Co w piwie piszczy? 25.03.16

Co w piwie piszczy II

Premierowe piwa na czwarte Beer Geek Madness dominują w dzisiejszym wydaniu „Co w piwie piszczy?”.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Inne Beczki zaprezentowały w minionym tygodniu nowe piwo. No Reason to Saison z pszenicą i owsem w zasypie oraz skórką pomarańczy i chmielem Żateckim jako przyprawami.
  • Pinta zdradziła wszystkie szczegóły swojej kooperacji z browarem Tanker BreweryAll Ryed to żytni Lager, do którego produkcji użyto… 200 bochenków czerstwego chleba. Piwo ma 14 Blg ekstraktu.
  • Obecność Hopium w piwnych wiadomościach to wręcz tradycja. Tym razem ekipa z Nowego Drzewicza proponuje nam Fruitgera Hauera, czyli American Wheat ze skórkami pomarańczy, limonki, cytryny i grejpfruta. Parametry: 5,8% alko, 14 Blg, 20 IBU.
  • Artezan zapowiedział prawdziwą petardę na WFP. Gospodarze zaserwują dwa piwa: Kazimierz to Rye Porter leżakowany w beczkach po Bourbonie, z kolei Transformator to blend Samca Alfa i Preparatu, również leżakowany w beczkach po Bourbonie.
  • Tenczynek przygotował Lagera, ale tym razem nie ma co kręcić nosem. Na tapecie piwo w stylu Dortmunder o mocy 5,2% alkoholu i 12,1% ekstraktu.
  • Haiku to nowość od Fabrica Rara. Witbier z dodatkiem prażonej zielonej herbaty Hojicha (nie brakło oczywiście skórek pomarańczy i kolendry) ma 5,5% alkoholu i 13 Blg ekstraktu. Piwo pojawi się na BGM4. Drugim będzie Burned Forest – Oatmeal Stout z herbatą Bancha, grzybami shiitake, pędami sosny i jagodami jałowca.
  • Smashing Stones to propozycja Piwoteki na finał BGM4. Jest to o tyle ciekawe podejście, że zamiast strzelać ciekawostkami, ekipa z Łodzi stawia na klasykę: lekkie Pale Ale (10,5 Blg, 4,1% alko), nachmielone wyłącznie Cascade.
  • Interesujące piwo na BGM4 przygotowali z kolei ziomkowie z PiwojadaBrettliner to Berliner Weisse przefermentowane przez Bretty. Piwo ma 8 Plato i 3,6% alkoholu.
  • Nie mniej ciekawie będzie za sprawą Redena, który jako premierę zaserwuje Bizon Bock. To Weizenbock (19 Plato) z dodatkiem trawy żubrówki.
  • Roch pokaże we Wrocławiu z kolei Baliosa, czyli Black IPA przefiltrowane przez gałęzie świerku. Trunek ma 16,5 Blg, 6,2% alkoholu i 90 IBU.
  • BroKreacja także postawiła na totalnie chmielowe piwo – i to jakie! My Name Is IBU to Imperial IPA o 1000 IBU. Oczywiście zdecydowaną większość uzystakano z ekstraktu chmielowego, ale i tak szacunek. Trunek ma 19 Plato oraz 8,1% alkoholu.
  • Pinta zaprezentuje natomiast Table Brett czyli lekkie Wild Ale (9 Blg, 3% alkoholu).
  • W czasie Warszawskiego Festiwalu Piwa zadebiutuje nowy wywar ProfesjiKamerdyner to ESB mające 5,5% alkoholu i 13,2 Blg.
  • Nepomucen w końcu wypuszcza piwo, na które wszyscy czekali – Pils na chmielu Tomyskim. Reaktywowana niedawno odmiana wzbudza wśród piwowarów wiele emocji – wszyscy jesteśmy ciekawi, jakie aromaty i smaki wnosi oraz jaką daje goryczkę. Ekstrakt 11,5 Blg, alkohol 4,6% obj. PS: niedługo w sprzedaży pojawi się też Grodziskie na amerykańskich chmielach, które Jacer i spółka uwarzyli z AleBrowarem.

