Co w piwie piszczy? 4.09.15

Co w piwie piszczy II

Śledzie w stoucie, wędzonka w Berliner Weisse oraz genialne koszulki – oto najciekawsze nowalijki nadchodzących dni.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Premierę trzeciego piwa zapowiedział browar Hajer. Tym razem ekipa ze Śląska przygotowała dla nas Stout 14 Plato o nazwie Maras. Piwo nachmielono odmianami Marynka, Tomahawk i Fuggles.
  • W zeszłym  tygodniu do sprzedaży trafiło kolejne piwo browaru Beer Bros.Pierwsza Prosta. To, jak sama nazwa wskazuje, pierwsze piwo jakie powstało na tym sprzęcie, ale że jest to lager, musiało sobie poleżakować. Piwo ma 4,8% alkoholu, a do chmielenia użyto odmian amerykańskich: Mosaic, Citra i Chinook.
  • Rubus idaeus maleficus, czyli wywar od SzałPiw, który początkowo był trunkiem urodzinowym Piwnej Sprawy, trafił do większej ilości beczek i obecnie jest w drodze do multitapów w całym kraju. To kwaśne piwo z dodatkiem malin.
  • Kolejny browar sięga po ziemniaki! Tym razem padło na ich fioletową odmianę, a o jej dodanie do zacierania pokusił się Browar Stu Mostów. Na tej bazie powstał Hoppy Violet Potato Lager, czyli dobrze nachmielony niemiecki Lager z odmianami Magnum, Chinook, Hersbrucker, Mandarina Bavaria i Citra. Jego moc to 5,3% alkoholu. Piwo pojawi się na Beer Geek Madness.
  • Profesja ujawniła, że na Beer Geek Madness zaserwuje nam Cyrulika – wędzone Berliner Weisse. Piwo będzie miało 3,6% alkoholu oraz 7 IBU.
  • American Lager to Beer Geekowa propozycja od browaru Nepomucen. Piwo nachmielone zostało odmianą Amarillo, a także przyprawione jagodami. Moc: 4,8%.
  • Doctor Brew wymyślił natomiast, że przedstawi nam podczas BGM wędzonego Weizena w wersji ciemnej (co sugeruje słód czekoladowy). Piwo nachmielono odmianą Galaxy. Alkohol: 5,7% obj., goryczka: 22 IBU. Na uwagę zasługuje też świetna etykieta trunku:

doctor brew rauchweizen

  • Z kolei Hopium na tej samej imprezie zaprezentuje Blu Berrymoreczyli porter z dodatkiem jagód oraz kajmaku. Chłopaki zapowiadają mocno karmelowy trunek z owocowym akcentem.
  • Chłopaki z Hopium przygotowali także piwo festiwalowe na Beergoszcz. Będzie to AIPA z dodatkiem moreli, stąd nazwa – Morelyn Monroe. Wywar ma 7% alkoholu i 50 IBU.
  • Po pozytywnym odbiorze czerwonej wersji Browar Na Jurze przygotował Owocowe Love Czarne, tym razem z owocami aronii, czarnej porzeczki oraz bzu. Piwo przygotowano z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego.
  • Ale to nie ostatnia kwaśna nowość browaru z Zawiercia. Kolejną będzie Kwas Pruski (dość „śliska” nazwa), czyli Berliner Weisse, którego premiera odbędzie się 12 września w ramach 18. urodzin Browaru Na Jurze. Dodatkowo ekipa zaprezentuje wyjątkowe kryształowe kielichy. Jak wyglądają możecie sprawdzić tutaj.
  • Szczecińska Stara Komenda zaprasza na degustację nowego piwa – American Wheat. Trunek o mocy 5,5% nachmielono odmianami Amarillo, Citra, Simcoe i Cascade.
  • Browar Majer przygotował natomiast Witbiera (premiera odbyła się wczoraj). Szczegóły produktu nie zostały póki co ujawnione.
  • Kolejną nowością z browaru Staropolskiego ze Zduńskiej Woli będzie Lager Wiedeński, czyli bliski krewny „Monachisjkiego”. Jego moc to 5,8% alkoholu.
  • Widawa na Bracką Jesień szykuje White Kiwi, czyli odmianę swojego popularnego piwa. Do jego powstania użyto nowozelandzkich chmieli oraz beglijskich drożdży.
  • Na wrzesień ekipa Fabrika Rara przygotowała dwie premiery. Pierwszą jest Mandarina – Weizen uwarzony z dodatkiem chmielu Mandarina Bavaria i Citra (5% alkoholu z 12 Blg ekstraktu). Druga to Rara – żytnie American Red Ale na chmielach Magnum, citra, Cascade, Centennial i Saaz (moc 6,7% alkoholu).

CIEKAWOSTKI:

  • Klub Piwa, Hala Piwa oraz VIP Room – to elementy browaru Prost Wrocławia, który zapowiedział oficjalne otwarcie na październik. Zdjęcia lokalu możecie zobaczyć tutaj.
  • Z cyklu „czego to ludzie nie wymyślą” – amerykańska firma Senti wykoncypowała sobie, że picie piwa z obłych naczyń jest passe, dlatego przygotowała serię szkła o kanciastych kształtach. Dzieła podziwiać możecie tutaj. Mnie osobiście się nie podobają, ale co ja tam wiem.
  • Przed nami ważny transfer na rynku piwowarów. Ekipę browaru Gloger z Białegostoku zasilił Wojtek Piasecki, dotąd warzący w browarze Piwna.
  • Pracownia Piwa postanowiła zadbać o swoją wizualną odsłonę. Nie tylko przygotowuje niezwykłe etykiety na piwo, o których już wam pisałem, lecz także serię pięknych koszulek, ozdobionych wzorami z rzeczonych etykiet. Rzućcie okiem – ja już nie mogę się doczekać!
  • Zakończyło się głosowanie na Dolnośląski Produkt Roku, o którym pisałem wam jakiś czas temu. Okazało się, że plebiscyt wygrał Browar Stu Mostów. Gartulacje!
  • Nie Nepomucen (piwowar Jacer jest specem od ryb), a Piwoteka będzie pierwszym polskim browarem, który uwarzy piwo ze… śledziami. Na razie nie wiadomo o nim zbyt wiele oprócz tego, że to FES. Tutaj możecie zobaczyć filmik z warzenia.
  • We Wrocławiu wystartowała nowa miejscówka piwna – Targowa. Jak sugeruje nazwa mieści się w Hali Targowej. Oprócz dobrego piwa serwuje też jedzenie. Co więcej, nawiązała współpracę z Beer Geek Madness, stając się oficjalną knajpą festiwalową. Będę miał okazję gościć tam na „biforku” przed festiwalem – na pewno zdam Wam relację.

WYDARZENIA:

  • Wspomniana wcześniej załoga Beer Bros. przygotowała jeszcze jedno piwo – Dżentelmenel. Jego premiera odbędzie się jutro, 5 września, w warszawskich Kuflach i Kapslach. Początek imprezy o godzinie 20:00.
  • 6 września warszawskiej knajpie Ciechan Na Foksal odbędzie się Warszawski Festiwal Piwa Regionalnego, którego organizatorem są Browary Regionalne Jakubiak. Pojawią się oczywiście piwa ze wszystkim firm M. Jakubiaka, nie zabraknie także dobrego jedzenia.
  • Poznaliśmy szczegółowy program Warszawskiego Festiwalu Piwa, który oczywiście oprócz możliwości zdegustowania piwa, da nam szansę wzięcia udziału w jednym z wielu wykładów. Rozpiska jest dostępna tutaj.
(Visited 768 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *