Za sprawą browaru Doctora Brew i Raduga żyto zostało głównym bohaterem tego odcinka „Co w piwie piszczy?”.
Jeśli masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić, napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
-> Wczoraj miała miejsce premiera nowego piwa z trójmiejskiego browaru Lubrow. Tym razem tamtejsi piwowarzy oferują Oatmeal Stout, nie chwaląc się jednak szczegółami. Ale co tam – lubię owsiankę, więc zdegustuję w ciemno.
-> Niespodzianka od Doctora Brew! Ni z tego, ni z owego chłopaki przyszykowali piwo świąteczne Xmas Rye, a jego premiera odbędzie się jutro w Zakładzie Usług Piwnych. Jak nazwa wskazuje, będzie to ale uwarzone przy udziale słodu żytniego, doprawione słuszną ilością przypraw.
-> Na Święta gotowy jest już także Browar Na Jurze – Jurajskie Świąteczne powinno być już w waszych sklepach. To dark ale z potężną dawką przypraw, w tym chilli, kakao i miodem.
-> I jeszcze jeden trunek bożonarodzeniowy. W Wąsoszu powstała Cicha Noc o mocy 6% i ekstrakcie 15,1 Plato. Do warzenia trafiły suszone śliwki, skórka pomarańczy, cynamon, kakao i wanilia.
-> Nadchodzi trzecie piwo z browaru Raduga – Sunset BLVD, opatrzone jak zwykle świetną etykietą. Tym razem do naszych rąk trafi rye india red ale (15% słodu z żyta w zasypie) o ekstrakcie 16 BLG i 70 IBU.
-> Trzech Kumpli nie siedzi z założonymi rękami. W browarze Trzy Korony w Nowym Sączu warzy właśnie swoje pierwsze AIPA. Szczegóły – niebawem.
-> Trwa passa browaru Perun, który już szykuje się do rozlewu kolejnej nowości. Orzechowy Gaj to brown porter o mocy 5,6% i ekstrakcie 13%.
-> Pracownia Piwa i SzałPiw we wtorek rozlały do kegów i butelek swoje trzecie kolaboracyjne piwo – Nr 3. Potwierdziło się, że będzie to mieszanka dubbla i IPA. Na sam widok cieknie mi ślinka!
-> Niezwykle intensywny rok ma za sobą browar Gościszewo. Zwieńczy go nowym, limitowanym piwem Czerwony Lager. W butelkach znalazł się trunek o mocy 5,7% alkoholu.
-> Potwierdziły się zapowiedzi piwowarów z Raciborza – w tamtejszym browarze został uwarzony Porter, a także nieco spóźnione Dyniowe. O parametrach na razie niewiele wiadomo, tak czy inaczej – ciekawość jest.
-> Wiemy już wszystko o nowym dziecku Pinty. Quatro, bo tak będzie się nazywało, to special double ipa o ekstrakcie 24,7%. Skąd taka nazwa? Otóż do produkcji piwa użyto czterech gatunków chmieli i czterech słodów. Premiera na przełomie roku. Co więcej, panowie przygotowują jeszcze jedno piwo. Będzie to Black IPA o ekstrakcie 16,5%. Więcej szczegółów wkrótce.
-> Birbant wraca do jednego ze swoich najlepszych piw, Robust Portera. Nowa warka pojawi się w wersji double, czyli bardziej ekstraktywnej (18,1 Plato) i co za tym idzie mocniejszej. Trunek pojawi się w sklepach w przyszłym tygodniu.
-> Od wczoraj można już pić pierwsze piwa wrocławskiego Browaru Stu Mostów. Na kranach znajdziecie roggenbiera, wheat portera i AIPA. Więcej szczegółów w jutrzejszym tekście.
NOWE BROWARY:
-> Wspomniane Trzy Korony doczekają się „konkurenta” w Nowym Sączu. Powstaje tu bowiem nowa firma – Browar Sądecki. Jego założycielami są dwaj piwowarzy domowi, Tomasz Ciaputa i Wiesław Serafin, którzy wzorują się na Artezanie. Co to oznacza w praktyce, przekonacie się dzięki temu artykułowi. Prawdopodobny start – wiosna 2015 roku.
IMPREZY:
-> 20 grudnia odbędzie się kolejna edycja Piwowarskiej Gwiazdki – imprezy organizowanej przez browar Widawa. W gospodzie Pod Czarnym Kurem spotkają się piwowarzy domowi, fani piwa i wszyscy ci, którzy chcą spróbować wędzonego porteru bałtyckiego autorstwa Wojciecha Frączyka.