Po tygodniowej przerwie wracamy z obszerną porcją prawdopodobnie ostatnich newsów w tym roku.
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Browar Żeglarski uwarzył dwie nowości. Santa Maria to Salt & Chocolate Porter, z kolei Imperialny Kliper to Imperial IPA.
- Kolejna kooperacja Browaru Stu Mostów z Jopenem – ART #15 – zaowocowała piwem w stylu Strong Scotch Ale.
- Po raz drugi kooperowały także browary Kingpin i Monyo. W efekcie powstał King Kapia – FES z wędzoną papryką, liśćmi kolendry i czarnym pieprzem.
- W ferworze pracy zapomniałem poinformować, ze na rynek trafiły dwa kolejne piwa browaru Gzub. Stout Owsiany ma 5,8%, natomiast White APA – 5,1%.
- Rockmill przygotował serię RISów pod kryptonimem Going Dark. Wszystkie cztery odsłony (bazowa, leżakowana w beczce po Wild Turkey Bourbon, leżakowana w beczce po Heaven Hill Bourbon i leżakowana w beczce po Jacku Danielsie) mają 25 Plato.
- Dżindżer to nowość z BroWarki. Ekipa przygotowała IPA z dodatkiem imbiru.
- GetBock to wspólne dziecko browaru Maryensztadt i Jabeerwocky. Na warsztat wzięto Weizenbocka o parametrach: 7,5% alko i 18 Plato.
- Dwie nowalijki wypuszcza Piwowarownia. Rumpel Szpunt to Quadrupel (10,2% alko oraz 24 Plato) natomiast Pełna Qlturka to Oatmeal Stout, uwarzony we współpracy z Multi Qlti.
- Szpunt ponownie sięga po owoce. Do powstania Galaxona, czyli Milkshake IPA, użyto brzoskwini i marakui.
- Nowy Berliner Weisse od Beer Bros. to Kwassirozkosz. Trunek z dodatkiem mandarynki i brzoskwini powstał w ramach kooperacji z knajpą Spiskowcy Rozkoszy.
- Kwasa uwarzyła też Pracownia Piwa. All Inclusive to Sour Fruit Ale z dodatkiem marakui, czarnej porzeczki, mango i wiśni.
- Ginger Dunkel Saison o nazwie N44 to efekt współpracy browaru Palatum i dwóch warszawskich knajp: Piwnej Sprawy i Samych Kraftów. Piwo ma 5,3% alko, 12,5 Plato i 15 IBU.
- AleZimno to świąteczna nowość od browaru Reden. Piwo doprawiono miodem gryczanym, płatkami dębowymi macerowanymi w whisky, cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową.
(Visited 508 times, 1 visits today)