Co w piwie piszczy? 19.12.14

Co w piwie piszczy II

Trzy piwa od Pracowni, dwa od Olimpu, kilka od Ninkasi – kto myślał, że w okresie przedświątecznym browary próżnują, ten był w błędzie.

Jeśli masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić, napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

-> Pracownia Piwa przygotowuje się na okres świąteczno-noworoczny. W planie impreza (o niej poniżej) oraz trzy piwa. Od podkrakowskich rzemieślników otrzymamy (bywalcy Tap House już mogą się z niej cieszyć) kolejną wersję grodziskiego, Smoked Cracow Ho Ho Ho (2,4% alkoholu, 7,7% ekstraktu) oraz tegoroczną edycję Hoppy New Year, czyli gorzkiego i mocnego AIPA (85 IBU, 7,3%). Trzecie piwo to kolaboracja z niezawodną Dorotą Chrapek – Dori II. Na tapecie belgian blond ale o mocy 6% i 27 IBU. Szczególnie interesująco zapowiada się przywołany grodzisz, do którego piwowarzy dodali suszone jabłka, wędzone śliwki, suszone morele oraz rodzynki. Wow.

Smoked Cracow Ho Ho Ho

-> Po belgijskie drożdże sięga także Artezan. Na pierwszy ogień idzie Belgian Stout napędzany szczepem WLP570. Moc – 5%, ekstrakt 13%. Piwo powinno być dostępne w knajpach w ten weekend. Kolejne belgi od chłopaków po Nowym Roku. Natomiast w Sylwestra wybuchnie IPA Za Pięć Dwunasta. Artezan chce nim udowodnić, że dobre IPA może obejść się bez chmielenia na goryczkę na początku warzenia. IBU na razie nie ujawniono, wiemy tylko, że w piwie znajdzie się 6% alkoholu.

-> Kwerulant – tak będzie się nazywało nowe piwo z browaru Bednary. Tym razem tamtejsi piwowarzy porwali się na uwarzenie brytyjskiego wcielenia pale ale (chmiele Fuggles i English Golding) o mocy 4,6% alkoholu.

-> Wraca browar Ninkasi. Po kilku miesiącach okopywania się i pracowania nad nowymi recepturami, towarzystwo przygotowało potrójne uderzenie: na rozlew czekają Vanilla Robust PorterScottish Export oraz American Wheat. Na premierę czeka także American Pale Ale wyprodukowane w litewskim browarze Astravo. Ale plany firmy sięgają jeszcze dalej – już wkrótce zostanie uwarzony Oatmeal Stout na bazie zmodyfikowanej receptury tegorocznego wypustu. Ninkasi weźmie także udział w międzynarodowym projekcie GACBB  i uwarzy pwio nazwane GlobAle. Szczegóły przedsięwzięcia tutaj.

-> Porter Grudniowy – oto propozycja browaru Ciechan na Święta. Podana w efektownej butelce polska piwowarska duma narodowa czeka na Was na tej stronie. Wystarczy mieć na podorędziu 45 zł.

-> Olimp w natarciu. Wtajemniczeni niedawno mogli spróbować piw z pewnymi ciekawymi odmianami chmielu – być może już wkrótce i wy będziecie mogli ich zasmakować. Ale zanim to nastąpi, do sprzedaży trafią dwa inne piwa: Persefona oraz Demeter. Ta druga bogini będzie reprezentowała styl AIPA, ale ubogaci go skórką pomarańczy i trawą cytrynową.

-> Olbrzymy też strzelają fochy – przynajmniej tak twierdzą twórcy Chmielogrodu. Przygotowali właśnie nowe AIPA, którego nazwa brzmi Foszasty Olbrzym. Premiera 9 stycznia.

Foszasty Olbrzym

-> Piwne Podziemie jest w trakcie przygotowywania czwartego piwa – amerykańskiego stoutu o nazwie Blakalicious. Moc: 6,4% alkoholu, w składzie prażony jęczmień i płatki owsiane. Mam nadzieję, że tym razem premiera przebiegnie bez żadnych niespodzianek.

-> Pinta ujawniła szczegóły swojego black IPA. Piwo, które otrzymało nazwę Hopus Pokus, pojawi się w sklepach w styczniu. Moc 6,3% alkoholu, IBU: 66.

-> Nowość z browaru Haust. Towarzystwo przygotowało piwo w stylu wee heavy – Nessie. Ten tradycyjny szkocki styl charakteryzuje się mocą (8,2% alkoholu) i umiarkowaną goryczką (33 IBU).

IMPREZY:

-> Jako się rzekło, Pracownia Piwa w swojej krakowskiej knajpie Tap House organizuje imprezę Sylwestrową. Nowy Rok będziecie mogli przywitać piwnie i tańcząco za 120 zł (w cenie m.in. piwo do oporu!). Więcej informacji znajdziecie tutaj.

-> Z kolei wrocławianie piwnego Sylwestra będą mogli spędzić w Kontynuacji. Wjazd 130 zł, a w zamian sporo napitków plus dzikie „dęsy”. Tutaj namiary na rezerwację.

-> I jeszcze jedna ciekawostka z Krakowa, tym razem odległa. Otóż w dniach 6-8 marca 2015 odbędzie się tam Craft BeerWeek – przegląd polskich piw rzemieślniczych. Czekam na kolejne szczegóły!

NOWE BROWARY:

-> Mazowieckie Zakłady Przemysłu Fermentacyjnego – oto kolejny browar na piwnej mapie Polski. Póki co będzie warzyć kontraktowo, docelowo – wybuduje browar rzemieślniczy. Więcej szczegółów poznamy niebawem.

(Visited 77 times, 1 visits today)

0 komentarzy na temat “Co w piwie piszczy? 19.12.14

Skomentuj estachos Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *