Co w piwie piszczy? 22.05.15

Co w piwie piszczy II

Jubileusz Pracowni Piwa, leżakowane niespodzianki od Pinty i podwójny grodzisz od Kolaborantów – w najbliższym czasie będzie czego spróbować. 

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Na rynku jest już dostępne drugie piwo Browaru Bednary z serii Potion, warzonej na drożdżach Fermentum Mobile. Tym razem wybór padł na American Wheat o mocy 4,5% alkoholu oraz goryczce na poziomie 25 IBU.
  • Spirifer uwarzył kolejne IPA w swoim dorobku, tym razem na okoliczność najważniejszego wyścigu kolarskiego świata – Tour De France. Trunek nosi nazwę Tour i posiada goryczkę na poziomie 50 IBU.
  • Pinta szykuje tajemnicze piwo o nazwie Niedobity, którego etykieta nawiązuje do twórczości pewnego amerykańskiego pisarza z Portland. Wiemy o nim tylko tyle, że leżakowało przez 8 miesięcy oraz, że będzie miało 9% alkoholu przy ekstrakcie na poziomie 19,1 Plato. Jaki gatunek typujecie?
  • Z okazji nadchodzącego Dnia Grodziskiego, zainicjowanego przez Jacera, swoją interpretację przygotowuje kilka browarów, w tym Widawa do spółki z KopyremSiwy Miś ma być podwójnym grodziskim (ekstrakt 15,6), zatartym na słodzie pszenicznym Weyermann oraz jęczmiennym Bestmalz.
  • 300. warka Pracowni Piwa to doskonała okazja do uwarzenia piwa… 300Tym razem ta rewelacyjna seria podkrakowskich rzemieślników przyniesie nam imperialnego wędzonego oatmeal stouta o mocy 7,5% alkoholu i 58 IBU. Pierwsze kegi już powinny trafić do knajp.

300

  • Jan Olbracht przygotowuje drugie piwo z serii Piotrek Z Bagien. Tym razem do butelek i kegów trafi American IPA o parametrach: alkohol 6% obj., ekstrakt 14 Blg oraz 69 IBU. Współautorem wypustu jest znany piwowar domowy – Jozefik, który zadbał o intensywny aromat chmielowy, dowalając do kotła aż 7 odmian: Magnum, Citra, Chinook, Cascade, Mosaic, Centennial, Simcoe.
  • Mason, czyli Marcin Chmielarz, przygotował nową recepturę Altbiera dla browaru Manufaktura Piwa – JabłonowoMiedziane – bo taką teraz nazwę nosi to piwo – będzie miało niemal identyczne cyferki (5,2% alkoholu, 13,6 Plato), więc póki co ciężko wskazać różnice. Być może chodzi o chmielenie.
  • Browar Raduga z myślą o nadchodzącym lecie szykuje nowalijkę – American Wheat z trawą cytrynową. Cyferki póki co nie są znane, za to nazwa i owszem Some Like It Hot
  • Profesja wreszcie wypuszcza Inżyniera – czyli zapowiadanego już na Warszawski Festiwal Piwa Dortmundera. Wtedy ekipa nie była zadowolona z efektu, jaki uzyskała, pozwoliła więc piwu się uleżeć. I oto dostajemy trunek nachmielony Sybillą, Hallertau Tradition i Lubelskim o mocy 5,1%.
  • Browar Trzech Kumpli ujawnił szczegóły dotyczące pierwszego z serii saisonów, które wypuści tego lata. Otwarcie Sezonu ma być klasycznym przykładem gatunku, przefermentowanym przez drożdże Fermentum Mobile. Moc 5,7% alkoholu, goryczka 25 IBU. Premiera piwa odbędzie się już jutro w krakowskim mutlitapie Mutli Qlti.
  • Artezan szykuje kolejnego RISa, ale na jego premierę będziemy musieli jeszcze poczekać. Samiec Alfa 2015 (aż 27 Plato i ponad 12% alkoholu) trafi bowiem wkrótce do beczek po bourbonie i trochę w nich poleży. Czekamy!
  • Za to na nowe piwo od browaru Widawa nie będziemy musieli czekać wcale, bowiem już jutro trafi do sprzedaży. Hot Hoppy Lips to czerowone sesyje IPA (5% alko, 12,5% ekstraktu), uwarzone na okoliczność Best Brew Collaboration.

CIEKAWOSTKI:

  • Browar Lubicz Krakowa rośnie jak na drożdżach. Do miejscówki właśnie przyjechał sprzęt do warzenia – wszystko wskazuje więc na to, że w okolicach początku wakacji będziemy mogli spróbować pierwszych piw!
  • Interesująca fuzja na warszawskim rynku browarów restauracyjnych. Otóż działająca od 10 lat BrowArmia (ul. Królewska 1) dołączy do sieci Bierhalle. Umowę zawarto w kwietniu, a jej skutki zobaczymy niebawem.
  • Ale nie tylko na naszym rynku dochodzi do przejęć. Otóż międzynarodowy koncern SABMiller (w Polsce należy do niego Kompania Piwowarska) przejmuje browar rzemieślniczy Meantime z Londynu. Pobudki tego działania ze strony Meantime nie są znane – SAB pewnie liczy na poprawę wizerunku. Szczegóły w tym artykule.

WYDARZENIA:

  • Już dzisiaj, w krakowskiej knajpie Poli (ul. Dietla 97) odbędzie sie premiera nowego piwa Doctor Brew – Polaris IPA. Patrząc na zdjęcia okien lokalu, można wnioskować, że stanie się on kolejną patronacką miejscówką Doktorków.
  • Z kolei jutro, czyli 23 maja, w warszawskich Samych Kraftach odbędzie się kranoprzejęcie, którego głównym bohaterem będą trunki browaru Szpunt. Impreza zbiegnie się z premierą piwa American Wheat.
  • W poniedziałek, 25 majaPiwoteka Narodowa zaprasza na trzecią odsłonę turnieju Piwny Omnibus. Do wygrania darmowe piwo, a także możliwość ubiegania się o tytuł Grand Championa w wielkim finale imprezy.
  • Już po raz szósty odbędzie się Warszawska Bitwa Piwna26 maja w Chmielarnii Marszałkowskiej naprzeciw siebie staną Wojtek Trześniowski oraz Jan Gadomski wraz ze swoimi mlecznymi stoutami. Zwycięzcę wybierze 60 osób, które zgłoszą się na tej stronie.
  • Znamy już oficjalną datę otwarcia kolejnego multitapu w Warszawie. Zapowiadany już przeze mnie Hoppiness Beer & Food wystartuje huczną imprezą, która odbędzie się 30 maja o godz. 19:00.
  • Studenci szerzą kulturę piwną – tym razem łódzcy! Żakowie z tamtejszej Politechniki zapraszają na V Coolturalny Festiwal Piwa, który odbędzie się w dniach 1-2 czerwca. Tutaj znajdziecie szczegóły imprezy.
  • 6 czerwca w ramach Krakowskiego Festiwalu Piwa odbędzie się druga edycja konkursu wiedzy piwnej Podgórski Craft Beer Contest. Jego szczegóły, warunki uczestnictwa oraz info o nagrodach – w podanym linku.
(Visited 99 times, 1 visits today)

2 komentarze na temat “Co w piwie piszczy? 22.05.15

  1. Chłopakom od Doctora coś te patronackie lokale nie wychodzą. W kwietniu podczas BGM na Wodkowica 21 nie było podpiętego ani jednego piwa Doctorów. Miejmy nadzieję, że sytuacja się poprawi 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *