Artezan wędzi portera, Faktoria chwyta za imbir, a Fortuna wskrzesza oryginalnego grodziszcza!
Jeśli masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić, napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com
NOWE PIWA:
-> Odyniec atakuje! Kolejne piwo z browaru Gzub, Dwudzik, to dubbel ponownie uwarzony w Belgii. Piwko o mocy 7,5% alkoholu, 17,5% ekstraktu i 26 IBU spróbujemy po raz pierwszy podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa.
-> Browar Bednary udostępnił swój sprzęt piwowarowi Waldemarowi Pitali, który wygrał konkurs podczas II Sieleckiego Zlotu Piwowarów Domowych. Piwo Witmistrz to, jak sama nazwa wskazuje, to wibier. Wolty: 4,2% alkoholu. Premiera: jak wyżej.
-> Pozostajemy w rejonie Łowicza, bowiem Bednary przygotowują jeszcze jedno, tym razem autorskie piwo o nazwie, której znaczenia jeszcze nie rozszyfrowałem: SIMC 0724130. Będzie to pale ale na polskich chmielach o mocy 4,7% alkoholu. Rzućcie okiem na ładną etykietkę:
-> Porter wędzony Petrolio to kolejna propozycja z browaru Artezan. 6,8% alkoholu i 16,4% ekstraktu gwarantuje solidną moc i słodycz. Premiera już dziś.
-> Browar Fortuna warzy grodziskie. To pierwsze, oryginalne, bo tworzone w Grodzisku Wielkopolskim. Na razie w ruch poszła warka próbna, ale już wkrótce ma ruszyć produkcja komercyjna.
-> Rzemieślniczy oddział browaru Jan Olbracht wzbogaca się o kolejny trunek – Gród Króla. Tym razem będzie to grodziskie (yeah!) o mocy 3,5%. Się ślinię.
-> Browar Spirifer jest w gazie! Do sklepów jeszcze nie trafiła zapowiadana niedawno Vuelta, a już szykuje się kolejna nowość 303. Będzie to ESB o mocy 5,1% alkoholu i 38 IBU. Tym razem panowie warzyli w Puławach.
-> Faktoria szykuje się do wypuszczenia kolejnego ciekawego piwka – Miss Ginger. Będzie to pale ale z dodatkiem imbiru.
-> Coraz więcej wiadomo na temat nowych piw z browaru Olimp, które leżakowały sobie grzecznie przez kilka ostatnich miesięcy. Jednym z nich będzie Hades Gone Wild (Imperial Wild Stout), a podobno rozlewane są także dwa inne, w tym RIS. O szczegółach będę informował na bieżąco.
NOWE BROWARY:
-> W Nowym Sączu, jako spadkobierca Bierhalle, ruszył browar restauracyjny Trzy Korony. Nie mam pojęcia, kto pozwolił firmie używać tej nazwy, ani dlaczego się na nią zdecydowała, w końcu w Puławach istnieje browar rzemieślniczy o takiej samej nazwie… Na stanie pils, marcowe, dunkel, weizen, koźlak i koźlak dubeltowy.
IMPREZY:
-> 10 października w Rzeszowie (ul. Langiewicza) odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu Karpackie Warsztaty Piwowarskie. Tym razem uczestnicy wezmą udział w pichceniu pale ale nachmielonego Iungą.
pochwaliłeś etykiety Olbrachta i… zawiedli 🙁
dzięki za newsy 🙂
Mleczko się wylało 😉
Errata prosto z Olimpu (tak, czytamy blogi): W leżakach mamy trzy kolejne piwa, poleją się pewnie do końca miesiąca. Jedno będzie miało premierę na WFP. Wszystkie trzy będą miały 13 stopni Plato, dwa z nich fermentował pewien znany szczep z Belgii 😉
Pozdrawiam
Dzięki za info – na pewno pójdzie w kolejnych newsach 🙂
Spoko, do tego czasu będziesz miał co napisać 😉