Pils Tomyski

  • Maryensztadt uwarzył piwo single hop z rzadko u nas stosowanym chmielem – nowozelandzkim Sticklebract. Trunek to Pale Ale o ekstrakcie 13 Blg i 5,5% alkoholu.
  • Stacja Jabłko-Mięta – nazwa nowego piwa Browaru Na Jurze wyjaśnia wszystko. To bardzo lekki Lager (3% alko) z dodatkiem koncentratu jabłkowego i olejku z mięty pieprzowej.
  • Drugim piwem od browaru Gentleman będzie American Wheat o nazwie Tańczący z Kłosami. Piwo ma 5,1% alkoholu, 12 Plato i 46 IBU, a nachmielono je Citrą, Amarillo i Columbusem.
  • I jeszcze raz Bazyliszek , który postawił na kontrowersyjną nazwę nowego piwa – Pancerna Brzoza. To Amber Ale (5,4% alkoholu, 43 IBU) z dodatkiem soku z brzozy.
  • Puszczyk Białowieski to nazwa Milk Stoutu od Browaru Markowego. Trunek o mocy 4,9% alkoholu i 15 Blg ma trafić do sprzedaży po weekendzie. Ciekawe, czy dotrze do Krakowa.
  • Warto też wspomnieć o kolejnym piwie sygnowanym marką Iron Maiden. Tym razem Robinsons Brewery przygotowało Red’n’Black – Porter o mocy 6,8% alkoholu.
  • Nowalijkę szykuje browar Rebelia. Nowym piwem chłopaków będzie Fenix, czyli Irish Red Ale.
  • Kraftwerk w ramach rozliczenia z wizytacją rowu swoim samochodem, przygotował piwo Easy Rider – APA. Więcej szczegółów brak.
  • Gliwicki Majer zaprezentował wczoraj swoje nowe piwo – Wiosenną APĘ. Nazwa oczywiście mówi wszystko, dodam więc tylko, że trunek ma 5,3% alkoholu oraz 13,5 Blg ekstraktu.
  • Kolejne APA wypuszcza Perun, oczywiście w serii Dziedzictwo. Kaskada dostała nachmielona odmianą Cascade PL.
  • Pracownia Piwa kontynuuje eksperymenty ze swoim flagowym RISem. Tym razem Mr. Hard’s Rocks dorobił się wersji mlecznej (z dodatkiem laktozy) o parametrach: 8,8% alkoholu, 25 Plato, 60 IBU.
  • Spirifer przygotował nową wersję Giro. Tym razem trunek reprezentuje styl Double American Wheat, a jego parametry to: 6,9% alkoholu, 16 Blg i 30 IBU.

CIEKAWOSTKI:

  • Niecałe dwa tygodnie wystarczyły przywołanym już dziś Innym Beczkom, by zakończyć powodzeniem Akcję Browar. Dzięki niej udało się sprzedać 10 000 akcji browaru i uzbierać kapitał na budowę własnego przybytku. Gratulacje!
  • Browar Profesja uwarzy piwo na Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Trwa właśnie głosowanie na styl, w którym będzie rzeczony trunek. Na który zagłosujecie?
  • Doczekaliśmy się – polskie nowofalowe piwo w puszce! Prekursorem – Browar Zamkowy Cieszyn, a piwem – Double IPA, dostępne w opcji 0,33l.
  • Poznaliśmy zwycięzców tegorocznej Kuźni Piwowarów – ich listę znajdziecie tutaj. Co ciekawe – każdy z nich doczeka się dedykowanej etykiety ze swoją podobizną. Szanuję.
  • Nepomucen raz jeszcze. Ekipa dorobiła się właśnie firmowego szkła, wykonanego, hell yeah, w Krośnie. Zobaczcie sami.
  • Tymczasem Piwoteka szykuje się do kapslowania swoich piw metalem z logo browaru. Tutaj możecie zobaczyć projekt.
  • Brewers Association podsumowało rok 2015 w amerykańskim krafcie. Obecnie ma on 12,2% rynku piwa w USA i w mijającym roku zarobił ponad 22 mld dolarów. Więcej danych znajdziecie tutaj.

WYDARZENIA:

  • 31 marca Browarze Stu Mostów startuje Miesiąc Stoutu. Jego główną atrakcją będzie Rye RIS w wersji leżakowanej w beczce po Bourbonie.
  • 1 kwietnia wypijemy w Tap House… Piwo z Sokiem. To najnowszy projekt Pracowni Piwa, przygotowany dla poznańskiej Fermentowni, który ujrzy światło dzienne w Prima Aprilis. Ale uwaga – to nie żart. 🙂 W składzie m.in. zmiksowane kiwi, sok z mandarynki i kokos.
  • Także 1 kwietnia Warszawę odwiedzi Browar Zakładowy. W Samych Kraftach ekipa pokaże dwa nowe piwa: Po Robocie (Smoked Porter) oraz Fajrant (American Wheat).
  • Wielkimi krokami nadciąga przywoływany już dzisiaj Warszawski Festiwal Piwa. Organizatorzy imprezy (7-9 kwietnia, stadion Legii) zaprezentowali mapę stoisk. Będzie co „zwiedzać”!

WYCIĄG BLOGERSKI:

  • Dawid z Browaru Paragraf pięknie opisał aferę z beczkami Piasta wykorzystywanymi przez browar Bazyliszek. Kraftowcy nie są takimi niewiniątkami, za jakich chcielibyśmy ich mieć. 😉
  • O wykorzystaniu kawy w piwie pisze Piwna Zwrotnica, która przy okazji degustacji specjalych edycji 6th Joseph’s Street rozmawiała z Łukaszem z Pożegnania z Afryką.
  • Kolejną górską wyprawę ma za sobą Tomek z Piwnych Podróży – jeśli nie widzieliście w tym roku śniegu, będziecie mieli okazję nadrobić zaległości.
  • Na blogu Smakosz Grzegorz z gościnnym wpisem zawitał Piotrek Pokora, który relacjonuje swoją wizytę w Chicago.
  • Łukasz z Piwolucji przygotował piwnego e-booka – kompendium wiedzy dla początkujących fanów piwa. Pobrać możecie go stąd.
(Visited 748 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *