnie ustalić recepturę piwa i wskrzesić je na dłużej. Trzymam kciuki za powodzenie inwestycji!
  • W Zawierciu Pinta oraz Łukasz Kubicki uwarzyli wspólnie Barley Wine. Piwo zdobyło tytuł Grand Prix w czasie jesiennej edycji Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Trunek o ekstrakcie 22 Blg będzie miał premierę w czasie kwietniowego Warszawskiego Festiwalu Piwa.
  • Poznaliśmy ceny pakietów na Beer Geek Madness 4Bilety na finał wrocławskiej imprezy (2 kwietnia) kosztują: 119 zł (piwo no limit + szkło Rastal Luttich) oraz 149 zł (piwo no limit + szkło teku – ale jakie teku! + koszulka).

WYDARZENIA:

  • Dziś o 19:00 odbędzie się oficjalna premiera piwa Machina od Beer CityMiejsce imprezy: Kraków, Pub Non Iron.
  • Także dzisiaj, tyle że w warszawskich Samych Kraftach odbędzie się premiera trzech wersji Pięćdrupla Josefika – Kord. Start o 19:00.
(Visited 506 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *