Kraftwerk uwędził Alta, Bazyliszek zbratał się z byłym prezydentem, zaś Wrocław wkrótce dorobi się nowej piwnej miejscówki.
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Poznajemy coraz więcej szczegółów kooperacyjnego piwa AleBrowaru, Pinty i Piwoteki Narodowej. B-Day 3.1 (przypomnę, że warka 3.0 ostatecznie poszła w kanał) będzie nosił nazwę Spoko Maroko. Mamy do czynienia z APA doprawionym pieprzem, który został przywieziony z tytułowego Maroka – szczegóły w tym filmie.
- Browar Bazyliszek już szykuje się do wypuszczenia kolejnego piwa, tym razem o nazwie Kwach. Będzie to połączenie American Wheat z Sour Ale – kwaśność zawdzięca bakteriom kwasu mlekowego. Piwo będzie miało 4,5% alkoholu oraz 18 IBU.
- To jednak nie jedyny kwasiur od Bazyliszka, którego będzie można spróbować w najbliższym czasie. Kolejnym będzie Czarna Mańka (to chyba pierwsze w polskim piwowarstwie powtórzenie nazwy piwa konkurencji – PiwoWarownia ma takiego stouta w ofercie). Mamy do czynienia z lekkim Sour Ale (5,5%) z dodatkiem czarnej porzeczki.
- Przegapiłem, więc nadrabiam: Browar Spółdzielczy przygotował dwa nowe piwa. Ratownicze to American Pale Ale nachmielone Centennialem oraz Cascade, z kolei Refowe to weizen o mocy 5%.
- Już wkrótce na rynku pojawi sie anonsowana jakiś czas temu nowość z browaru Reden – Oatmeal Stout OwShooter. Piwo ma 4,8% alkoholu przy 35 IBU.
- Browar PolACzech uwarzył piwo dedykowane wrocławskiej knajpie Marynka Piwo i Aperitivo. Piwo, dostępne od wczoraj w knajpie, to czeski pils o mocy 4% i goryczce na poziomie 30 IBU.
- Jutro w katowickim Browariacie poleje się kooperacyjne piwo Kraftwerku i browaru domowego Kattowitzer Brauhaus. Uwarzono wędzonego Altbiera o nazwie Rauch Alt. Alkohol: 4,8%, goryczka: 50 IBU.
- Poznaliśmy szczegóły pierwszych piw zapowiadanego niedawno browaru Tattooed. Rusałka to polskie wędzone Ale o mocy 3% i alkoholu na poziomie 35 IBU. Beach Girl to zaś Summer Ale o zawartości alkoholu 4,5% i goryczce 50 IBU.
- Hopium przygotowało trzecie autorskie piwo. Tym razem mamy do czynienia z Witbierem z dodatkiem kardamonu o nazwie Witt Stwosz. Jego parametry to: alkohol 5,3% oraz 20 IBU.
- Nadchodzi kolejna nowość z browaru Kingpin, jak zwykle podrasowana ciekawymi dodatkami. Ekipa przygotowała piwo Shaman – Red Summer Ale z dziką różą i hibiskusem. Premiera 1 sierpnia we wrocławskiej Kontynuacji.
- Piwoteka szykuje dwa nowe piwa. Pierwsze, na urodziny ekipy, to Biała Wdowa – brytyjskie Pale Ale (chmiele East Kent Golding i Target) o mocy 4,5% i aż 150 IBU. Drugie, And now for something completely different to American Wheat uwarzone we współpracy z piwowarem domowym Mateuszem Cichałem. Moc: 4,7%.
- Belgijskie Pale Ale – oto najnowsza propozycja Starego Browaru Rzeszowskiego, której premiera odbędzie się dziś wieczorem. Więcej informacji – brak.
- Bednary biorą się za Roggenbiera! Bosy Antek trafi do sprzedaży w przyszłym tygodniu. Jego parametry to 4,8% alkoholu przy 12,5 Blg.
CIEKAWOSTKI:
- Jak już zapowiadałem w zeszłym tygodniu, browar Raduga kończy rok. Jednym z okolicznościowych piw będzie debiutanckie Metropolis, a piszę o nim ze względu na zmienioną etykietę. Bardzo ładna, choć IMO poprzednia miała lepszy klimat.
- Przykre wieści z chorzowskiego oddziału browaru Reden. Brewpub, niestety, jest zadłużony i w związku z tym jego sprzęt zajął komornik. Gdyby ktoś miał ochotę na warzelnię z Chorzowa, można ją zlicytować tutaj.
- Wrocław już wkrótce dorobi się nowej knajpy piwnej. Przy ul. Ofiar Oświęcimskich 46 (a więc niedaleko Kontynuacji) powstaje 4Hops. Otwarcie miejscówki nastąpi najprawdopodobniej w sierpniu.
- W „Rzeczpospolitej” ukazał się niedawno artykuł na temat polskiego chmielu. Najważniejszą informacją jest ta, że Paweł Piłat oraz IUNG pracują nad „wskrzeszeniem” odmian Izabella oraz Tomyski. Tu przeczytacie cały tekst.
WYDARZENIA:
- Jutro, to jest 25 lipca, w warszawskich Samych Kraftach odbędzie się premiera dwóch nowych piw browaru Szpunt, o których pisałem w zeszłym tygodniu: Summer Time i Master Exploder. Początek imprezy o godzinie 18:00.
(Visited 620 times, 1 visits today)
Jak nie trawię Kraftwerku i tego ich separatystyczno-germanofilskiego stylu, typowego dla pewnej grupy mieszkańców Górnego Śląska, skupionych wokół RAŚ-istów itp. wykolejeńców chcących być bardziej niemieccy niż Niemiec, tak bardzo chętnie spróbuję wędzonego altbiera. Uwielbiam piwo wędzone, alty też, także pewnie szykuje się niebo w gębie.
Piwo Ratownicze zaś to kolejna rzecz, którą z racji profesji (lekarz pracujący w pogotowiu ratunkowym i na SOR) muszę spróbować. 😉 Oby było dobre, to do grilla po służbie z kolegami z pogotowia w sam raz 😉
IMO chłopaki z Kraftwerk po prostu „umieją w marketingi”. Wyróżnij się, albo giń 😉
Tylko niestety takie bardzo negatywne te ich „marketingi”. Wroga się nie wspomaga.