Pierwszy z RISów AleBrowaru, nowa odsłona Pinty Miesiąca i kolejne New England IPA. Pod koniec stycznia będzie gorąco.
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Moda na New England IPA trwa. Do grona eksperymentatorów dołącza Piwoteka, która zaprasza na Dętkę. Trunek ma 16,5% ekstraktu oraz 7,5% alkoholu, a chmielono go odmianami Palisade, Amarillo i Centennial.
- NE IPA przygotowała też inna łódzka załoga – AntyBrowar. Jego nazwa to ProGnoza, a premiera odbędzie się jutro w pubie Z Innej Beczki.
- Po wiśnie sięgnęły Inne Beczki i stworzyły Cherry Elephant, czyli Cherry Ale (4,5% alkoholu, 12 Blg), do którego użyto 2 tony owoców.
- Z kolei Deer Bear w ramach swoich owocowych eksperymentów uwarzył Gose Let’s Cook z dodatkiem jeżyn oraz Sour Ale Laidback z dodatkiem ananasów.
- W Nepomucenie zabutelkowano pierwszego w tym roku Pilsa. Kamo ma 4,8% alkoholu oraz 12,3 Blg.
- Pilsa szykuje również browar Widawa. Kolejną odsłonę This Is Pils! nachmielono Oktawią.
- I jeszcze jeden reprezentant dolnej fermentacji – pierwszą tegoroczną Pintą Miesiąca zostało Tmave o nazwie Hoppy Tmave. Trunek ma 5,3% alkoholu oraz 14 Blg ekstraktu.
- AleBrowar rusza z dawno zapowiadaną serią RISów – co roku ekipa przedstawi cztery Imperial Stouty, po jednym na każdą porę roku. RIS In Peace Winter (9,4% alkoholu, 24 Blg, 65 IBU) doprawiono cynamonem, goździkami i skórką pomarańczy.
- Perun kontynuuje serię piw brandowaną logo Behemotha. Koleją odsłoną będzie Lager o mocy 5,2% alko oraz 12% ekstraktu.
- Profesja to pierwszy z browarów, który ujawnił szczegóły piwa przygotowanego na Beer Geek Madness. Będzie to Nordic Kveik IPA, czyli IPA na drożdżach Kveik.
- Kolejną premierę szykuje Palatum. Tym razem w Warszawie uwarzono Imperial IPA (7,1% alko, 18 Blg, 80 IBU) o nazwie Amaro Grande.
- Browar Cztery Ściany uwarzył Wheat IPA o nazwie Weranda. Piwo chmielono odmianami Mosaic i Citra oraz doprawiono skórką pomarańczy.
- Browar Okrętowy skumał się z zespołem Ceti i stworzył dla niego Pilsa o nazwie Wężowe. Piwo ma 12,5 Blg ekstraktu.
- Stało się – ktoś podchwycił temat San Escobar. Właśnie taką nazwę nosi nowe piwo Langier Beer. Jest to Exotic Ale o mocy 5,6% alkoholu oraz 13,5 Blg ekstraktu.
- Racibórz w ramach świętowania 450-lecia warzenia piwa w tym mieście, wypuszcza piwo Jubileuszowe. Będzie to Belgian Blond o mocy 6%.
CIEKAWOSTKI:
- AleBrowar wreszcie odpalił swoją warzelnię! 24 stycznia powstała pierwsza warka, a w jej produkcji uczestniczył dobrze znany Kjetil Jikiun (współpracował z chłopakai przy słynnym Deep Love).
- Organizatorzy pochwalili się oficjalnym szkłem Warszawskiego Festiwalu Piwa. Szklanka prezentuje się tak.
- Dobre info od Smakosza Grzegorza – ziom dołącza do ekipy Pracowni Piwa! Cieszy mnie to tym bardziej, że to kolejny bloger, który przeszedł na profesjonalizm. Brawo! 🙂
(Visited 725 times, 1 visits today)
Trochę nie na temat, czemu Wine Cake BA chodzi po ok 18 zł, a Imperialny Nafciarz i Deep Dark Sea o podobnych parametrach, bez leżakowania w beczce wszędzie gdzie widziałem po około albo ponad dwie dyszki? Oczywiście bez żadnego hejtu, tylko zwykła ciekawość.
Rozdzielmy dwa systemy walutowe: tu jest blog, sprawy firmowe załatwiam gdzie indziej 😉
OK, sorry, po prostu unikam fejsa, a nic innego poza nim i blogiem mi nie przyszło do głowy.