Herbata Earl Grey wraca na orbitę zainteresowań rzemieślników. A co poza tym?
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Olimp, skuszony dobrym doświadczeniem z herbatą Earl Grey, sięga po nią ponownie. Nowym trunkiem z jej dodatkiem będzie American Pils o nazwie Higieja.
- Dwa nowe piwa wypuszcza Doctor Brew. Yellow Sub to kolejny Single Hop nachmielony niemiecką mieszanką o wiadomej nazwie, mającą być substytutem Amarillo. Z kolei Orange IPA – parametry niemal identyczne ze znaną serią – wyróżnia się dodatkiem skórek pomarańczy.
- Na tegoroczne Grodziskie Piwobranie Browar z Grodziska szykuje specjalną edycję swojego najważniejszego produktu. Będzie to Grodziskie z herbatą Earl Grey oraz chmielem Citra.
- Nadchodzi czwarte piwo od Piwojada. Tym razem chłopaki postawili na czeski Pils o nazwie Czternastka. Trunek do sprzedaży ma trafić w ten weekend.
- Probus na Wrocławski Festiwal Piwa szykuje nowość – Black IPA ze skórkami pomarańczy oraz chmielem Centennial.
- Kraftwerk bierze na warsztat AIPA z pięcioma odmianami chmielu (nie zdradza niestety jakimi). Trunek zwie się High Hops, a do sprzedaży trafi jeszcze w maju.
- No Future to efekt kooperacji Jabeerwocky i Birbanta. Chłopaki postawili na mocno nachmielone English IPA – w Hopsbancie znalazły się odmiany EKG, Challenger, Minstrel, Willamette, Fuggles i Endeavour.
- Twigg proponuje dwie nowości. Alfa Centauri to AIPA (chmiele Magnum, Cascade i Centennial), z kolei Big Dipper to Milk Chocolate Stout.
- Wonderwall to nazwa najnowszej propozycji browaru Hopkins. Tym razem chłopaki wzięli się za bary z Belgian Pale Ale, a jego parametry to 5% alko, 12,5 Blg i 26 IBU.
- Fabryka Piwa przygotowuje Gose o nazwie Polizei. Trunek ma 3,8% alkoholu, 12 Plato i 20 IBU, a w czasie produkcji użyto m.in. płatków ryżowych, kolendry, skórki słodkiej pomarańczy oraz soli.
- Browar Pustynny szykuje się do premiery swojego drugiego piwa, która będzie miała miejsce już dziś w katowickiej Białej Małpie. To American Red Ale o prostej do zapamiętania nazwie Czerwone Niebo nad Hutą Katowice widziane o zachodzie słońca z Pustyni Błędowskiej. Eeee, Macarena 😀
- Także drugie piwo zaserwuje w najbliższym czasie browar Brewera. Tym razem jest to New Zealand Wheat o nazwie Bomito Urąga. Piwo ma 5% alkoholu i 12 Plato.
- Widawa także uwarzyła Wheata, tyle że amerykańskiego. Piwo nosi nazwę Lato Czeka.
NOWE BROWARY:
- Dąbrowa Górnicza dorobiła się browaru kontraktowego. Cameleon – bo tak się nazywa – warzy w Redenie. Pierwsze piwo, White IPA Zie-Lo-Ny zadebiutuje dziś w katowickiej Białej Małpie.
- Wkrótce zadebiutuje także Browar Stary Rynek. Na FB ekipy informacji niewiele, ale znalazłem artykuł, który sugeruje, że miejscówka otworzy się jako browar restauracyjny w Białymstoku.
- Browar restauracyjny pojawi się także w Poznaniu. Nazywa się Ułan Browar i ma pojawić się w ten weekend na Beer & Food Fest w stolicy Wielkopolski.
CIEKAWOSTKI:
- Gratulacje dla browaru domowego Leśniczówka, który pod patronatem Piwowarowni i Cracow Beer Academy uwarzył piwo Kawa i Papierosy. Trunek na zakończonym w niedzielę Silesia Beer Fest zdobył tytuł najlepszej premiery.
- Po zmianie właściciela przyszła kolej na rebranding i rozszerzenie portfolio. Mowa oczywiście o słodowni Strzegom, która od teraz nazywa się Viking Malt i już wkrótce ma zaoferować całą serię słodów wędzonych różnymi odmianami drewna.
- Nasz ulubiony browar, z którego większość z nas nie piła nawet kropelki piwa, Pałacyk Łąkomin, rozbudowuje się. Ekipa właśnie wymieniła kadzie warzelne, a do tego mają dojść jeszcze nowe fermentory. Mam nadzieję, że wyroby trafią także do Krakowa.
- O Probusie raz jeszcze, a to za sprawą zmiany etykiet. Oławski browar jest kolejnym, który oddał się w ręce agencji. Efekty jej pracy możecie zobaczyć tutaj.
WYDARZENIA:
- Dziś o 19:00 rusza Hopkins Pub, czyli kraftowy multitap założony przez chłopaków z browaru Hopkins. Lokal mieści się przy ul. Świętojańskiej 52 w Gdyni.
- Info od zaprzyjaźnionej ekipy Piwo i Cydr – jutro o 12:00 na warszawskim Wybrzeżu Gdańskim startuje Cydr Machina, czyli impreza poświęcona cydrowi właśnie. O szczegółach przeczytacie tutaj.
- 22 maja w szczecińskim The Office Pub będą mieć miejsce Warsztaty Piwowarskie, wraz z pokazem warzenia. Start o 14:00.
- Poznaliśmy datę tegorocznego Warmińskiego Konkursu Piw Domowych. Edycja 2016 finiszuje 6 sierpnia.
- To już oficjalne: Poznańskie Targi Piwne 2016 odbędą się w dniach 4-6 listopada, tradycyjnie w halach MTP.
Warszawiakom przypominam, że już jutro o 19:00 w Hoppiness będziecie mogli się ze mną spotkać, przybić piątkę, pogadać, wypić piwo i spróbować polędwiczek według nie-do-końca-mojego przepisu. Zapraszam 🙂
A po spotkaniu ze mną wybierzcie się na urodziny Jabeerwocky, które trwają przez cały weekend w tej warszawskiej miejscówce.
(Visited 700 times, 1 visits today)
TumTudum. Co piątkowy przegląd nowości po 8 rano, w pracy przy kawie 🙂
O takie „Co w piwie piszczy?” walczyłem 😀
High Hops a nie High Hopes 😉
Masz słuszność – moje muzyczne fascynacje wymusiły na palcu naciśnięcie „e” 😉