Jubileusz Pracowni Piwa, leżakowane niespodzianki od Pinty i podwójny grodzisz od Kolaborantów – w najbliższym czasie będzie czego spróbować.
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Na rynku jest już dostępne drugie piwo Browaru Bednary z serii Potion, warzonej na drożdżach Fermentum Mobile. Tym razem wybór padł na American Wheat o mocy 4,5% alkoholu oraz goryczce na poziomie 25 IBU.
- Spirifer uwarzył kolejne IPA w swoim dorobku, tym razem na okoliczność najważniejszego wyścigu kolarskiego świata – Tour De France. Trunek nosi nazwę Tour i posiada goryczkę na poziomie 50 IBU.
- Pinta szykuje tajemnicze piwo o nazwie Niedobity, którego etykieta nawiązuje do twórczości pewnego amerykańskiego pisarza z Portland. Wiemy o nim tylko tyle, że leżakowało przez 8 miesięcy oraz, że będzie miało 9% alkoholu przy ekstrakcie na poziomie 19,1 Plato. Jaki gatunek typujecie?
- Z okazji nadchodzącego Dnia Grodziskiego, zainicjowanego przez Jacera, swoją interpretację przygotowuje kilka browarów, w tym Widawa do spółki z Kopyrem. Siwy Miś ma być podwójnym grodziskim (ekstrakt 15,6), zatartym na słodzie pszenicznym Weyermann oraz jęczmiennym Bestmalz.
- 300. warka Pracowni Piwa to doskonała okazja do uwarzenia piwa… 300! Tym razem ta rewelacyjna seria podkrakowskich rzemieślników przyniesie nam imperialnego wędzonego oatmeal stouta o mocy 7,5% alkoholu i 58 IBU. Pierwsze kegi już powinny trafić do knajp.
- Jan Olbracht przygotowuje drugie piwo z serii Piotrek Z Bagien. Tym razem do butelek i kegów trafi American IPA o parametrach: alkohol 6% obj., ekstrakt 14 Blg oraz 69 IBU. Współautorem wypustu jest znany piwowar domowy – Jozefik, który zadbał o intensywny aromat chmielowy, dowalając do kotła aż 7 odmian: Magnum, Citra, Chinook, Cascade, Mosaic, Centennial, Simcoe.
- Mason, czyli Marcin Chmielarz, przygotował nową recepturę Altbiera dla browaru Manufaktura Piwa – Jabłonowo. Miedziane – bo taką teraz nazwę nosi to piwo – będzie miało niemal identyczne cyferki (5,2% alkoholu, 13,6 Plato), więc póki co ciężko wskazać różnice. Być może chodzi o chmielenie.
- Browar Raduga z myślą o nadchodzącym lecie szykuje nowalijkę – American Wheat z trawą cytrynową. Cyferki póki co nie są znane, za to nazwa i owszem Some Like It Hot.
- Profesja wreszcie wypuszcza Inżyniera – czyli zapowiadanego już na Warszawski Festiwal Piwa Dortmundera. Wtedy ekipa nie była zadowolona z efektu, jaki uzyskała, pozwoliła więc piwu się uleżeć. I oto dostajemy trunek nachmielony Sybillą, Hallertau Tradition i Lubelskim o mocy 5,1%.
- Browar Trzech Kumpli ujawnił szczegóły dotyczące pierwszego z serii saisonów, które wypuści tego lata. Otwarcie Sezonu ma być klasycznym przykładem gatunku, przefermentowanym przez drożdże Fermentum Mobile. Moc 5,7% alkoholu, goryczka 25 IBU. Premiera piwa odbędzie się już jutro w krakowskim mutlitapie Mutli Qlti.
- Artezan szykuje kolejnego RISa, ale na jego premierę będziemy musieli jeszcze poczekać. Samiec Alfa 2015 (aż 27 Plato i ponad 12% alkoholu) trafi bowiem wkrótce do beczek po bourbonie i trochę w nich poleży. Czekamy!
- Za to na nowe piwo od browaru Widawa nie będziemy musieli czekać wcale, bowiem już jutro trafi do sprzedaży. Hot Hoppy Lips to czerowone sesyje IPA (5% alko, 12,5% ekstraktu), uwarzone na okoliczność Best Brew Collaboration.
CIEKAWOSTKI:
- Browar Lubicz z Krakowa rośnie jak na drożdżach. Do miejscówki właśnie przyjechał sprzęt do warzenia – wszystko wskazuje więc na to, że w okolicach początku wakacji będziemy mogli spróbować pierwszych piw!
- Interesująca fuzja na warszawskim rynku browarów restauracyjnych. Otóż działająca od 10 lat BrowArmia (ul. Królewska 1) dołączy do sieci Bierhalle. Umowę zawarto w kwietniu, a jej skutki zobaczymy niebawem.
- Ale nie tylko na naszym rynku dochodzi do przejęć. Otóż międzynarodowy koncern SABMiller (w Polsce należy do niego Kompania Piwowarska) przejmuje browar rzemieślniczy Meantime z Londynu. Pobudki tego działania ze strony Meantime nie są znane – SAB pewnie liczy na poprawę wizerunku. Szczegóły w tym artykule.
WYDARZENIA:
- Już dzisiaj, w krakowskiej knajpie Poli (ul. Dietla 97) odbędzie sie premiera nowego piwa Doctor Brew – Polaris IPA. Patrząc na zdjęcia okien lokalu, można wnioskować, że stanie się on kolejną patronacką miejscówką Doktorków.
- Z kolei jutro, czyli 23 maja, w warszawskich Samych Kraftach odbędzie się kranoprzejęcie, którego głównym bohaterem będą trunki browaru Szpunt. Impreza zbiegnie się z premierą piwa American Wheat.
- W poniedziałek, 25 maja, Piwoteka Narodowa zaprasza na trzecią odsłonę turnieju Piwny Omnibus. Do wygrania darmowe piwo, a także możliwość ubiegania się o tytuł Grand Championa w wielkim finale imprezy.
- Już po raz szósty odbędzie się Warszawska Bitwa Piwna. 26 maja w Chmielarnii Marszałkowskiej naprzeciw siebie staną Wojtek Trześniowski oraz Jan Gadomski wraz ze swoimi mlecznymi stoutami. Zwycięzcę wybierze 60 osób, które zgłoszą się na tej stronie.
- Znamy już oficjalną datę otwarcia kolejnego multitapu w Warszawie. Zapowiadany już przeze mnie Hoppiness Beer & Food wystartuje huczną imprezą, która odbędzie się 30 maja o godz. 19:00.
- Studenci szerzą kulturę piwną – tym razem łódzcy! Żakowie z tamtejszej Politechniki zapraszają na V Coolturalny Festiwal Piwa, który odbędzie się w dniach 1-2 czerwca. Tutaj znajdziecie szczegóły imprezy.
- 6 czerwca w ramach Krakowskiego Festiwalu Piwa odbędzie się druga edycja konkursu wiedzy piwnej Podgórski Craft Beer Contest. Jego szczegóły, warunki uczestnictwa oraz info o nagrodach – w podanym linku.
(Visited 99 times, 1 visits today)
Chłopakom od Doctora coś te patronackie lokale nie wychodzą. W kwietniu podczas BGM na Wodkowica 21 nie było podpiętego ani jednego piwa Doctorów. Miejmy nadzieję, że sytuacja się poprawi 😉
O, to ciekawostka – dawno nie byłem we Włodkowica, aż muszę to sprawdzić! 🙂