Co w piwie piszczy? 12.09.14

Co w piwie piszczy II

Artezan nie może rozstać się z latem, Pinta oferuje Pierwszą Pomoc, a Kraków stawia na reaktywację browaru Lubicz. Sprawdźcie, co dzieje się w piwnym świecie.

Jeśli masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić, napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com

NOWE PIWA

-> Artezan pokochał lekkie letnie ale, zresztą z dobrym skutkiem, o czym pisałem wczoraj. Kolejne piwko spod Warszawy również będzie nosiło miano Summer Ale, jednak tym razem będzie nachmielone nową australijską odmianą Vic Secret, słynącą z akcentów tropikalnych i pomarańczowych oraz sporej goryczki. Parametry piwa identyczne jak w poprzednim SA: 4,2% alkoholu i 10% ekstraktu.

-> Już 20 września na sklepowe półki trafi Pierwsza Pomoc, słynny lager Pinty, produkowany jeszcze za czasów starych etykiet. Nowa prezentuje się zdecydowanie lepiej:

Pierwsza pomoc

-> Również około 20 września w sklepach pojawią się dwa single hopy AleBrowaru, przyprawione nowofalowymi odmianami chmieli, które wybraliśmy kilka tygodni temu w głosowaniu: HBC 342 oraz HBC 430. Oba piwa będą miały 5,8% alkoholu, 14% ekstraktu oraz 70 IBU.

-> W Browarze Zamkowym Racibórz warzą portera. Z dziką rozkoszą napisałbym wam coś więcej: cóż to za porter (strzelam, że bałtycki), jakie ma parametry i jakich słodów użyto do warzenia. Niestety informacji brak. Wiadomo jedynie, że piwko ma trafić do sprzedaży w okolicy Bożego Narodzenia.

-> Browar Gościszewo zmienia logo i stawia na nowe technologie oraz ciekawe piwa. Szczegóły mamy poznać w przeciągu najbliższych tygodni. Zanim się pojawią, odpowiedzcie sobie na pytanie, czy jesteście „Otwarci na zmiany?” oraz rzućcie okiem na odświeżony znaczek Pomorzan.

Gościszewo

-> Rodzina PLONów Kormorana powiększa się o Niebieskiego. Do jego uwarzenia użyto suszonych szyszek Sybilli i Marynki. Ekstrakt, alkohol i IBU bez zmian w stosunku do poprzedników.

-> Browar Olimp ogłosił zmartwychwstanie Hadesa. Nie będzie to jednak to samo piwo, które trafiło do sklepów na przełomie lutego i marca. RIS poleżał, chwyciły się go dzikie drożdże i w efekcie powstał Imperial Wild Stout. O szczegółach procesu i planowanej premierze przeczytacie tutaj. Uwaga – na rynek trafi jedynie 580 butelek!

-> W chwili, gdy czytacie te słowa, w sklepach powinno już czekać na was świeże piwo z browaru rzemieślniczego Jan Olbracht Opactwo Olbrachta. To belgijskie IPA o mocy 7% alkoholu, z dodatkiem chmielów Citra, Centennial i Cascade. Piszę o nim ze względu na kolejną rewelacyjną etykietę Andrzeja Mleczki – sami popatrzcie:

JO

NOWE BROWARY

-> W waszych ulubionych sklepach piwnych powinno niedługo zagościć pierwsze piwo z nowego browaru kontraktowego Chmielarium. Towarzystwo warzy w Zodiaku (Kłodawa) i na pierwszy ogień wypuściło IPA Pompa Chmielu. Podobno świetne. No to czekam!

-> Coraz bliżej zakończenia prac w browarze rzemieślniczym BeerBros, który podobno jeszcze w tym roku ma ruszyć w Żyrardowie, w odnowionej hali pofabrycznej. Za inicjatywę odpowiadają trzej piwowarzy domowi z Warszawy i okolic  (Michał Dziekański, Maciej Fenicki i Szymon Milczarek), a technologiem będzie Łukasz Sędzielowski (pracował w Widawie i Zamościu).

-> To już oficjalne! Przy ul. Lubicz 17J w Krakowie, po 14 latach od zamknięcia, reaktywowany zostanie Browar Lubicz, pod postacią browaru restauracyjnego. Oprócz warzenia piwa, celem nowej-starej miejscówki będzie zapewnienie gawiedzi dobrej zabawy poprzez wydarzenia kulturalne i rozrywkowe. Na razie nie wiadomo, kiedy ruszy knajpka.

-> Nowy Browar Szczecin – oto świeżutka knajpa w, niespodzianka, Szczecinie, która już wkrótce otworzy swoje podwoje dla piwoszy. Szczegóły tej inicjatywy poznacie dzięki filmikowi umieszczonemu na Facebooku.

-> Właściciel browaru Namysłów, Czesław Szczepaniak, inwestuje w kolejną firmę, tym razem na północy Polski. Mowa o browarze Braniewo, który jest już na ukończeniu i ma ruszyć z produkcją w październiku. Szczegóły w eleganckim artykule.

IMPREZY

-> W pierwszy weekend października wystartuje w Opolu nowa impreza kulinarna: Festiwal Piwa, Wina i Sera OpolFest. W dniach 4-5.10.14 Centrum Wystawienniczo-Kongresowym odwiedzający będą mogli wypróbować trunków z browarów rzemieślniczych oraz nieco większych producentów. Szczegóły tutaj.

(Visited 113 times, 1 visits today)

0 komentarzy na temat “Co w piwie piszczy? 12.09.14

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *